Magyarországon nem jelent problémát a csapvíz fogyasztása. Egyes nyaralóhelyeken azonban nem szabad számítani a csapból folyó ivóvízre. Európában ezekben az országokban a legnagyobb a szennyezett víz kockázata.
A csapvíz számos európai országban biztonságosan iható, még ha nem is mindenhol jó az íze. Különösen Dél- vagy Délkelet-Európában a víz gyakran enyhén dohos vagy klóros ízű, de még nem jelent egészségügyi kockázatot.
A Centers for Disease Control and Prevention (a közegészségügy védelmével foglalkozó amerikai hivatal) szerint azonban a következő országokban nem tanácsos csapvizet inni:
- Albánia
- Bosznia-Hercegovina
- Bulgária
- Koszovó
- Litvánia
- Lettország
- Moldova
- Észak-Macedónia
- Románia
- Szerbia
- Törökország
Hogyan csökkenthető az ivóvízben lévő kockázat
A biztonság kedvéért ivás előtt hagyja a csapot körülbelül tíz másodpercig folyni, hogy leöblítse a lerakódásokat.
Azokra az országokra, ahol nem tanácsos csapvizet inni, a következők érvényesek: csak iparilag lezárt palackokból igyunk – kétség esetén még a jobb éttermekben is. Győződjön meg arról is, hogy a kupakon lévő biztonsági gyűrűk sértetlenek.
Ha egyáltalán nincsenek palackok, akkor lehetőség van a víz felforralására. Ehhez legalább három percig forralja (100 °C-on). Ez elpusztíthatja a baktériumokat és más kórokozókat. Vigyázat: a forrázási idő hosszabb a magasabban fekvő területeken. A tengerszint feletti 1000 méteres magasságban a vizet 3-5 percig kell forralni.