Home Úti cél Réunion felfedezése: Franciaország lenyűgöző vulkáni szigete a trópusokon
Forrás: Szerző: Vízpartok

La Réunion a túrázók és a természet szerelmeseinek álma, de a lagúna víz alatti világával is lenyűgöz.

La Réunion francia tengerentúli megye az aktív nyaralók bennfentes tippje, és álomcélpont mindazok számára, akiknek az érintetlen tájak és a vad természet láttán megdobban a szívük. A trópusi sziget belseje 2010 óta az UNESCO Világörökség része – a sziget teljes területének közel 40 százalékát kitevő, legendás szépségű természetvédelmi terület.

Bár a Réuniont az 1600-as évek portugál expedíciói során fedezték fel, bizonyíték van arra, hogy felkerülhetett egy i.sz. 1153-ból származó térképre, amelyet Al Sharif el-Edrisi készített. Ősi indonéz–malajziai tengerészek is találkozhattak a szigeten Madagaszkár felé vezető úton.

A Francia Kelet-indiai Társaság 1665-ben kikötőt létesített ott, Réunion pedig francia gyarmat maradt 1946-ig, amikor elnyerte a Département d’Outre-Mer státuszt, mint Guadeloupe, Martinique és számos más francia sziget.

Bár elsőre hárommillió évnek tűnhet – a földtörténeti múltat tekintve a Réunion még mindig elég fiatal. Az Indiai-óceán mélyén bekövetkezett vulkánkitörések hozták a szigetet a felszínre, és még ma is két vulkán, a Piton de la Fournaise és a Piton des Neiges alakítja a sziget jellegét, amely ennél kontrasztosabb nem is lehetne: egyrészt trópusi zöldellés, másrészt kopár holdbéli tájak.

Ha szeretné megtapasztalni La Reunion teljes varázsát, a legjobb módja ennek gyalogosan. A hegyvidéki tájak buja völgyeivel és a vulkanikus területek kedvelt túrázási terepek. A szigetet több mint ezer kilométernyi jól kiépített túraútvonal hálózata fedi be. A túrák széles választéka vezet mély kanyonokon és sűrű esőerdőkön keresztül, rejtett vízesésekhez, a partok mentén és hatalmas 3000 méteres csúcsokra. A legjobb túrázási körülmények az április végétől október végéig tartó száraz évszakban uralkodnak.

Azok, akik több fárasztó túranap után pihenni szeretnének, gyönyörű homokos strandok széles választékát találják. A legszebb strandok közé tartozik a népszerű Roches Noires strand, amely felügyelt fürdőhelyet kínál. A L’Ermitage-i strand különösen népszerű a búvárkodók körében. A kisgyermekes családok is értékelik a fürdőhelyet, mivel a sekély bejárat könnyen elsajátítható, és nagyobb biztonságot nyújt a kisgyermekek számára.

A legszebb homokos strandjai közé tartozik a Saint Paul és Saint-Gilles les Bains között található népszerű Plage de Boucan Canot, valamint a sziget déli részén található gyönyörű Grande Anse.

Saint-Denis, a sziget közel 150 000 lakosú fővárosa gyarmati hangulatot áraszt, és sokat elárul a település történetéről. A történelmi központ régi villákkal büszkélkedhet, amelyek közül néhány megtekinthető. Egy nap elég lesz a város felfedezésére. A legjobb hely az este befejezésére a tengerparti sétány. A helyiek népszerű találkozóhelye – különösen naplementekor.

Helyi ételek: Bouchonok , amelyek a tavaszi tekercsekhez hasonlóan apró falatok párolt húst rizstésztában. Sokféleképpen fogyaszthatod: előételként szójaszósszal vagy főételként.

Bol renverse, ez az étel eredetileg Mauritiusról származik, amely 2 órás repülőútra van La Réuniontól, annak ellenére, hogy kínai hatása van. Ez egy rizsdomb, közepén egy tojással, és úgy szolgálják fel, hogy a tálat fejjel lefelé egy tányérra teszik.

Találkozás, La Réunion, Sziget, TúraCirque de Mafate (c) pixabay

Tippek La Réunion felfedezésére:

Réunion szigete természeti és kulturális kincsekben gazdag. Íme a tíz kihagyhatatlan látnivaló, amely felejthetetlenné teszi az utazását.

  1. Piton de la Fournaise: aktív vulkán, amely rendszeresen kitör. Túraútvonalak vezetnek a kráter szélére, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik.
  2. Cirque de Mafate: Ezt a távoli medencét csak gyalog vagy helikopterrel lehet megközelíteni. Ideális a magányt és az érintetlen természetet kedvelő túrázók számára.
  3. Cirque de Cilaos: A szép Cilaos városkát körülvevő terület termálforrásairól és túraútvonalairól ismert. Az úgynevezett „400 kanyaros úton” keresztül juthat el oda, amely viszont izgalmas autózást kínál lélegzetelállító kilátással.
  4. Cirque de Salazie: Zöld, ameddig a szem ellát – számos vízeséssel, köztük a látványos „Voile de la Mariée”-vel körülvéve a természet megmutatja, mire képes. Érdemes megállni a festői Hell-Bourg faluban.
  5. L’Ermitage-lagúna: A mintegy 22 kilométer hosszú, védett korallzátony egyike a kevés lehetőségnek a búvárkodásra, úszásra, stand-up paddlingre vagy kajakozásra. Mivel a sziget körül viszonylag sok cápa él, a legtöbb más strandon nem biztonságos a fürdőzés.
  6. Piton des Neiges: A második, bár inaktív vulkán egyben a sziget és az Indiai-óceán legmagasabb hegye is. A megmászása kihívásnak számít – de aki meg meri merni, azt fantasztikus kilátással jutalmazzák.
  7. Saint Paul: Ha trópusi finomságok – a rumtól kezdve a szárított ananászon át a vaníliarúdig – és kézműves termékek keverékére vágyik a heti piacon, itt a helye. Péntekenként és szombatonként délig tartó nyüzsgés van itt.
  8. Notre-Dame des Laves: Ez a kis templom egy csodáról híres a hívők körében. A történet szerint 1977-ben a Piton de la Fournaise vulkánból származó lávafolyam megállt a templom kapujában, és körbefolyta az épületet. A templom épségben maradt, és népszerű zarándok- és turistacélponttá vált.
  9. Saint-Denis: La Réunion fővárosa bepillantást enged a gyarmati építészetbe. A sziget történelmét múzeumok is bemutatják. Bár a hagyományok itt is érezhetőek, határozottan vannak modern hatások.
  10. Cap Méchant: Ez a La Réunion déli részén található partszakasz látványos, sziklás szikláiról és a vulkanikus sziklákhoz csapódó hullámok lenyűgöző látványáról ismert.

Kövess minket!