Újabb orosz szuperjachtot foglaltak le, most Londonban

2022. március 31.

Szerző: MTI / Fotó: London, Canary Wharf (c) pixabay

 A hajót a kelet-londoni Canary Wharf üzleti negyedének kikötőjében, a Temzén lehorgonyozva találták.

A brit kormány egy 38 millió font (17 milliárd forint) értékű luxusjachtot foglalt le, amely egy meg nem nevezett orosz oligarcha tulajdona.

Grant Shapps brit közlekedési miniszter a londoni alsóháznak küldött átiratában közölte, hogy a csaknem 60 méter hosszúságú hajó tulajdonosának kilétét „szándékosan és alaposan eltitkolták” a jachtot hivatalosan bejegyző cég képviselői.

A Phi nevű hajót a karib-tengeri Szt. Kitts és Nevis szigetállamban jegyezték be, de máltai lobogó alatt közlekedett.

Szt. Kitts és Nevis azon nemzetközösségi országok csoportjába tartozik (Commonwealth realm), amelyeknek jelenleg is a brit uralkodó, II. Erzsébet királynő az alkotmányos államfője.

A hajót a kelet-londoni Canary Wharf üzleti negyedének kikötőjében, a Temzén lehorgonyozva találták.

A Hollandiában gyártott jachton hat különálló luxuslakosztály és úszómedence is van.

Grant Shapps szerint a brit kormány Vlagyimir Putyin orosz elnöknek és „cimboráinak” is egyértelmű és erőteljes figyelmeztetést küldött azzal, hogy feltárta a szuperjacht tulajdonosi hátterét és lefoglalta hajót.

A brit hatóságok most először foglaltak le brit területi vizeken orosz tulajdonú hajót azóta, hogy az ukrajnai háború miatt London széleskörű szankciókat léptetett érvénybe Oroszország ellen.

E szankciók keretében a brit kormány az utóbbi hetekben több száz orosz oligarcha ellen jelentett be nagy-britanniai vagyoneszközeik teljes befagyasztásával és beutazási tilalommal járó büntetőintézkedéseket.

Köztük van Roman Abramovics, az angol labdarúgás felső osztályában, a Premier League-ben játszó londoni Chelsea futballklub tulajdonosa, Alekszej Miller, a Gazprom gázipari óriáscég vezérigazgatója, Aliser Uszmanov üzbég születésű nagyvállalkozó és Igor Suvalov ingatlanpiaci befektető, egykori orosz első miniszterelnök-helyettes.

Az intézkedés után nem sokkal a Premier League megfosztotta Abramovicsot a Chelsea igazgatói tisztségétől.

Uszmanovnak is jelentős érdekeltségei vannak két élvonalbeli angol futballklubban, az Arsenalban és az Evertonban. Emellett ő a tulajdonosa az egyik legértékesebb nagy-britanniai lakóingatlannak, az északnyugat-londoni Highgate városrészben lévő Beechwood House-nak, amelynek becsült piaci értéke jelenleg 48 millió font (22 milliárd forint), és övé a Sutton Place nevű 16. századi kastély is a London határában fekvő Surrey megyében.

Igor Suvalov a brit külügyminisztérium szerint két, összesen 11 millió font (több mint ötmilliárd forint) értékű luxuslakosztályt birtokol London belvárosában.

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek