Home Nyaralóhelyek Seychelle-szigetek vagy Maldív-szigetek: Melyik sziget a jobb?
Szerző: vízpartok / Fotók: pixabay

Az Indiai-óceán két szigetcsoportja csodálatos időjárással, fantasztikus strandokkal, elegáns szállodai üdülőhelyekkel és színes víz alatti világgal vonzza a látogatókat – mégis különböznek egymástól. Akár a Maldív-szigetek, akár a Seychelle-szigetek: Mindkét szigetcsoportnak fantasztikus strandjai vannak. Melyik sziget alkalmasabb nyaralásra?

Elmagyarázzuk, mi a különbség a Maldív-szigetek és a Seychelle-szigetek között, hogy a megfelelő szigeten landoljon.

Tapéta, Seychelle -Szigetek, Tropikus, Strand, TenyérSeychelle-szigetek

Méret és elhelyezkedés

A Maldív-szigetek Indiától és Srí Lankától délnyugatra, az afrikai kontinenstől mintegy 1800 kilométerre található. A Maldív-szigetek körülbelül 1200 kis korallszigetből áll, amelyből csak kétszáz lakott. Ezek a szigetek 26 atollt képeznek, amelyeken finomszemcsés homokú strandok, lagúnák várják a vendégeket. Az Indiai-óceánon található szigetvilág páratlan nyaralási célpont, amely fehér homokos strandokkal, látványos naplementékkel és vadon élő állatokkal teli, színes zátonyokkal büszkélkedhet.

A Maldív-szigetek a világ egyik legsebezhetőbb országa az éghajlatváltozás szempontjából: területének mintegy 80 százaléka fekszik kevesebb mint egy méterrel a tengerszint felett, és mivel az évszázad végére akár egy métert is emelkedhet a tengerszint, szinte az egész ország víz alá kerülhet.

A Maldív-szigetek fővárosa Malé (104 ezer lakos), a hivatalos pénznem a maldív rúpia.

A Seychelle-szigetek az Indiai-óceánban, Madagaszkártól északra fekvő, 115 tagból álló szigetcsoport Afrika legkisebb országa: területe mindössze 455 négyzetkilométer. A főváros Victoria, a hivatalos pénznem a seychelle-i rúpia.

Népesség

A Maldív-szigeteken mintegy 440 000 ember él, míg a Seychelle-szigeteken mindössze 100 000 lakos.

Utazási idő

Mindkét szigetcsoport ideális úti cél a hideg évszak elől való meneküléshez. A Maldív-szigetek inkább a „téli menekülés” címet érdemlik ki. Egész évben trópusi időjárás jellemzi, de a legjobb utazási idő novembertől áprilisig tart.

A Seychelle-szigetekre viszont március és október között érdemes utazni.

Szigetek

Seychelle -Szigetek, Victoria, Mahe, Sziget, TájSeychelle-szigetek, Mahe

A Maldív-szigetek egy körülbelül 2000 szigetből álló szigetcsoport, amelyből 220-at a helyiek laknak, további 100-at pedig turisztikai célokra használnak. A szigetvilágot, amelynek a legmagasabb pontja alig 2,4 méterrel emelkedik a tenger szintje fölé, komolyan veszélyezteti a klímaváltozással járó vízszintemelkedés. A környezet megóvásába sok helyen a turistákat is bevonják, így részt vehetnek teknősmentésben, a korallzátonyok megóvásában, beszélgethetnek tengerbiológusokkal, fenntarthatósági nagykövetekkel.

A Seychelle-szigetek 115 szigetből állnak.

Mivel mindkét szigetcsoport számos szigetből áll, a szigetugrálás vonzó lehetőség a nyaralás során. A Seychelle-szigeteken ez egyszerű: Mahé és Praslin, valamint Praslin és La Digue szigetek között naponta többször járnak kompok.

A Maldív-szigeteken kicsit másképp mennek a dolgok. Bár a vízi közlekedés számos módja létezik, sok sziget magánterület, míg mások kizárólag a helyiek számára vannak fenntartva.

Hírnév

A hírnév tekintetében a Maldív-szigetek előrébb járnak a ranglétrán. Aligha van még egy szigetcsoport, amely jobban szinonimája lenne a paradicsomi nyaralásnak. A szigetcsoport 2018-ban 1,5 millió látogatót regisztrált, szemben a Seychelle-szigetek kevesebb mint 400 000 látogatójával. Ez fordítva azt jelenti, hogy a Seychelle-szigeteken nyaralva kevesebb más turistával fog találkozni.

Felfutóban van a magyar utazók körében is a Maldív-szigetek, ahová tavaly közel ötször több honfitársunk utazott el, mint 10 évvel korábban. Hazánk a közép-európai térség küldőpiacai közül 2012-ben még csak a negyedik helyet foglalta el, 2022-re már dobogós lett, amely mintegy 15 ezer utazót jelent.

Mennyibe kerül?

