Home Utazási hírek Kövesd a folyót: Túraút az Alpok leghosszabb gleccserfolyója mentén

Az 57 km hosszú Isel az utolsó szabadon folyó gleccserfolyó a Kelet-Alpokban.

Az Iseltrail egy hosszútávú túraútvonal Kelet-Tirolban, amelyet 2020 júliusában nyitottak meg. Az útvonal végig az Isel folyót követi, amely az Alpok leghosszabb szabadon folyó gleccserfolyója. 73,5 km hosszú és 5 (vagy akár több) szakaszban lehet bejárni. Túrázás közben a legkülönfélébb tájegységekkel találkozunk: a napsütötte völgytől kezdve a robajló vízeséseken át az Isel forrásáig az Umbalkees-gleccser lábánál.

Megmenekült az érintetlen természet

Az Iseltrail nem egy átlagos túraúvonal: különlegessége abban rejlik, hogy az érintetlen természet legeredetibb, közvetlen felfedezésének lehetőségét nyújtja – még ha ez nem is mindig a legkényelmesebb.

Élőhelyet kínál sok veszélyeztetett állatnak és növénynek, ezért a folyó és annak partvidékei európai védett terület. Az Iselt 2015-ben Natura 2000 területté nyilvánították: tagja lett az értékes, de veszélyeztetett európai élőhelyek hálózatának.

Az Iseltrail nem csak egy új túraútvonal, amelyet a túrázók felfedezhetnek – átvitt értelemben további védőpajzsot is jelent a folyónak és környezetének. Vonzza a közvélemény figyelmét, segíti a forrásteremtést és hozzájárul a többi európai gleccserfolyó védelméért folytatott küzdelem jelentőségének megértéséhez.

„Itt két folyó találkozik a tenger felé vezető úton. Az Iseltrail több mint egy hosszútávú túraútvonal. Ez a fenntarthatóság iránti elkötelezettség és a sok kelet-tiroli szeretetnyilatkozata folyója iránt”

– mondta Franz Theurl, a Kelet-tiroli Turisztikai Egyesület elnöke.

Az Iseltrail kiindulópontja az Isel és Dráva találkozásánál

A túraútvonal végig a vadregényes Isel mentén vezet, mégpedig a Dráva-Isel torkolattól (Lienz) egészen a folyó eredetéig, az Umbalkees-gleccserig. Az 5 szakasz során egészen eltérő világok tárulnak fel a túrázók előtt: napsütötte völgyek, festői falvak, meseszerű erdők, lélegzetelállító vízesések és nem utolsósorban egy lenyűgöző gleccser.

A 80 kilométer hosszú, felfelé vezető út a kedvtelésből túrázóknak találták ki – alpesi tapasztalatra nincs vagy alig van szükség. Különösen az első három szakasz alkalmas arra, hogy családok és kezdők is megtegyék.

A túra csúcspontjai a drámai szurdok Bobojachnál és a Gloschluchtnál, az Umbalfälle és az Umbalkees gleccser a Dreiherrnspitze (3499 m) alatt vannak.

Umbalfälle vízesések a Krimml vízesés után Ausztriában a második a rangsorban, ahol közelről csodálhatjuk meg a a víz természetformáló erejét.

A következő években az Isel számos, még mindig rejtett ösvényét és titkos helyét hozzáférhetővé teszik, és sok rejtett dolgot láthatóvá tesznek. Az Iseltrail számos új kilátópontot kínál majd a varázslatos helyekre. Egy új függőhíd is könnyebbé teszi majd a túrát.

 

[leaflet-map address=”Isel” zoomcontrol zoom=”10″]

[leaflet-marker iconUrl=”https://vizpartok.hu/wp-content/uploads/2021/06/pin_V_2.png” iconSize=”45,40″ iconAnchor=”15,40″]

Kövess minket!