Home Utazási hírek Új szurdoktúra az Alpok titokzatos, rejtett kapujában

A Klobenstein-szurdokot ősidők óta az Alpok titokzatos, rejtett kapujának tekintik, a kanyonon átvezető utat pedig csempészútvonalnak, amely körül számtalan fantasztikus történet fonódik össze.

Egyedülálló világ, amelyet rohanó türkizkék víz, bizarr sziklafalak, vadregényes erdők és fényesen csillogó kavicspadok jellemeznek. Látványos sziklajárókon, egy 33 méter hosszú, látványos függőhídon keresztül merülhet el ebben a természeti ékszerben, amely váratlan, színpompás alpesi szépségekkel teli kilátást nyújt.

Már a korai bronzkorban (i. e. 1800) fontos kereskedelmi útvonal volt a réz és a bronz számára, a középkorban a bor és a só szállítására, a második világháború után pedig cigarettát, kávét, rumot, sőt még sajtkorongokat is csempésztek a csempészúton.

A Kaiserwinkl Turisztikai Egyesület, Kössen önkormányzata és a bajorországi Schleching hegymászófalu közös osztrák-bajor Interreg-projektje során ezt a határokon átnyúló szurdokot a túrázók számára járhatóvá és megtapasztalhatóvá tették. Már 2015-ben Kössen és Schleching önkormányzatai a turisztikai egyesületek és a lakosság részvételével arra törekedtek, hogy Klobenstein-szurdok kulturális és természeti örökségét megismertessék.

A 8 km hosszú tematikus túraútvonal különleges állomásokat kínál, ahol a kirándulók egy mobiltelefonos alkalmazás segítségével átélhetik a csempészkalandot, és szórakoztató módon ismerkedhetnek meg a természettel és a hegyekkel. Az útvonal az ausztriai Kössenből a bajorországi Schlechingbe vezető úgynevezett Samerweg régi útvonalán halad. A kirándulást feldobja, hogy a túrázók pontokat gyűjthetnek az út során, és csempészjelvényeket szerezhetnek.

A folyóhoz közeli, pihenőhelyekkel ellátott megközelítési pontok megkönnyítik a túrázók számára a Tiroler Ache megismerését. Az útvonal misztikus célpontjaként a Klobenstein zarándokhely a hasadt sziklával titokzatos erőt sugároz.

A túra kiindulópontja Kössen központja a Kaiserwinklben vagy az Ettenhausen Geigelstein ülőlift parkolója.

Ahol Bajorország és Ausztria találkozik, Kufstein és Kitzbühel közvetlen közelében terül el Tirol legszebb szeglete, a Kaiserwinkl régió négy településével: Kössen, Walchsee, Schwendt és Rettenschöss.

Kössen egy tágas völgykatlanban található, amely gyakorlatilag a meredek Kaiser-hegység és a lankás Grasberg hegyek metszéspontját alkotja. A virágokkal gazdagon díszített, pompás öreg parasztházak, a homlokzati festmények és a nagy forgalomtól mentes központ Kaiserwinkl legnagyobb települését valóságos ékszerdobozzá varázsolják.

Kövess minket!