Home Legszebb Melyik a legjobb görög sziget 2023-ban? – meglepetés eredmény született
Szerző: vízpartok / Címlapfotó: Kefalonia (c) pixabay

Kefalonia a legjobb görög sziget címet viseli az angol fogyasztóvédelmi szervezet, a  Which? Travel felmérésének eredménye.

A jelentés szerint a táj, a homokos strandok és a magány a Jón-tengeri sziget, Kefalonia vonzerejének kulcsa, amely a bulizni vágyó Mykonoszt helyezte az utolsó helyre, az utazók túlzsúfoltnak és túlárazottnak bélyegezték.

A Which? több mint 1000 látogatót kért meg arra, hogy értékelje a 10 görög szigetet olyan tényezők alapján, mint a strandok, a látnivalók, a táj és az ár-érték arány.

Görögország, Tenger, Hajó, Sziget, Ház, Ég, Nyár, KékKefalonia (c) pixabay

Kefalonia, amely Louis de Bernières Corelli kapitány mandolinja című regényének helyszíne és a 2001-es, Nicolas Cage és Penélope Cruz főszereplésével készült film egyik fő helyszíne, volt az egyetlen sziget, amely öt csillagot kapott a béke és nyugalom kategóriában, és összességében 85%-ot ért el.

A látogatókat különösen a sziget tájképe nyűgözte le, és különösen a Fiskardo közelében lévő Erisosban található „gyönyörű és eldugott” strandot dicsérték, amelyet egy erdőn keresztül gyalogosan lehet megközelíteni.

Strand, Tenger, Utazás, Görögország, SzigetekLefkada (c) pixabay

Kefalonia a tavalyi győztes Lefkadától az első helyet foglalta el, amely idén a második helyen végzett, köszönhetően buja tájának, érintetlen strandjainak, sziklás tengerpartjának és hatalmas, 14. századi kastélyának.

„Egy látogató szerint Lefkada felfedezésének legjobb módja, ha hajót bérelünk, és egy napot a sziget körbehajózásával töltünk, megállva a kedves kis falvakban és a tengerparti tavernákban”. Egy másik látogató szerint „ideális a szörfözésre, hegyi kerékpározásra és gyaloglásra”, és „a tömegturizmus által nagyrészt érintetlen”.

Szikla, Strand, Sziget, Görögország, SkiathosSzkiathosz, a híres sziklaív (c) pixabay

A harmadik helyen 84%-kal Szkiathosz áll. Lefkada valamivel magasabb pontszámot kapott az ételek és italok terén, de Skiathos 62 gyönyörű strandjával kárpótolta őket. A szigetre látogatók 70%-a visszatér az első látogatás után.

Szkiathosz „egyedülállóan bájos”, nagyszerű vendégszeretettel és az energikus éjszakai élet és a nyugodt tengeri tájak jó egyensúlyával. Azt is megjegyezték, hogy tökéletes kiindulópont más szigetek, például Szkopelosz és Alonnisszosz felfedezéséhez. Szkiathosz városából hajókirándulások indulnak a Lalaria strandra, ahol természetes sziklaív található: a helyi legenda szerint a sziklaívben való úszás az örök fiatalság kulcsa.

A negyedik helyet a legismertebb célpont, Kréta kapta. Annak ellenére, hogy évente több mint 5 millió turistát vonz, a felmérés szerint a legnagyobb görög szigeten még mindig bőven van hely: egy látogató szerint a déli parton fekvő Frangokastellóban még a főszezonban is több kilométernyi üres strand van. A szigetre érkező turisták többsége az északi partvidéken marad, így a sziget belsejében található olajfaligetek, szőlőültetvények, hegyek és völgyek viszonylag csendesek.

Kréta egyik történelmi nevezetessége a sziklás Imbros-szurdokban tett túra, amely azt az utat követi, amelyen a szövetséges erők 1941-ben, a krétai csata elvesztése után Kréta evakuálásakor haladtak. A kevésbé ismert Amari-völgyet „a táj, a vadvirágok, a falvak, a templomok és az Arkadi-kolostor” miatt emelték ki.

Görögország, Korfu, Beach, Csónak, Sziget, TengerKorfu (c) pixabay

Az ötödik helyet, 82%-os pontszámmal, Korfu szerezte meg, és azt ajánlották, hogy keressék az „érintetlen öblöket”, ahol tiszta, meleg, sekély vízben lehet búvárkodni.

Korfu óvárosa az Unesco listáján szerepel, a híres velencei mérnökök által tervezett ősi erődök és az egyedi építészet betekintést enged a város történelmébe. Egy látogató azonban arra figyelmeztetett, hogy kerülje el a sziget déli részén található Cavos üdülőhelyet, mivel azt „mocskosnak” nevezte.

Kos a hatodik helyen végzett 80%-os pontszámmal. A pezsgő éjszakai élet mellett Kos a látogatók szerint régészeti helyszíneket is kínált, köztük ókori görög és római romokat, valamint két középkori várat, amelyeket a templomos lovagok építettek. A kerékpárosok is ajánlották, akiknek tetszett a főváros vízpartján húzódó autómentes út.

Zakynthos (c) pixabay

79%-os és 78%-os látogatói pontszámmal Zakynthos és Rodosz a hetedik és nyolcadik helyen végzett, míg a Kükládok szigete, Szantorini az utolsó előtti helyen végzett. Míg a sziget tájképére és fotózásra alkalmas kék-fehér házaira öt csillagot adtak, a látogatók a nyugalomra és a csendre csak kettőt, a strandokra pedig hármat.

A lista végén a csillogó parti-sziget, Mykonos végzett. A Which? olvasói 55%-ot kaptak, így az A-listás úti cél nem nyerte el a Which? olvasóinak tetszését. „A tengerjáró hajók utasainak tömege extrém, és szinte lehetetlenné teszi Mykonost” – írta az egyikük.

Mivel a strandklubok napi 138 fontot kérnek két napozóágyért és egy napernyőért, a látogatók két csillagot adtak a szigetnek az ár-érték arányért. „Az éttermek általában megpróbálnak (és sikerrel is járnak) átverni” – mondta egy olvasó. „A kikötő melletti éttermek nagyon drágák, nagyon átlagos ételekért. Alkalmanként akad olyan, amelyik jó és elfogadható árú, de ezek általában a mellékutcákban vannak elrejtve.”

A látogatók szerint a strandok nyáron zsúfoltak, és hangos tánczenét játszó hangszórókkal vannak kirakva, ezért csak egy csillagot adtak a nyugalomra és a csendre. A látogatókat azonban lenyűgözték a közeli lakatlan Délosz szigetén található „kiváló” vadvirágos rétek, amely Görögország egyik legfontosabb régészeti lelőhelye, de azt ajánlották, hogy mindkét szigetet szezonon kívül keressék fel.

Kövess minket!