Home Utazási hírek Ezentúl erdei kereszt jelöli a Szinva-forrást
Szerző: vízpartok / Fotó: Emlékkereszt avatása és megszentelése napján Lillafüreden, a Szinva-forrásnál 2021. augusztus 24-én. MTI/Vajda János

Minden állami erdőgazdaság területén egy, összesen huszonegy erdei kereszt felállításával járul hozzá az 52. Eucharisztikus Világkongresszus célkitűzéseinek megvalósításához az Agrárminisztérium. Ezért a Lillafüred fölötti Szinva-forrásnál is felállítottak egy emlékkeresztet.

Ahogy hívők számára az eucharisztia az egyház életének forrását jelenti, úgy a Szinva-forrás a miskolci embereknek az élethez fontos vizet adja. Innen ered a Szinva-patak, amely végigfolyik Lillafüreden, és belőle lesz a híres vízesés is. 

A lillafüredi vízesést a Palota-szálló építésekor alakították ki, nem természetes képződmény. A vízesésen óránként 60 köbméter víz zúdul le húsz méter magasból.

A négy méter magas, tölgyfából készült kereszten az 52. Eucharisztikus Világkongresszus mottója áll: „minden forrásom belőled fakad”

A keresztet állító Északerdő Zrt. több mint százezer hektár állami tulajdonú erdőterületet kezel Borsod-Abaúj-Zemplénben, a Bükk, a Zempléni-hegység és az Aggteleki-karsztvidék jelentős része az illetékességi területéhez tartozik. Magyarországon az erdőgazdaságok számos történelmi, vallási emlékhelyet gondoznak és tartanak fenn – jelezte -, ezek sorában kiemelkedő helyet foglal el mostantól ez az emlékkereszt.

Szinva-forrás a Bükkben, Lillafüred felett fakadó bő hozamú karsztforrás. 1964 óta Miskolc vízellátásának egyik fontos forrása. Lillafüred fölött egy szűk szurdokvölgyben tör a felszínre, 342-344 méter tengerszint felett. A víz hőmérséklete egész évben közel állandó, 8,5 – 9,5 ºC között változik.

Kövess minket!