Home Legszebb A Garda-tó körül: A legszebb helyek és látnivalók

A Garda-tó több mint 50 kilométer hosszan húzódik három olasz régióban – Trentino, Lombardia és Veneto -. A partja mentén fekvő városokban és falvakban számos érdekes látnivalót fedezhetünk fel.

A Garda-tó legszebb helyei

 • Riva del Garda
 • Limone sul Garda
 • Pieve – Tremosine fennsík
 • Gardone Riviéra
 • Salò
 • Desenzano del Garda
 • Sirmione
 • Peschiera
 • Lazise
 • Bardolino
 • Torri del Benaco
 • Malcesine

Riva del Garda

Riva Del Garda, Garda, Történelmi Központjában

A Garda-tó második legnagyobb városa Riva del Garda. Az északi parton fekvő bájos városka számtalan vásárlási lehetőséget kínál, a szűk utcácskákban kis butikok, antikváriumok és csemegeboltok sorakoznak. Havonta kétszer, szerdánként nagy piacot tartanak az óvárosban.

Érdemes megnézni a Torre Apponale-t. A több mint 30 méter magas óratorony az óváros közepén, a régi kikötő közelében, egy piactéren áll, ahol számos kávézó és étterem található. A 13. századi torony a tervek szerint 2023 tavaszán nyitja meg újra kapuit. 160 lépcsőfok leküzdése után gyönyörű kilátás nyílik a város háztetőire és a tóra.

A kikötőnél lévő La Rocca középkori várerődöt is érdemes megnézni. Ma a városi múzeumnak ad otthont. Riva del Gardából mintegy fél óra juthatunk fel a velencei bástya tornyára, amely a várost és a tópartot uralja. 2020 nyara óta egy új panorámaliftnek köszönhetően körülbelül két perc alatt fel lehet feljutni az erődbe, ahonnan kilátás nyílik a trentinói partra.

A Varone-vízesés a Riva város fölötti hegyekben található, körülbelül három kilométerre Tenno irányába. Az alsó és felső kanyonon keresztül látogatható, amely lépcsőkön és gyaloghidakon keresztül könnyen megközelíthető. A felső kanyonhoz egy keskeny, meredek ösvényen és 115 lépcsőfokon keresztül, egy botanikus kert mentén juthatunk el. A víz a tetején mintegy 100 méter magasan látványosan lezuhan. A Cascata del Varone egész évben látogatható.

Limone sul Garda

Tó, Limone Sul Garda, Olaszország, Hegyek, Tájkép

Limone kis egykori halászfalu a Garda-tó meredek nyugati partján fekszik, és Riva felől autóval könnyen megközelíthető. Már a megközelítés a Strada Gardesana Occidentale úton is élmény: különböző alagutakon keresztül hol kilátással, hol kilátás nélkül az olívaültetvények és citromfás üvegházak mellett. A város elején és végén többszintes parkoló található, mivel az óváros teljesen autómentes.

A felújított és virágokkal díszített falu turisztikai mágnesként vonzza a turistákat. A látogatók azonban a város múzeumában továbbra is ingyenesen megtekinthetik, hogyan nézett ki Limone sul Garda egykor. A látnivalók közül kiemelkedik a Limonaia del Castel, egy felújított 18. századi citromos üvegház, amely áprilistól októberig látogatható. Nyáron koncerteket is tartanak itt.

A gyalogosok és a kerékpárosok számára Limone könnyen megközelíthető az úgynevezett Cyclopista – a tó fölé épített, látványos kerékpár- és túraútvonal, amely nagyrészt az úttesten kívül vezet. Jelenleg Limonétól mintegy két kilométerre, Riva del Garda felé húzódik. A tervek szerint a keleti parton Malcesine-ig meghosszabbítják.

Az új Cyclopistához vezető úton, az óváros északi végén található a San Rocco kis templom – érdemes megnézni reneszánsz freskóit és napóráját. Innen fentről, különösen nyáron, nyugodtan figyelheti a kompkikötő nyüzsgését, és remek fotókat készíthet a naplementében.

Pieve – Tremosine fennsík

Az összesen 18 kis települést magába foglaló Tremosine-fennsík Limone feletti fő települése a nyugodt Pieve falu, amely túlnyúló teraszairól ismert.

Aki Pieve di Tremosine-ben felkeresi az úgynevezett borzongató teraszt, annak mindenképpen szédülésmentesnek kell lennie. Ez a Hotel Paradisóhoz tartozik, és a látogatók számára is nyitva áll. A magas fennsík fölé egy betonplató nyúlik ki. Aki mer, és nem fél a magasságtól, az innen több mint 300 méter magasról tekinthet le a Garda-tó mélyére. A tó túloldalán fantasztikus kilátás nyílik a Monte Baldo hegység masszívumára.

