Home Úti cél Európa legszebb szörfös helyei
Szerző: vízpartok

Cornwall, Anglia

Tengeri, Cornwall, Coast, Tengerpart, Víz, Kék, Beach

Cornwall tengerpartja @pixabay

Cornwallt Anglia szörfös paradicsomának tartják. A szörfösök körében valószínűleg Newquay a legnépszerűbb város ebben a régióban. A tengerparti városka körül számos nagyszerű szörfös hely található, amelyek közül néhány gyalogosan is megközelíthető. A Fistral Beach és a Towan Beach strandok az abszolút kiemelkedő helyek közé tartoznak.

Lofoten, Norvégia

Táj, Tenger, Víz, Beach, Homokos Strand, Hegyi, Sky

Lofoten @pixabay

Az aprócska Unstad fantasztikus feltételeket kínál a sarkvidéki szörfözés rajongóinak. A Lofoten északnyugati részén, egy tengerparti öbölben, sziklás hegyekkel körülvett falu a tengerparton fekszik.

Közvetlenül a part előtt van egy hosszúkás zátony – a tenger itt körülbelül fél kilométer mély. Ez lehetővé teszi, hogy a hullámok akadálytalanul felépüljenek, majd teljes erejüket kibontakoztassák. A szörfösök egész évben ide járnak, hogy meglovagolják a tökéletes hullámokat.

Sagres, Portugália

Portugália, Algarve, Cabo Sao Vicente, Hullám, Tengeren

Sagres @pixabay

Portugália déli része Európa szörf Mekkája. A Sagres környéki strandok az ország legjobb strandjai közé tartoznak. Míg nyáron inkább kisebb hullámokat találsz, az őszi és téli nagy hullámok a haladó és profi szörfösök számára is alkalmasak.

Quiberon, Franciaország

Fájl: Côte sauvage de QUIBERON.jpg

Quiberon @wikipedia/Joel Herbez

A látványos sziklaszirtek, az árapály által kiásott kőívek, a legfinomabb homokkal borított hosszú strandok és a hatalmas hullámok teszik a Quiberon-félszigetet Bretagne egyik legszebb szörfös helyévé. A nyugati, vad Atlanti-óceán partján a hullámok a szikláknak dübörögnek, a kis öblök között, mint Port Blanc vagy Port Bara, újra és újra megnyílnak.

Cliffs of Moher, Írország

Írország, Cliffs Of Moher Munster, Szikla, Sziklák

Cliffs of Moher @pixabay

Írország nyugati részén Európa talán leglátványosabb sziklája fogadja az Amerikából érkező hullámokat. Közvetlenül a 214 méter magas Cliffs of Moher előtt a világhírű Aileen’s Wave a világ minden tájáról érkező profi szörfösöket rabul ejti. Sokak számára azonban leküzdhetetlen akadály, mivel a viharos időjárás és a korbácsoló keleti szél egyedülálló keveréke szükséges a tökéletes hullámok elkapásához.

Tarifa, Spanyolország

Spanyolország, Tarifa, Ünnepek, Andalúzia, Szörfös

Tarifa @pixabay

Andalúzia elsősorban a mór építészetéről és a sherryről híres, de a vízi sportok szerelmesei is remek időjárási feltételeket találnak a szörfözéshez.

A Spanyolország legdélebbi csücskében fekvő Tarifa Európa egyik legszélsőségesebb régiójának számít. Az Atlanti-óceán partjának kilométeres homokos strandjain egyik szörfös hely követi a másikat. A tengerparti sétányokon menő szörf- és sárkányhajó-boltok sorakoznak. Különösen a Playa Valdevaqueros kiterjedt homokos strandja népszerű a szörfösök körében.

Izland

Fájl: Fekete strandok - Reynisfjara - Izland - panoramio.jpg

Fekete strandok – Reynisfjara – Izland @wikipedia/diego cue

Az óceán felé fenségesen nyúló hatalmas hegyek előtti fekete strandok jellemzik Izland partjait. Az öblök jeges gleccserlagúnákba torkollnak. Ha itt akarsz szörfözni, nem csak a búvárruhára kell gondolnod.

Az időjárás percenként változik, a hóviharok, a jéghideg víz és a mindent átható szél ugyanolyan veszélyes, mint a sziklákon megtörő, kiszámíthatatlan hullámok. És bár a Reynisfjara és Kirkjufjara strandok rendkívül veszélyes hullámaitól kifejezetten óva intenek, a Sandvik strand jó szörfözési feltételeket kínál.

Masua, Olaszország

Szardínia, Pan Di Zucchero, Iglesias, Olaszország

Pan di Zucchero @pixabay

Szardínia nemcsak a fürdőzők, hanem egyes helyeken a vízi sportok szerelmeseinek is remek nyaralási célpont. A sziget nyugati partján, különösen Masua finom strandjain állandó hullámzás uralkodik. Nyáron a víz hőmérséklete olyan meleg, hogy a sportolók bátran nélkülözhetik a neoprénruhát.

Egy másik csúcspont: a híres „Cukorsüveg” – egy magas szikla, amelyet a szardíniaiak szeretettel „Pan di Zucchero”-nak hívnak – 133 méter magasan emelkedik ki a vízből.

Eisbach, München

Fájl: München - Eisbach - Wellenreiter (hangtérkép) .jpg

Eisbach @wikipedia/Guido Radig

Szörfözés a városban – és ez lehetséges? A válasz: igen! A müncheni Angolkertben található Eisbach valószínűleg Németország legvárosiasabb szörfös spotja, amely sok szörfös és szörfrajongó szívét megdobogtatja. Különösen a tavaszi és nyári hónapokban találkoznak a sportolók a sok néző szeme láttára, hogy meglovagolják a hullámokat.

Az Eisbach nemzetközileg ismert szörfös körökben, és a világ minden tájáról szörfösök utaznak, hogy egyszer az Eisbach-hullámon álljanak.

Thurso East, Skócia

Fájl: Surf in Thurso East.jpg

Thurso East @wikipedia

Skócia északkeleti részén található Európa egyik legdurvább szörfös helye. Thurso városa és a közeli Thurso East partvidéke az a hely, ahol a szörfösök krémje  találkozik az őszi és téli szörfös főszezonban. Ha azonban itt szörfözni akarsz, keménynek kell lenned: a víz mindössze hat fokos, de a hullámok elérik a hawaii méreteket.

Biarritz, Franciaország

Biarritz, Tengeri, Óceán, Építészet, Franciaország

Biarritz @pixabay

Biarritz ma az európai hullámlovasok Mekkája. Az Atlanti-óceán hullámjárását kihasználó szörfösök 1957-ben álltak először deszkára a Vizcayai-öbölben.

Az évente megrendezett Biarritz Szörf Fesztivált először 1993-ban rendezték meg a Côte des Basques-on. Ez ma Európa első számú hullámlovas eseménye.

Kövess minket!