Home Legszebb Trieszt és környéke: A legjobb tippek egy látogatáshoz
Szerző: Vízpartok / Fotók: pixabay

A trieszti kávéházi hagyományok

Cafe Trieszt, San Francisco, Usa, Utazás, Kávézó, Kávé

Egyetlen olasz városban sem fogyasztanak annyi kávét, mint itt. Amióta Trieszt a 18. század elején szabad kikötővé vált, a kávé fontos gazdasági tényező, és Trieszt kávéházai kultikusak.

A történelmi kávézókban egy szelet Sacher torta vagy egy rigojanci (Rigó Jancsi) társaságában Bécsben fogjuk érezni magunkat. Itt alapította meg Ernesto Illy kávébirodalomát, akinek apja, a magyar Illy Ferenc alkotta meg az Illy kávét.

A legrégebbi kávéház a Caffè Tommaseo, amelyet 1830-ban alapítottak a vízparton. A szecessziós stílus, a Belgiumból származó tükrök és a Thonet székek a bécsi kávéházakat idézik.

A Caffè degli Specchi-ba olyan irodalmi nagyságok jártak, mint James Joyce és Italo Svevo, ahol egyébként nemcsak a kávé jó, hanem a finom sütemények is vannak. A Piazza Unità d’Italia téren található kávézó hatalmas teraszával olyan hely, amelyet érdemes felkeresni. Az 1839-ben megnyitott épület egykor az irredentisták, az olasz egység híveinek gyülekezőhelye volt, majd a második világháború után a brit haditengerészet szálláshelye. Az üzemeltető szerint évente 900 000 csésze kávét szolgálnak itt fel.

A Caffè San Marco, a Caffè Torinese vagy a Caffè Stella Polare kávézók miatt már önmagukban érdemes elutazni Triesztbe.

Híres irodalmi személyiségek nyomában

A Kelet és Nyugat közötti határváros számos híres irodalmi személyiséget ihletett, akiknek nyomába eredhet a látogató a Tourist Info audio guide segítségével (Via dell’Orologio 1, Piazza Unità d’Italia).

Ha a tengerparti, csodálatos Piazza dell’Unità térről a városi könyvtárhoz sétálunk, a modern olasz regény alapítójának, Italo Svevónak a szobrát találjuk. 1904-ben Triesztben találkozott az ír íróval, James Joyce-szal, aki néhány évig a városban élt. Alig van olyan kávézó, amelyik ne hirdetné, hogy az író egyszer már járt ott. Joyce állítólag az 1900-ban megnyitott Pirona cukrászdában kezdte el „Ulysses” című remekművét. Bronz alakjával a Grand Canal csatornán találkozhatunk.

Umberto Saba költőnek a Via San Nicolòn volt egy könyvesboltja, amely ma is létezik. A Via Dante Alighieri utcai Caffè Stella Polare-ban pedig Veit Heinichen a következő krimijein gondolkodik, amelyekben mindig fontos szerepet játszik fogadott otthona, Trieszt.

Leereszkedés idegen világokba: Grotta Gigante

A Trieszt városától 14 kilométerre északra, a karsztos hegyekben található cseppkőbarlang méltó a nevéhez: a 167 méter hosszú, 76 méter széles és 98 méter magas főterem egyenesen gigantikus. A legalacsonyabb ponthoz 500 lépcsőfok vezet meredeken lefelé. A mennyezeten lévő cseppkövek óriási jégcsapoknak tűnnek, a padlóból kinővő cseppkövek pedig oszlopok erdejének. A legmagasabb csepppkő 12 méteres és 150 000 éves.

A Grotta Gigante tízmillió évvel ezelőtt alakult ki, és a világ egyik legnagyobb látványbarlangja. A cseppkőbarlang 1995 óta a Guinness Rekordok könyvében is szerepel.

A tizenegy fokban tartott túravezetéshez meleg ruházat ajánlott.

Castello di Miramare: kastély szomorú történettel

Vár, Olaszország, Trieszt, Építészet, Idegenforgalom

A Miramare hófehér álomkastély filmszerűen emelkedik egy Grignano melletti sziklán. Építtetője, Habsburg Miksa főherceg, I. Ferenc József osztrák császár testvére azonban nem sokáig élvezhette a romantikus szobákat és a pazar berendezést, a kiterjedt parkot tavakkal, szobrokkal és egzotikus növényekkel, valamint a trieszti kikötőre nyíló gyönyörű kilátást.

Miksa főherceg és Sarolta mielőtt elfoglalták volna a mexikói trónt, életük legboldogabb éveit töltötték a kastélyban. A belső terek még nem voltak teljesen berendezve, amikor Miksa, akit Mexikó császárává neveztek ki, 1864-ben odaköltözött. 1867-ben egy mexikói hadbíróság elítélte és kivégezte.

A Sentiero Rilke: panorámaút a Duino várhoz

Duino, Kastély, Kutya, Palota, Golf

Gyógynövények és tűlevelűek illatát árasztja, a kilátás a kék tengerre és a sziklákra lenyűgöző. A Rainer Maria Rilke költőről elnevezett Sentiero Rilke 1,7 kilométeren keresztül kanyarog Sistianából a Duino-sziklák természeti parkján keresztül a Castello Nuovo di Duino-ig. A költő 1911-ben ott vendégeskedett, és megírta a „Duinói elégiák” című versciklusát.

A hagyomány szerint az olasz irodalom első nagy alkotója, Dante Alighieri (1265-1321) is vendégeskedett Duinóban a veronai Cangrande della Scala követeként.

A kastély, ahol Sisi császárné és Ferenc József császár is megszállt, és az álomszerű park látogatható. A panorámaút, amelyen Rilke is szívesen sétált, Európa egyik legszebb tengerparti útja.

Majdnem olyan, mint Toszkána: a Collio DOC borvidék

Triesztől mintegy 50 kilométerre északra terül el a Collio varázslatos dombvidéke. A Gorizia és Cividale del Friuli közötti napsütötte lejtőkön a legjobb olasz fehérborok közül néhány DOC és DOCG minőségmegjelöléssel ellátott bor terem.

Cormòns a borvidék központja: azok, akik nem akarnak a számos borászatba elmenni borkóstolásra, itt, az Enoteca di Cormòns-ban megkóstolhatják a szövetkezethez tartozó regionális borászok finom borait.

Szeptember 8. és 11. között a „Friuli DOC ” fesztivál Udinében a bor és a regionális specialitások élvezetére invitálja a látogatókat.

Hajós kirándulások Trieszt és Grado között

A Triesztből Gradóba tartó hajókirándulások gyönyörű kilátást ígérnek a sziklás partvidékre és a lagúnákra. A vitorlástúrákhoz a Triesztől 3 kilométerre fekvő Muggia a tökéletes kiindulási kikötő. A kifinomult Portopiccolo, a sziklán magasodó Duino kastély és a Marina Primero megállók a Grado felé vezető úton.

A nem vitorlázók nyáron a Linea Marittima hajóival élvezhetik a túrát Gradóba. Tipp: Hozzon magával fürdőruhát, mert Grado egy kilométer hosszú aranyszínű homokos strandja kötelező!

Apropó: október 1. és 9. között a Trieszt-öbölben kerül megrendezésre a Barcolana, a világ legnagyobb vitorlás regattája.

 

Kövess minket!