Drón, Maldív -Szigetek, Üdülő, Ünnep, Nászút, UtazásMaldív-szigetek

Sajnos a rossz hír az, hogy a Maldív-szigetek és a Seychelle-szigetek drága nyaralási célpontok. Ez nem csak a hosszú repülőút miatt van így, hanem a csúcskategóriás szállodai üdülőhelyek miatt is. A Maldív-szigetek nem olcsó, a Seychelle-szigeteken pedig még magasabbak az árak.

Egy egyhetes nyaralás a Maldív-szigeteken körülbelül 1000 eurónál kezdődik, a Seychelle-szigeteken ennek a duplájával kell számolni.

Szállodák

Veligandu Sziget, Maldív -Szigetek, Veligandu, PihenésMaldív-szigetek

Ami a szállodákat illeti, a két szigetcsoport nem különbözik egymástól. Mindkét szigeten széles a választék, bár a Maldív-szigeteken a víz feletti bungalókkal rendelkező szállodai üdülőhelyek a híresek.

A Seychelle-szigeteken szintén számos kiváló szállodai üdülőhely található, de vannak lodzsák, villák, nyaralók és vendégházak is. Különösen az utóbbiak nagy népszerűségnek örvendenek.

Családok

Sem a Maldív-szigeteken, sem a Seychelle-szigeteken nem a családok állnak a középpontban. A Maldív-szigeteken általában csak néhány olyan szálloda van, ahol szívesen látják a gyerekeket. Itt a célcsoport egyértelműen a párok.

A Seychelle-szigeteken több a gyerekeknek szóló ajánlat, azonban a luxusszállodák még itt is spórolnak a fiatalabb vendégeknek szóló programokkal.

Mit lehet csinálni?

Templom, Seychelle Szigetek, India, Vallás, MűvészetSeychelle-szigetek

Ha pihenni szeretne a nyaralás alatt, a Maldív-szigeteken a helye. Itt minden a hosszú tengerparti napok és a fantasztikus búvárkodási és sznorkelezési lehetőségek körül forog. Az utazók általában egy szigeten tartózkodnak a nyaralás alatt, és csak azok a tevékenységek állnak rendelkezésre, amelyeket az adott szálloda kínál.

A Seychelle-szigeteken ez másképp van. Itt több tevékenység, kulturális élmény és mindenekelőtt változatosabb táj várja a látogatókat. A nyaralás alatt túrázni is lehet. Emellett ott van a Seychelle-szigeteki kultúra, amellyel Mahéban és Praslinban, valamint a helyi falvakban találkozhat.

Biztonság

Ha biztonságról van szó, a Seychelle-szigetek élen járnak. Itt 1-es szintű utazási ajánlás érvényes, ami azt jelenti, hogy a kisebb bűncselekmények, például a zsebtolvajlás ellen figyelmeztetnek.

A Maldív-szigeteken más a helyzet: Itt a 2-es szint érvényes, és a terrorizmusra és a polgári zavargásokra is figyelmeztetnek.

Általánosságban azonban mindkét szigetcsoporton gond nélkül nyaralhat.

Orvosi ellátás

A Maldív-szigeteken az orvosi ellátás a fővárosban, Maléban biztosított. Itt két kórház van, egy magán- és egy állami. Bonyolultabb kezeléseket azonban nem lehet elvégezni. Az egyes szigeteken gyógyszertárak és „orvosi központok” működnek.

A Seychelle-szigeteken hat kórház és 13 egészségügyi központ működik Mahéban, Praslinon és La Digue-n. A legnagyobb kórház Victoriában található.

Az ellátás színvonala azonban mindkét szigetcsoporton nem hasonlítható össze az európai színvonallal.

Nyelvek

A Maldív-szigeteken dhivehit beszélnek, amely a középkori szingaléz nyelvből származik, és az ország egyetlen hivatalos nyelve.

A Seychelle-szigeteken a kreol nyelvnek egy külön változata alakult ki, a Seychelles kreol vagy Seselwa. A Seychelles kreol mellett a hivatalos nyelvek az angol és a francia.

Az angol nyelvvel azonban mindkét szigeten jól lehet boldogulni.

Népesség

A Maldív-szigeteken az iszlám az egyetlen államvallás. A lakosok túlnyomórészt szunnita muszlimok.

A Seychelle-szigetek lakosságát nagyrészt a különböző francia gyarmati területekről bevándorolt telepesek és afrikai rabszolgáik leszármazottai alkotják. Ők ma is a lakosság több mint 90 százalékát teszik ki.

Helyi kultúra

Ha szeretne minél több helyivel találkozni és mélyebben elmerülni a sziget hagyományaiban, a Seychelle-szigeteken a helye. Itt a nyaralók és a helyiek keverednek.

A Maldív-szigeteken ez másképp van: ott szokás szétválasztani a turistákat és a helyieket. Egyes szigeteken az üdülőhelyek alkalmazottai élnek, másokon a nyaralók.

Kövess minket!