Home JóTudni Lignano megtiltja a bikini és a fürdőnadrág viselését
Forrás: Szerző: Vízpartok

Májustól új öltözködési szabályzat lesz érvényben a strandtól távol. A korábbi évek panaszai nyomán az önkormányzat bikiniellenes rendeletet fogadott el. Aki elhagyja a strandot, annak nem csak bikinit és fürdőnadrágot kell viselnie, a gyerekek mentesülnek a rendelet alól.

A lignanói hatóságoknak elegük lett. Az elmúlt nyári szezonokban egyre több panasz érkezett a Friuli-Venezia Giulia régió legnagyobb és leghíresebb tengerparti üdülőhelyére, különösen a helyiek részéről, amiért a turisták túlságosan könnyű ruházatot viselnek a strandtól távol.

Sajtóértesülések szerint az önkormányzat most hétfőn fogadja el azt a rendeletet, amelyről már évek óta folyik a vita. Olaszország számos más tengerparti üdülőhelyén már létezik a rendelet, amelyet gyakran bikini-ellenes rendeletként emlegetnek. Gradóban, de Triesztben is van már ilyen szabályozás, Jesolóban pedig minden évben tárgyalnak róla. Lignanóban mindenkit érint, aki elmúlt tizenkét éves. Május 5-től már nem mehetnek ki a strandra és a sétányra csak fürdőruhában.

A férfiaknak a rövidnadrág mellett pólót is kell majd viselniük, ha például enni vagy inni szeretnének a stranddal szemben. A nőknek a bikini és a fürdőruha fölött is viselniük kell valamit. A szabályok megszegését legalább 25 eurós bírsággal fogják büntetni. A „visszaeső szabálysértők” akár 500 euróra is megbírságolhatók. Aki túl sok meztelen bőrt mutat, azt felszólítják, hogy azonnal viseljen megfelelő ruházatot.

A kibővített öltözködési szabályok azonban május 5-től nem csak a strandtól távol eső nyilvános helyeken lesznek érvényesek. Az új szabályok azt is büntetni fogják, aki mások számára látható, privát, szabadtéri területeken mutogatja magát meztelenül. Ide tartoznak például az olyan erkélyek és kertek, amelyek nem átláthatatlanok.

A 2024-es nyári szezon hivatalosan május 5-én kezdődik Lignanóban. A kilátások ígéretesek a turisztikai szakma szerint. A felső-adriai tengerparti üdülőhelyen ugyanis az előző évhez képest növekedést regisztráltak a foglalásokban.

Kövess minket!