Home Legszebb Szardínia: Megmutatjuk a világ e gyönyörű szegletének legszebb látnivalóit

A „Földközi-tenger Karib-tengerének” beceneve nem véletlen: az olasz Szardínia sziget közel 2000 kilométeres tengerpartjával és festői strandjaival vonzza a látogatókat. Emellett vad, lenyűgöző természettel és számos történelmi épülettel is büszkélkedhet.

Gennargentu Nemzeti Park

A Gennargentu-hegység a sziget keleti részén található, és nem messze tőlük található az 1998-ban létrehozott, azonos nevű Gennargentu Nemzeti Park. A látogatókat a vadregényes Gennargentu-hegység masszívuma, évszázados erdők – olykor az ókorban virágzó növényekkel – és lenyűgöző állatvilág várja.

A park területe 730 négyzetkilométer, beleértve az Orosei öböl mészkőpartjait is, és 24 települést foglal magában. A teljes természetvédelmi park felfedezésére bőven érdemes időt szánni, és az ott kijelölt számos túraútvonal kiválóan alkalmas erre.

Porto Flavia

A sziget déli részén található Porto Flavia évtizedeken át Szardínia legfontosabb tengeri kikötője volt. Nevét az építész lányáról kapta a nevét. Az 1960-as évek óta nem használják, helyette népszerű turisztikai látványossággá vált. A kikötőt 1923-ban egy meredek sziklába építették, ami nemcsak különlegessé teszi, hanem forradalmasította a korábban veszélyes és drága nyersanyagszállítást a szigeten.

A Porto Flaviára vezető túrán csak szilárd cipőben lehet részt venni. Jegyek online vagy a helyszínen foglalhatók (felnőtteknek körülbelül 10 euró, gyerekeknek 6,50 euró).

Tharros ősi városa

Tharros ókori városa – illetve ami megmaradt belőle – a Capo San Marco-félszigeten található, Szardínia nyugat-középső partvidékén.

Tharrost i.e. 8. században a föníciaiak alapítottak, Karthágó után a Földközi-tengeri térség második legjelentősebb kereskedelmi központja volt. Később rómaiak lakták a várost, amelyet a X. században a szaracénok romboltak le.

A régészek az egész Földközi-tenger egyik legfontosabb lelőhelyének tartják, ahol a Tharros-templom híres romjai különleges szerepet játszanak.

Gola Gorroppu

A Gola Gorroppu kétségtelenül Európa egyik leglátványosabb szurdoka, és egyben a legmélyebb is, akár 400 méter magas falaival. A Flumineddu folyó évszázadok óta dolgozik rajta.

Ha szeretnéd meglátogatni a látványosságot, készülj fel egy kis kalandra. A túrákat különböző nehézségi szintekbe sorolták. Attól függően, hogy melyiket választod, a parkolótól a szurdokig és vissza vezető, gyakran mászással járó feljutás több órát vesz igénybe.

Grotta di Nettuno (Neptunusz-barlang)

A Grotta di Nettuno cseppkőbarlang Szicília északnyugati partján, Alghero városának közelében található. A „természet által cseppkövekkel, sztalagmitokkal és egy földalatti tóval kialakított termek” rendkívüli látványt nyújtanak.

A Grotta di Nettuno egy misztikus világba repíti a látogatókat. Személyenként 14 euró körüli összegért látogatható. Különösen a turisztikai főszezonban zsúfolt lehet, és ez természetesen rontja az élményt. Érkezz minél korábban, hogy a legnagyobb eséllyel mérsékelt legyen a tömeg.

Bosa régi városközpontja

Szardínia legjobb látnivalói között nem maradhat említés nélkül Bosa régi városközpontja sem

Szardínia nyugati részén, egy völgyben fekszik Bosa, egy kis település, körülbelül 8000 lakossal. A városkép elbűvölő a szűk sikátorokkal, a hívogató terekkel és a barokk és neoklasszikus stílusú, pasztellszínű házak homlokzataival.

A Cattedrale dell’Immacolata, a csodálatos római katolikus templomot mindenképpen meg kell nézni Bosa városában. A Castello Malaspina pompás, 12. századból származó várkomplexuma kissé Bosa fölött található, így lenyűgöző kilátás nyílik innen.

Egyébként a környéken termesztik az egész Szardínián népszerű édes desszertbort, a Malvasiát. Mindenképpen kóstold meg!

Kövess minket!