Home Bulvár Egy teherhajóról esett le 1997-ben, most megtalálták a ritka Legó polipot
Forrás: Szerző: Vízpartok

Egy 13 éves fiú az angliai Cornwall partjainál talált rá egy rendkívül ritka polip Lego figurára, amely 1997-ben egy teherhajóról esett le egy konténerben ötmillió másik Lego-darabbal együtt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Lego Lost At Sea (@legolostatsea) által megosztott bejegyzés

Amikor a cornwalli Land’s Endtől mintegy 30 kilométerre egy vihar elérte a teherhajót, a Lego-rakományt már nem lehetett megmenteni.

Míg Lego-méretű 352 ezer pár uszony, 97 500 búvárpalack és kard került a tengerbe, a legértékesebb leletnek a polipok számítanak, hiszen csak 4200 darab volt belőlük a fedélzeten.

A megtaláló Liutauras Cemolonskas egy családi kirándulás során fedezte fel a különleges polipot a Marazion nevű kisváros egyik strandján. A lelet azonban nem volt véletlen: a Cornwallban élő Cemolonskas célzottan kereste a figurát. Az elmúlt két évben számos fosszília mellett 789 Lego-darabot gyűjtött össze az elsüllyedt rakományból.

Édesapja a PA Mediának elmondta: „Két éve keressük ezt a polipot, nem könnyű megtalálni. Egyáltalán nem számítottunk arra, hogy megtaláljuk”. Cemolonskas elmondta, hogy „boldog”, és már a következő keresésen gondolkodik: célja, hogy megtalálja a 33 941 Lego-sárkány egyikét, amely szintén a tengerbe esett az incidens során.

A keresők mögött a „tengerbe veszett Lego” projekt alapítója, Tracey Williams áll, aki még könyvet is írt az 1997-es incidensről. Williams azzal magyarázza a Cemolonskas megtalálását, hogy nagyon magas tavaszi dagály és erős szárazföldi szél volt.

„Amikor ez a kettő összeütközik, a hullámok belemarnak a dűnékbe, amelyek aztán rengeteg kimosott műanyagot szabadítanak ki” – mondta Williams a PA-nak. A hírügynökségnek elmondta, hogy egy második Lego polipot is találtak Porthlevenben, mindössze két nappal Cemolonskas felfedezése után.

Kövess minket!