VÍZPARTOK Hírek a forrástól a tengerig

Az Év Balatoni Háza: Az egyik győztes a fenékpusztai Kis-Balaton Látogatóközpont lett

2021. június 19.

Szerző: vízpartok / Fotó: Kis-Balaton Látogatóközpont @ MTI/Varga György

A fenékpusztai Kis-Balaton Látogatóközpontból többféleképpen fedezhető fel a Kis-Balaton: elektromos járművel vagy akár kenuval és kajakkal is.
hetedhetshop.hu

Az Év Balatoni Háza 2020 építészeti pályázatra 23 nevezés érkezett.

  • Az Év Balatoni Lakóháza: a felújításon és bővítésen átesett keszthelyi Castelli-villa.

  • Az Év Balatoni Üdülő Épülete: a balatonfüredi Horgász klubház.

  • Az Év Balatoni Középülete: a fenékpusztai Kis-Balaton Látogatóközpont.

A Nők a Balatonért Egyesület (NABE) és a Magyar Építész Kamara különdíját a balatonboglári ravatalozó érdemelte ki, a Balatoni Szövetség különdíja a balatonendrédi Kedvesnővér házé, a Magyar Építőművészek különdíja a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házáé lett.

A pályázatra a Balaton-régió egész területéről lehetett nevezni 2013. január 1. után használatba vett épületekkel. A felhívás célja a minőségi építészet népszerűsítése volt. A bírálóbizottságban a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a három érintett megye építész kamarája, a NABE és a BSZ képviselője kapott helyet.

Kis-Balaton Látogatóközpont az Év Balatoni Középülete

A Kis-Balaton természeti örökségünk egyik ikonikus helyszíne. Itt játszódik Fekete Tüskevár és Téli berek című regénye, amelyek a magyar kultúra megkerülhetetlen részei. A Kis-Balaton nemzeti parkként, természetvédelmi területként „a természet szentélye”, ahol számtalan állatfaj mellett több mint 300-féle madár fészkel, köztük a hazai természetvédelem címerállata, a nagykócsag.

A Kis-Balaton Látogatóközpont  modern, 21. századi módon mutatja be a nagy jelentőségű, fokozottan védett nemzeti parki tájegység értékeit.

A Vönöczky Schenk Jakab kutatóház szomszédságában, mintegy 1300 négyzetméteren épült létesítmény formabontó, tájba illeszkedő építmény, földtakarással és növényekkel a tetején. Az épület külső energiaforrást nem igényel, napelemparkkal, talajszondás fűtési rendszerrel készült. Moziterem, interaktív kiállítás, előadó terem, büfé is van benne. Játszótér, vízi és szárazföldi tanösvények, kenutúrák, családbarát létesítmények is várják a látogatókat.

A Kis-Balaton Látogatóközpontból elektromos járművel vagy akár kenuval és kajakkal is felfedezhető a Kis-Balaton.

 

 

Ez is érdekelhet >

Legfrissebb hírek >