Home Utazási hírek Katasztrófa Olaszországban: Toszkánától Triesztig tombol az erdőtűz
Szerző: vízpartok

A toszkánai tűzoltók szerdán második napja küzdenek egy erdőtűz megfékezéséért, amely miatt több száz embert kellett evakuálni, miközben egy északkelet-olaszországi tűzvész átterjedt Szlovéniára, és azzal fenyegetett, hogy Trieszt városa áram és víz nélkül marad – írja a Reuters.

A héten Olaszország több részén is erdőtüzek törtek ki, mivel a hőmérséklet folyamatosan emelkedik.

Kedden már az ország kilenc városában van a legmagasabb hőségriasztás, amely az időjárással kapcsolatos súlyos egészségügyi kockázatokra figyelmeztet. Csütörtökön várhatóan 14-re emelkedik a számuk, beleértve Rómát, Milánót és Firenzét, pénteken pedig 16-ra.

Az előrejelzések szerint a hőmérséklet ezen a héten Észak- és Közép-Olaszországban, valamint a déli Pugliában és Szardínia és Szicília szigetein 40 Celsius-fokot is elérheti.

Szerdán a toszkán Lucca város közelében hétfő este kitört tűz tovább égett, és már mintegy 650 hektárnyi (2,5 négyzetmérföldnyi) erdőt pusztított el.

Mintegy 300 embert kellett evakuálni, miközben a lángok az éjszaka folyamán tomboltak, elérve néhány falut, és néhány cseppfolyósított gáztartály felrobbanását okozva – közölte a Twitteren a régió kormányzója, Eugenio Giani.

„Néhány front megerősödött a szél miatt” – mondta Giani. „Célunk, hogy ma estére, amikor (a helikopterek és a Canadair vízibombázók) leállnak a repüléssel, egy meghatározott területen belülre korlátozzuk a tüzet”.

Közben az északkeleti Friuli Venezia Giulia helyi közigazgatása arra készült, hogy az egész régióra kiterjessze a tűzriadót, miután kedden tűzvész ütött ki a Horvátországgal és Szlovéniával határos Carso térségében.

A lakosokat szerdán arra szólították fel, hogy a sűrű füst miatt maradjanak otthon, az állami tulajdonú Fincantieri hajóépítő vállalat pedig bezárta 3000 főt foglalkoztató üzemét az adriai kikötővárosban, Monfalconéban.

Mivel a tűz átlépte a szlovén határt, négy, a lángok által veszélyeztetettnek látott falu lakóit felszólították, hogy hagyják el otthonaikat – jelentette az olasz média.

Roberto Dipiazza trieszti polgármester egy helyi televíziós csatornának elmondta, hogy a mintegy 200 ezer lakosú város egyes részein hamarosan megszűnhet az áramszolgáltatás – anélkül, hogy pontosította volna, miért -, és ez kihatással lesz a vízellátásra is, mert a szivattyúk nem tudnak majd működni.

Friuli-Venezia Giulia régió szükségállapotot hirdetett ki

Az olasz-szlovén határon vasárnap óta tomboló tüzet még nem sikerült megfékezni. Utakat kellett lezárni, kilométeres dugók alakultak ki Udine és Trieszt között.

„Hamueső esik” – jelentik az észak-olaszországi Monfalcone város polgárai. A szlovén-olasz határon lévő Karsztban ismét tűz ütött ki. A Lisert útdíjfizető állomást lezárták, az összes alkalmazottat evakuálni kellett. Az utakat részben lezárták, kilométeres dugók alakultak ki, órákig tartó várakozással minden irányban. Az „Autovie Venete” autópálya-üzemeltető kedden elrendelte az A4-es autópálya Redipuglia és Sistiana közötti szakaszának lezárását Trieszt irányába. A vasúti közlekedés a Velence-Trieszt vonalon Monfalcone és Duino Aurisina között szintén szünetel, és a trieszti vasútállomás továbbra is megközelíthetetlen.

Az autópálya felől is nagy füstoszlop látható. A nyaralók arról számoltak be, hogy a füstoszlopok Gradóban és Lignanóban is láthatók. A járművezetők kaotikus állapotokról számolnak be az utakon. Még az autópálya bejáratától tíz kilométerre, Trieszt és Gorizia 25 kilométerre is dugók vannak az utakon.

Kövess minket!