Home Utazási hírek Krka-vízesések: Új hajóút visz közel a természeti csodához
Szerző: vízpartok / Fotó: Skradinski buk @ flickr/Hotice Hsu

Új hajóút a legszebb vízeséshez

Az idei szezontól egyórás hajóúttal várják az érdeklődőket a Horvátországban, a Krka Nemzeti Parkban, amely az ismert vízesés (Skradinski buk) közeléből indul és tér vissza.

Eddig csak a magaslati kilátópontokról lehetett megfigyelni a Krka Nemzeti Park természeti csodáit, amelyhez mostantól külön hajóutat szerveznek. A Skradinski buk és Cikola között közlekedő hajójárat útba ejti a Torak tavat, elhalad a nemzeti park legjobb állapotban megőrzött középkori erődje (Ključica) előtt, valamint bejárja a Čekinac-öböl környékét, amelyet a helyiek csak Krnića-tónak hívnak.

Érdekesség, hogy a Torak igazából egy forrás, amelynek a vize 30 méter mélyen és 150 méteres körben terül el, és fentről nézve egy tóra emlékeztet. Toraknak nevezték el a Krka Nemzeti Park barátai a közösségi oldalakon végzett szavazáson a Krka Nemzeti Park flottájának új hajóját is, amely ezen az új kirándulóútvonalon közlekedik.

A hajó a Skradinski buk-i mólóról indul. A hajóút egy óráig tart és a hajó útközben sehol sem köt ki. Felnőttek 80 kunáért, gyerekek 4 és 18 év között 55 kunáért utazhatnak.

Krka Nemzeti Park vízzuhatagai

Krka Nemzeti Park Šibenik városától alig pár kilométernyire észak-keletre helyezkedik el és a Krka-folyót karélyozó területet foglalja magában.

A Krka-folyónak hét mésztufa zuhataga van; szépségeit a természetes mészkő képződmény alkotja.

A Skradinski buk sokak szerint a park legszebb zuhataga. 17 mésztufa vízlépcsőből áll, amelyek 800 méter hosszan sorjáznak.

FONTOS TUDNI

2021. január 1-től életbe lépő rendelet szerint a turistáknak szinte az egész park területén megtiltják a fürdőzést, hogy ezzel is védjék a park természeti értékeit, a víz ökoszisztémáját és csökkentsék a balesetek számát. Csak a két legnépszerűbb fürdőhelyet hagyják nyitva a látogatók előtt: a Visovačko-tó strandján és a Roško-vízesés lábánál továbbra is lehet majd mártózni az erre kijelölt helyen.

A Krka Nemzeti Park korlátozza a parkban egy időben tartózkodó turisták létszámát 10.000 főben. A Skradinski buk bejáratnál számlálót helyeztek el. A park vezetősége arra kéri a turistákat, hogy tervezzék meg a látogatást és időben vásárolják meg online a belépőjegyeket.

Kövess minket!