Winston Churchill egykor a világ nyolcadik csodájának nevezte a kanyargós Strada della Forrát.

A Tremosine-fennsíkot a Garda-tó minden bizonnyal legszebb panorámaútján, a Strada della Forrán keresztül lehet elérni. A keskeny út legkésőbb 2008 óta nagyon ismert, pontosabban a „Quantum of Solace” című James Bond-film traileréből. A Garda-tó partján fekvő Porto di Tremosine-ból meredeken vezet felfelé szerpentineken át, és sok látványos alagút után érjük el Pieve-t. Az út május végétől általában napközben is nyitva van, és reggel 10 és este 7 óra között járható. Vissza a tóhoz a Brasa-szurdokon keresztül vezet az út.

Gardone Riviéra

A Gardone Riviera nyugati partján számos pompás szálloda, például a Gran Hotel és egy kis vízparti sétány található. A városka azonban elsősorban Gabriele D’Annunzio olasz költő extravagáns, kilenc hektáros parkjáról ismert, amelyben mauzóleum, szabadtéri színház és villa található. A Vittoriale degli Italiani parkja kiterjedt, és arra hívja a látogatókat, hogy elidőzzenek és megcsodálják a számos vízesést és szobrot. Érdekes fotómotívum például a függő víziló vagy a kék ló az amfiteátrumnál, ahol nyáron zenei fesztiválokat rendeznek.

A szabadtéri színházból vagy a Vittoriale parkban lévő hadihajó fedélzetéről nagyon szép kilátás nyílik a tó közepén fekvő Isola del Gardára. A sziget magántulajdonban van, és áprilistól októberig csak előzetes bejelentkezés alapján, vezetett túra keretében látogatható. A hajóátkelés Gardone Riviera, Portese, Salò, Sirmione, Garda, Bardolino és Barbarano kikötőiből lehetséges.

D’Annunzio parkjához nagyon közel, a Heller-kertet is érdemes meglátogatni. André Heller osztrák művész botanikus kertje szinte meditatív, nyugodt oázis D’Annunzio sokkal ismertebb parkjához képest. Olyan neves művészek alkotásait és szobrait csodálhatjuk meg, mint Keith Haring és Auguste Rodin.

Salò

Salo, Garda, Olaszország, Templom

Salò elegáns kisvárosa jól védett öbölben fekszik, közel két kilométer hosszú vízparti sétánnyal. Itt még mindig autentikus hangulatot, sok kis butikot – akár dizájner divatot is – és eredeti olasz éttermeket találunk.

A kultúra iránt érdeklődőknek érdemes felkeresniük az impozáns Duomo di Santa Maria Annunziata dómot. A katedrálist a Garda-tó legszebb templomának tartják.

Desenzano del Garda

Desenzano Del Garda, Desenzano, Brescia, A Vár A TóA Garda-tó déli partján fekvő legnagyobb város a környék gazdasági központja, és számos vásárlási lehetőséget kínál.

Desenzano óvárosa árkádjaival és a régi kikötővel hívogató hely a sétálgatásra. Ha a kultúra iránt érdeklődik, érdemes felkeresni a Villa Romanát. A késő antik villában még mindig jól megőrzött padlómozaikokat láthat a rómaiak életéből vett mindennapi jelenetekkel.

A Mille Miglia 2023-ban ismét áthalad a városon. A közeli Bresciából induló híres verseny június közepén érkezik Desenzanóba.

Sirmione

Sirmione, Garda, Scaligero-Kastély, Olaszország

A város előtti Lungomare végénél fekszik az impozáns és jó állapotban megmaradt Scaliger-erőd.

A látogatók a Scaliger-erődön keresztül egy hídon keresztül „lépnek be” a színes és kanyargós városba. Sirmione kénes gyógyforrásokról is ismert. Aki nem akar közvetlenül a tóban fürdeni a nagyon forró forrásokban, az a városban található Therme Aquariában pótolhatja ezt a fajta wellness élményt. Az operarajongók a közelben megcsodálhatják a legendás díva, Maria Callas egykori villáját.

Aki ellátogat a Catullus-barlangokba, szánjon időt a kiterjedt komplexum megtekintésére.

Catullus grottái egy másik fontos látnivaló a történelem iránt érdeklődők számára. Itt benyomást szerezhetünk Észak-Olaszország egyik legnagyobb római villájának méreteiről és pompájáról. Fantasztikus kilátás nyílik a népszerű Jamaica Beachre és a türkizkék vízre, valamint az ókori falak alatt árnyas piknikezőhelyekre is.

Peschiera

A Garda-tó déli partján fekvő Pesciera kisváros három lakott szigetből áll a Mincio folyó folyásán, és egy hatalmas erődkomplexum uralja. A mára meglehetősen leromlott állapotú erődítmény falain nyugodt sétát tehetünk, bár számos része katonai korlátozás alá eső terület. Fentről nézve Peschiera szigetszerű fekvése különösen jól látható.

