Home Strand Ilyen még nem volt: Már indul az alpesi tavaknál a strandszezon
Forrás: Szerző: vízpartok / Fotó: Wörthersee Tourismus GmbH/ Gert Steinthaler

A jelenlegi nyári hőmérsékleti viszonyok mellett Ausztriában sokan alig várják, hogy megnyíljanak a lidók. A legtöbbjük azonban legkorábban májusban nyit ki. A klagenfurti strandfürdőben hivatalosan április 27-én kezdődik a fürdőszezon. Az ORF tudósítása szerint mivel azonban nagy a kereslet, a városi közműszolgáltatók reagáltak, és korábban kinyitják a fürdőhelyeket.

A kora nyári hőség sok strandfürdő-üzemeltetőt meglepett. Bár a javítási munkálatok még folynak, sok napozni vágyó alig várja, hogy megrohamozza a lidókat. A klagenfurti strandfürdő esetében például földmunkákat végeznek, kijavítják a tavaly nyári utolsó árvízkárokat, kicserélik a híd deszkázatát és új fákat ültetnek, mondta Erwin Smole, a Stadtwerke igazgatósági tagja: „A természetnek is időt kell adnunk, mindennek meg kell száradnia. Ki kell cserélnünk a homokot. Idén lesz egy új játszótér, de még nincs kész”.

Karintia legnagyobb strandfürdője, amely idén lesz 100 éves, április 27-én nyithat meg. Mivel sokan már nem tudnak várni, már most szombaton megnyitják a csónakhidat a napozni vágyók előtt. Egy vízimentő is a helyszínen lesz. A belépés a sétányról lesz, a főbejárat zárva marad.

Emelt belépőárak

A belépőárak az idei szezonra emelkedtek.  A felnőtteknek szóló jegy a pénztárban 6,50 euróba kerül. Összehasonlításképpen: tavaly még 5,90 eurót fizettek a fürdőzők.

A legtöbb strand Pünkösdkor nyit

Elsőként a klagenfurti strandfürdő nyit ki. A Millstatti-tónál a millstatti, a dellachi és a pesentheini nyilvános strandfürdők május 1-jén nyitnak. Az ossiachi nyilvános strandfürdő jövő hétfőtől lesz nyárra kész, de nem lesz nyitva, mondta Rüdiger Augustin az ossiachi önkormányzattól: „Természetesen a strandfürdő nyitva van, ha valaki be akar menni, mindig bemehet. De alapvetően a hivatalos kezdés a belépéssel valószínűleg pünkösdkor lesz”.

A Klopeiner See első strandfürdője, a Reichmann strandfürdő szintén május 1-jén nyílik meg. Az önkormányzati fürdők várhatóan május közepétől nyitnak.

Mikor nyitnak a medencék

Villach városának tájékoztatása szerint a Silbersee, a Faaker See, az Ossiacher See, a Magdalenensee és a Vassacher See szabad tóbejáratai már készen állnak a fürdőzők számára. A mosdók már nyitva vannak, a zuhanyzók és a büfék május 1-jén nyitnak.

Kövess minket!