Home Bulvár Hogyan működik egy 1 eurós ház vásárlása Olaszországban?
Szerző: vízpartok

Az elmúlt néhány évben Olaszország több régiójának vidéki falvaiban és városaiban is lehetetlen lehetőség kínálkozott: 1 eurós otthonok vásárlása.

Ahogy Olaszország fejlődik az olaszok fiatalabb generációival együtt, a vidéki városok elveszítik népességüket az ország nagyobb városaival szemben. Az elnéptelenedés elleni küzdelemben több helyi önkormányzat (Comune) 1 eurós áron hirdeti meg lakható régi házaikat.

A saját, csendes olasz casa álma egy látogatással és egy jelentkezéssel kezdődik. A lehetőség iránt érdeklődőket erősen ösztönzik, hogy látogassanak el a falvakba és a rendelkezésre álló ingatlanokba.

Az emberek és a hely megismerése fontos szempont, mielőtt belevágnának egy ingatlanfelújítási projektbe, és mielőtt további pénzügyi kötelezettségeket vállalnának.

A következő lépés a pályázat kitöltése, ahol néhány alapvető előírásnak kell megfelelni.

A kérelmet a Comune által hitelesített e-mail címre kell elküldeni a következőkkel együtt: a javasolt felújításokat részletező jelentést, kataszteri dokumentációt, vállalkozói dokumentációt, kötelezettségvállalást az okirat aláírására, ha elnyerik, garanciát a felújítási költségek fedezésére, kezességvállalás (kaució), valamint az útlevél másolatát.

A biztosítékbiztosítéki letét összege 2.500€ – 5.000 € között mozog, és a felújítás befejezésének megállapodott időpontjához köti a vásárlót.

A legtöbb megállapodás szerint az ingatlan tulajdonjogának elnyerésétől számított 2-6 hónapon belül alá kell írni az okiratot, 1 éven belül be kell nyújtani a felújítási tervet (az önkormányzattól függően), az építési engedély kézhezvételétől számított 2-3 hónapon belül el kell kezdeni a felújítást, és 3-5 éven belül be kell fejeznie a munkát.

Ha a felújítás nem fejeződik be a megadott határidőn belül, az Önkormányzat visszatartja a foglalót.

Bár a kezdeti folyamat az önkormányzattól függ, mindig fontos, hogy a vevő felvegye a kapcsolatot a Comune-nal, és ellenőrizze a honlapjukat, valamint győződjön meg arról, hogy van-e pénze a projektre. Fontos beszerezni a Codice Fiscale számot (olasz adóazonosító szám, amelyet a helyi olasz konzulátuson keresztül szerezhet be). Olasz bankszámlát is kell nyitni a közüzemi szolgáltatások elindításához.

Az elmúlt néhány évben több 1 €-os felújítási projekteket sikeresen fejeztek be mind az olaszok, mind az országba érkező külföldiek.

Az 1 eurós otthonprojekteket Észak-, Közép- és Dél-Olaszország, valamint Szicília és Szardínia egész területén önkormányzatok kínálják.

Észak-olaszországi önkormányzatok 1 eurós ajánlatokkal: 

Albugnano (Piemont), Borgomezzavalle (Piemont), Carrega Ligure (Piemont), Oyace (Valle d’Aosta), Milano (Lombardia), Pignone (Liguria) és Triora (Liguria).

Közép-Olaszországban található települések 1 €-os ajánlatokkal:

(Toscana), Montieri (Toscana), Cantiano (Marche), Monte Urbano (Marche), Maenza (Lazio), Patrica (Lazio), Santi Cosma e Damiano (Lazio), Casoli (Abruzzo), Lecce nei Marsi (Abruzzo), Penne (Abruzzo), Pratola Peligna (Abruzzo) és Santo Stefano di Sassanio (Abruzzo).

Dél-olaszországi települések 1 €-os ajánlatokkal:

(Puglia), Biccari (Puglia), Caprarica di Lecce (Puglia), Taranto (Puglia), Laurenzana (Basilicata), Acerenza (Basilicata), Chiaromonte (Basilicata)Ripacandida (Basilicata), Altavilla Salentina (Campania), Bisaccia (Campania), Pietramelara (Campania), Teora (Campania), Zungoli (Campania), Albidona (Calabria), Belcastro (Calabria), Bisignano (Calabria), Cinquefrondi (Calabria), Maida (Calabria) és Rose (Calabria).

Szicíliai települések 1 €-os ajánlatokkal:

Augusta, Bivona, Calatafimi Segesta, Caltagirone, Cammarata, Canicattì, Castel di Lucio, Castiglione di Sicilia, Corleone, Gangi, Grotte, Itala, Leonfronte, Mussomeli, Palma di Montechiaro, Petralia Soprana, Pettineo, Piazza Armerina, Racalmuto, Regalbuto, Salemi, Sambuca di Sicilia, San Biagio Platani, San Cataldo, San Piero Patti, Saponara, Serradifalco, Termini Imerese, Troina és Valguarnera Caropepe.

Szardínia települései 1 €-os ajánlatokkal:

Bonnanaro, Ollolai, Romana, Montresta és Nulvi.

Kövess minket!