Home Utazási hírek Megnyílt a világ leghosszabb gyalogos függőhídja Portugáliában
Szerző: vízparto / Fotó: Passadiços do Rio Paiva @Vitor Oliveira/wikipedia

Az új függőhíd a Portótól egy órányira délre fekvő, az extrémsportolási lehetőségeiről ismert Arouca Geopark legújabb látványossága.

A 176 m hosszú tibeti stílusú függőhidat két V-alakú toronyból induló vaskábelek tartják. A gyorsan áramló Paiva folyó 176 méterrel a híd 90 centiméter széles, nyitott fémrácsa alatt folyik. A korlátot merev hálószerkezet alkotja, a padlózat 127 darab négyméteres modulból áll.

„Ez a híd a különböző típusú emberek érdeklődését kívánja megcélozni: a mérnöki tudományok szerelmeseit, a természetrajongókat, az extrém élmények kedvelőit”

– áll Arouca önkormányzatának közleményében.

Az 516 Arouca különlegessége, hogy egy vízesésre nyílik kilátás. A legtöbb függőhíd egy szurdok felett ível át, de itt a Aguieiras-vízesés még több élményt ad a hídnak. Valójában ez a legjobb módja annak, hogy megnézzük ezt a vízesést.

Az Arouca 516 a világ leghosszabb gyalogos függőhídja címet a 2017-ben átadott svájci Charles Kuonen függőhídtól hódította el, amely 494 méter hosszú. A hídról a Matterhornra, a Weisshornra és a Berni-Alpokra nyílik kilátás.

Arouca Geopark

Az 516 Arouca függőhíd az Arouca Geoparkban épült, amely az UNESCO Európai Geoparkok Hálózatának része. Az Arouca Geopark geológiai örökség, különösen az itt található számos fosszília, pl. a 465 millió éves tengeri élőlények, az óriás trilobiták miatt.

Ez a terület a geoturisztikai tevékenységekről is híres, különösen az olyan kalandsportokról, mint a rafting, a kenuzás, a kanyoning, a sziklamászás és a sétaútvonalak hálózata. Ez lehetővé teszi a látogatók számára, hogy felfedezzék a geoturizmus nagy részét, élvezzék a lélegzetelállító tájakat, találkozzanak az emberekkel és megismerjék a helyi hagyományokat. Megkóstolhatják a híres helyi konyhát is, amelynek alapja az őshonos szarvasmarhafajta és a kolostori sütemények, amelyek hagyományai az Arouca kolostor 10. századi alapításáig nyúlnak vissza.

Kövess minket!