Home Utazási hírek Az apró és gyönyörű Procida lesz az első olasz „koronavírusmentes sziget”
Szerző: vízpartok / Fotó: Procida @pixabay

Olaszország első „koronavírusmentes szigete” a Nápolyi-öbölben található Procida lesz. A következő napokban minden felnőtt lakos megkapja a védőoltásokat.

A kis sziget, amelyen 10 500 ember él, minden felnőtt lakosát beoltják a következő napokban – jelentette be Dino Ambrosino polgármester. Szigorú ellenőrzik, hogy csak negatív teszttel rendelkező nyaralók jussanak el a szigetre.

A négy négyzetkilométeres sziget a legkisebb a Nápolyi-öböl három szigete közül, és kevésbé ismert, mint „testvérei”, Ischia és Capri. Procidát legutóbb Olaszország 2022-es kulturális fővárosává választották.

A Flegrei-szigetekhez és Nápoly tartományhoz tartozó szigetet egy zsűri választotta ki a tíz döntős közül. A díj 2014-es bevezetése óta ez az első sziget, amely elnyerte ezt a címet. A címet Pármától veszi át, amely 2020-ban és 2021-ben is birtokolta azt; 2023-ban pedig Bergamo és Brescia városának adja majd át – az olaszországi COVID-19 által leginkább sújtott városoknak.

Procida széleskörű és változatos kulturális programjával olyan rangos jelöltekkel szemben is megállta a helyét, mint az adriai Ancona és Bari, valamint a Róma melletti Cerveteri, amely etruszk ásatásairól híres, és a 2009-ben súlyos földrengés által elpusztított L’Aquila, Abruzzo fővárosa.

Szardínia is arra törekszik, hogy koronamentes szigetté váljon. Az utasokat szigorúan átvizsgálják a repülőtereken és a szárazföldről érkező kompok kikötőibe való megérkezéskor. A sziget vezetője, Christian Solinas meg akarja akadályozni, hogy a nem tesztelt nyaralók a szigetre jöjjenek, ami hozzájárulhat a fertőzések számának növekedéséhez.

Lampedusa szintén Covid-mentes akar lenni a teljes lakosság beoltásának köszönhetően. Salvatore Martello polgármester vállalkozókkal, szállodatulajdonosokkal, kereskedőkkel és más polgárokkal együtt részt vett egy flashmobon, hogy több vakcinát kérjen, hogy ne csak az idős polgárokat, hanem a sziget minden lakóját be lehessen oltani. A Szicília és Tunézia között fekvő szigeten 5800 ember él.

Kövess minket!