Home JóTudni Idén sok minden változik a Görögországban nyaralóknak – mutatjuk, mire kell figyelni
Forrás: Szerző: Vízpartok / Fotó: Szantorini (c) pixabay

Új adókkal és a napozóágyakra és a strandbárokra vonatkozó szabályokkal kell majd megbarátkozniuk.

A Földközi-tenger a világ egyik legnépszerűbb nyaralóhelye – és a tendencia egyre csak nő. Görögország az egyik legnépszerűbb ország. A tömegturizmus kordában tartása érdekében a görög kormány új szabályokat vezetett be. Mit jelent ez az utazók számára?

A strandokon legalább 70 százalékban nem lehet napozóágyakat elhelyezni

A turizmus fellendülése miatt az országban egyre nagyobb az aggodalom a strandok pusztulása miatt. Ráadásul sok helyi lakos attól tart, hogy a sok turista között nem lesz többé helyük a strandokon. Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök ezért a Tiktok videón keresztül új döntést jelentett be a görög strandok túlzsúfoltsága ellen.

Eszerint új szabályok lesznek a görögországi strandokon, amelyek szerint a terület legalább 70 százalékán nem lehetnek napozóágyak és napernyők. Az új törvény a nyári szezon kezdete előtt lép hatályba, és biztosítja, hogy a görög strandokon elegendő hely legyen a nyaralók és a helyiek számára.

A napozóágyak nem lehetnek négy méternél közelebb a parttól

Emellett a napozóágyakat nem szabad négy méternél közelebb helyezni a vízhez, hogy a könnyű megközelíthetőséget biztosítsák – írja a Greek Reporter görög hírportál. Emellett egyes, ökológiailag különösen értékes területeken lévő strandokat „érinthetetlenné” nyilvánítanak. A napozóágyak ott aztán teljesen be lennének tiltva.

Új klímaadó Görögországban

Görögország 2024 márciusától klímaadót vet ki a nyaralókra a régi ágyadó helyett. Az úgynevezett „klímarezsiadó” az évszaktól függően változik.

Márciustól októberig az utazók az alábbiak szerint fizetnek:

  • Az egy-két csillagos szállodák: 1,50 euró éjszakánként (korábban 0,50 euró).
  • Háromcsillagos szállodák: 3 euró (korábban 1,50 euró).
  • Négycsillagos szállodák: 7 euró (korábban 3 euró).
  • Ötcsillagos szállodák: 10 euró (korábban 4 euró).

A régi szállásadóval ellentétben az új adót az internetes platformokon keresztül történő rövid távú bérbeadásra is kivetik. A lakások után szintén 1,50 eurót kell majd fizetni. A családi házak vagy még fényűzőbb épületek esetében a díj 10 euró, akárcsak a luxusszállodák esetében.

A novembertől februárig tartó holtszezonban a díj 50 cent és 4 euró között van. A görög kormány az akár 300 millió eurós többletbevételt az erdőtüzek és a thesszáliai árvízkatasztrófa utáni újjáépítés finanszírozására kívánja fordítani. A többletbevételeket egy természeti katasztrófaalapba is be kívánják irányítani.

Kevesebb strandbár Görögországban

Egy másik változás: eltűnhetett néhány utazó kedvenc tengerparti bárja, mivel sok közülük illegális vagy félig legális volt. Ezek csak a strandbárok tulajdonosai és az állami ellenőrök vagy a helyi hatóságok közötti kapcsolatok révén léteztek. A görög kormány azonban most véget vetett ennek, hogy visszaállítsa a szabad strandok megközelíthetőségét és ellenőrizze a turisták beáramlását. A cégeknek mostantól online árveréseken kell részt venniük, ha strandterületet akarnak vásárolni.

Kövess minket!