Home Magyarország Átadták Siófok legújabb látványosságát
Forrás: Szerző: Vízpartok / Fotók: A drónnal készült felvételen az újjáépített Sió-zsilip és a közösségi térré alakított, parkosított egykori üzemi területe az átadás napján, 2024. április 23-án. (c) MTI/Vasvári Tamás

Átadták a megújult Sió-zsilipet kedden, az újjáépített Sió-zsilip közösségi térré alakított, parkosított egykori üzemi területe szerdától nyitva áll a közönség előtt.

A Balaton vízlevezető rendszerét 15,5 milliárd forint uniós támogatással, 19 milliárd forintból korszerűsítették, átépült a Sió-zsilip, a Sió-csatorna, vizes élőhelyeket alakítottak ki, és közösségi tér lett a zsilip volt üzemi területe.

A tó vízszintjének szabályozására még a 19. század közepén építettek egy fazsilipet a Sió-csatornán, de miután az nem tudott ellenállni az 1867-ben mért magas vízszintnek, 1891-ben a régi zsiliptől délre egy 2×8 méter nyílású vastáblás betonzsilipet építettek.

Éjszakai megvilágításával igazi turisztikai látványosság lesz a zsilip, és a város lakói, vendégei számára kedvelt találkozóhelyként szolgálhat majd.

Kövess minket!