Home Utazási hírek Magatartási kódex Balin: A sziget útmutatót oszt ki az utazóknak
Szerző: vízpartok

Miután Balin többször előfordult, hogy a nyaralók nem megfelelő viselkedést tanúsítottak, a tartományi kormány külön „turistakártyát” adott ki az alkalmazandó viselkedési szabályokkal. Ez többek között a templomi etikettről, valamint a szent helyek, például a banyanfák körüli öltözködési és viselkedési szabályokról szól.

Az útmutatót minden érkező utazónak kiosztják az indonéziai üdülősziget repülőterén – jelentette be csütörtökön Wayan Koster, a sziget kormányzója. Ott a vízummal együtt az útlevélbe is be fogják tűzni.

Az „istenek szigetének” is nevezett Bali egyedülálló kultúrájáról ismert.

„Tartsák tiszteletben a templomok, pratimák (szent szobrok) és vallási szimbólumok szentségét” – áll a közleményben.

Szigorúan tilos a szent helyek, bálványok és vallási szimbólumok meggyalázása, például a szent építmények megmászása vagy meztelen fotók készítése.

A nyaralókat arra is felhívják, hogy tartsák be a közlekedési szabályokat, és csak legális üzemeltetőktől béreljenek robogót és autót. A hatóságok emellett határozottan tiltják a trágárság, a vulgáris nyelvhasználat és az agresszív viselkedés használatát. A cél Bali hírnevének és imázsának védelme.

Ennek oka az elmúlt hónapokban történt több incidens. Egy orosz nőnek például el kellett hagynia az országot, miután olyan fotót tett közzé a közösségi médiában, amelyen meztelenül, egy híres banyánfának fészkelődve látható. Ezt a fafajtát a hinduk világszerte – így a balinézek is – szentként tisztelik.

Korábban egy másik oroszországi turistának kellett elhagynia az országot, miután meztelenül pózolt az istenek székhelyeként tisztelt Gunung Agung vulkánon. Mindkét turista bocsánatot kért viselkedéséért.

Bali az egyetlen olyan sziget Indonéziában, amely túlnyomórészt hindu vallású. A lakosok hite egyedülálló és nagyon összetett. A templomok látogatásakor például általában kötelező a szarong (hosszú szoknya férfiaknak és nőknek egyaránt).

Kövess minket!