Home Úti cél Két különleges kilátóval gazdagodott a Tisza-tó: Csak vízen közelíthetők meg
Fotók: aktivmagyarorszag..hu

A Békatutaj Egyesület által épített kilátótornyok kilenc méter magasak, felső szintjükről belátni az egész Poroszlói medencét.

A Tisza-tó környékén a kétezres évek derekán tíz kilátó is állt, azonban ezek az építmények az elmaradozó karbantartások miatt rövid idő alatt használhatatlanná váltak. Mikor szóba került a kilátók újjáépítése, a tervezők más koncepció mentén álltak neki a kivitelezésnek. Ennek révén a kilátók egyúttal a poroszlói medencében ritkának számító vízitúrás pihenőhelyként is funkcionálnak.

A tornyokat olyan jellegzetes, védett madárfajokról nevezték el, amelyek közvetlenül az építmény környezetében is gyakran fellelhetőek.

  • A Poroszlóhoz közeli Csapói Holt Tisza mentén létesült Fattyúszerkő kilátó megtartotta a szigeten korábban állott torony nevét, hiszen a Tisza-tó ezen szakaszán gyakran látni a víz színét súrolva repülő fattyúszerkő csapatokat.
  • Az Újlőrincfalvához és a Ravasz-háthoz közelebb eső kilátón a kivitelezés közben rendszeresen hallható volt a bölömbika búgása, ezért az épület neve Bölömbika kilátó lett (régebbi neve Ravasz-háti kilátó).

„Nem elégedhetünk meg azzal, hogy a Tisza-tó első osztályú természeti környezetet kínál. Ahhoz, hogy a vízitúrázók számára vonzó célpont legyen, szükséges az infrastruktúra fejlesztése is – mondta el Hajdú Dániel, a Békatutaj Egyesület elnöke.  – A szabadidő kulturált eltöltéséhez szükség van a két új kilátóhoz hasonló kellemes, nyugodt pihenőpontokra, ahol a túrázó a természet közepén érezheti magát, és egyúttal jobban meg is ismerheti azt” – tette hozzá.

Mindkét kilátót Komáromi Tas építészmérnök tervezte modern, mégis a tájba illeszkedő stílusban. Olyan könnyed, átlátható szerkezetet álmodott meg, ami egyszerre lehet látható azok számára, akik keresik, és láthatatlan azoknak, akik csak gyorsan pásztázzák a környéket. A tervezéskor és a kivitelezéskor is fontos szempont volt az időtállóság, ezért mindkét kilátó alapja horganyzott acél, a felépítmény pedig vörösfenyőből készült.

Az építők a kivitelezés során komoly kihívásokkal néztek szembe, ugyanis télen a Tisza-tó vize 1-1,5 méterrel alacsonyabb a megszokottnál, így a hagyományos partvonaltól befelé métereken át csak iszapos területet találunk. Ezen az ingoványos területen kellett eljuttatni a vízbe a kilátók 8 tonnányi faanyagát, amit végül egy direkt, erre a célra készített, aggregátorral ellátott vaslemez-szánkóval oldottak meg.

 

[leaflet-map address=”Tisza-tó” zoomcontrol zoom=”11″]

[leaflet-marker visible lat=47.6234221153789 lng=20.66634091862201 iconUrl=”https://vizpartok.hu/wp-content/uploads/2021/06/pin_V_2.png” iconSize=”45,40″ iconAnchor=”20,40″]Fattyúszerkő kilátó[/leaflet-marker]

 

Kövess minket!