Home MiMennyi Elképesztően drága lett az olívaolaj Görögországban
Forrás: Szerző: vízpartok / Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Görögországban a fogyasztók jelenleg minden eddiginél többet fizetnek a kereskedelmi forgalomban kapható olívaolaj literjéért, az árak tizenkét és 15 euró között mozognak. Márciusban 67,2 százalékkal emelkedett a „folyékony arany” ára a tavalyi év azonos hónapjához képest – közölte az Elstat statisztikai hivatal.

Ez különösen keserű a görögök számára, hiszen az egy főre jutó évi tizenkét liter körüli fogyasztással az EU élvonalába tartoznak.

A 2022/2023-as szezon drámaian gyenge termése okolható az árak meredek emelkedéséért. A világ legnagyobb termelőjének számító Spanyolországban több mint felére esett vissza a termés, míg Olaszország és Görögország sem járt sokkal jobban.

Az olajbogyó-termelők az éghajlati válságot okolják. A hideg helyett enyhe tél, a túl magas hőmérséklet éppen a virágzás idején és a túl kevés eső később megnehezítette a fák képződését és terméshozását. Emellett a magas energia- és üzemanyagárak miatt a termelési költségek is emelkedtek. A tavalyi tél ismét aránytalanul meleg volt Görögország nagy részén, a tavasz pedig a vártnál kevesebb csapadékot hozott.

Kövess minket!