A várost átszelő csatornákon kényelmes városnéző túrát tehet elektromos csónakkal. Többek között benyomást szerezhet az erődítmény méreteiről.

A kultúra iránt érdeklődőknek érdemes felkeresniük a Madonna del Frassino zarándoktemplomot, amely Peschierától mintegy három kilométerre található. Aki a sportos, az kerékpártúrát tehet a Mincio folyó mentén Vallegio sul Mincio idilli falujába. Ott mindenképpen érdemes meglátogatni a Parco Giardino Sigurtá nagy tájvédelmi parkot.

Lazise

Garda, Lazise, Olaszország, Kikötő, Lagó, Tó

Lazise kisvárosát szinte teljesen ép városfal veszi körül. A gyönyörű és autómentes óvárosba a három városkapu egyikén keresztül juthatunk be. Kanyargós sikátorai csodálatos hely a sétálásra, fagylaltozásra és egy cappuccino elfogyasztására a régi kikötőben vagy a Piazza Vittorio Emanuele téren.

A Garda-tó számos más városához hasonlóan Lazise is rendelkezik egy Scaliger-kastéllyal, bár ez magántulajdonban van, és csak kívülről látogatható.

A wellness rajongói a közelben, Colá-ban egy 13 hektáros természetes gyógyfürdőt találnak két termálvízzel és forró forrásokkal, a Villa dei Cedri termálparkot.

Bardolino

Bardolino, Lago Di Garda, Garda, Olaszország, Bor

A gyönyörűen kialakított tóparti sétány Bardolinótól Lazise-ig húzódik.

Bardolino nagyon népszerű az utazók körében a gyönyörű óvárosa miatt, és az azonos nevű boráról ismert, amelyet ezen a vidéken termesztenek. Kicsit a város fölött, a Zeni pincészet bormúzeumában megismerkedhetünk a szőlőműveléssel egészen a bor palackozásáig. Az olívaolaj története iránt érdeklődőknek érdemes felkeresniük a Cisano faluban található Dell’Olio d’Oliva Múzeumot.

Torri del Benaco

Torri del Benaco kisvárosának nevezetességei a Scaliger-vár védelmi tornyai.

Ha a Garda-tó túlsó partjáról szeretne Torri del Benacóba utazni, akkor a Toscolano Maderno-ból induló autós komppal teheti meg, amely márciustól októberig minden nap rendszeresen közlekedik.

A fő látványosság a Castello Scaligero, amelyet az 1980-as években pazarul restaurálták. Ma látogatható múzeumnak és citromos üvegháznak ad otthont.

Érdemes egy rövid kitérőt tenni a Torri del Benaco feletti Albisano városrészbe is. A festői fekvésű temető mellett a falu kápolnája melletti árnyas padok hívogatnak elidőzni, és gyönyörködni a tóra nyíló gyönyörű kilátásban.

Nem messze innen található Punta San Vigilio népszerű öble. Jól megtömött pénztárcával itt a turistaáradattól távol, a drága szállodák egyikében szállhat meg. De akár csak egy fürdőzésre, sétára vagy „dolce far niente”-re is beugorhat. De remek egy teraszon a naplementében egy Aperol Spritz társaságában való pihenésre. Ha teheti, mindenképpen látogasson el ide motorcsónakkal.

Malcesine

A Garda-tó nyugati partján fekvő Malcesine impozáns várát már Goethe is meglátogatta 1786-ban. A sziklán magasodó Scaliger vár látogatható, és ma természettudományi múzeumnak ad otthont. Az egyik teremben Goethe vázlatai vannak kiállítva.

Mindenképpen érdemes meglátogatni a középkori faluban található Palazzo dei Capitani belső udvarát, amely a tó partjára nyitott, pálmafákkal és virágokkal szépen beültetett.

Garda, Olaszország, Tó, Hegyek, Víz, Természet

A Monte Baldo különösen népszerű a túrázás szerelmesei körében.

Malcesine-ből egy 360 fokos panorámájú drótkötélpálya vezet fel a Garda-tó legmagasabb hegyére, a Monte Baldóra. Már az utazás is élményt jelent a maguk körül forgó gondolákban. A csúcson, jó látási viszonyok mellett, északról délre az egész Garda-tó belátható. Érdemes szem előtt tartani a hőmérsékletkülönbséget a mintegy 1800 méteres magasságban, különösen nyáron, és mindenképpen meleg ruhát vinni magunkkal. Ha jó a légmozgás, számtalan színes siklóernyő látható a tó felett, és a felszállásuk megfigyelése is élményt jelent.

Kövess minket!