Home Érdekes helyek Olaszország csodái: Riomaggiore
Forrás: Szerző: Vízpartok

Riomaggiore az első tengerparti falu, amellyel a liguriai La Spezia városából érkezve találkozunk, és amely a világhírű, Unesco által jegyzett Cinque Terre keleti kapuja.

Riomaggiore-t a legenda szerint a 8. században görög menekültek egy csoportja alapította, és két völgy mentén húzódik a Ligur-tenger partjától a mögötte elterülő Appenninek hegyeiig. A Verugola hegy három csúcsa a város jelképe.

Az 1000-es év után, a hatalmas genovai köztársaság védelme alatt a helyi lakosok elkezdték elhagyni kezdetleges településeiket, hogy közelebb költözzenek a tengerparthoz, így alakult ki Riomaggiore első magja, amely ma a Marina negyednek felel meg. A középkor folyamán a falu a Genovai Köztársaság befolyása alatt állt.

Riomaggiore szerkezete az évszázadok során alig változott. A házak a patak folyását követik, a jellegzetes pasztellszínekkel festett házak három-négy emelet magasságban emelkednek, sikátorok és meredek lépcsők kötik össze őket. A tengerhez vezető főutca a Via Santuario.

A falu legmagasabb részén találhatók a főbb műemlékek: a San Giovanni Battista-templom, a Szent Rocco és Sebastiano Oratórium és a Riomaggiore-vár.

Riomaggiore meglátogatása után frissítő fürdőt vehet az azúrkék tengerben. A nagy kövekből álló strand a kis kikötőtől balra található. A helyiek a partot védő nagy hullámtörő sziklákon terítik ki törölközőiket.

Riomaggiore környéke gyalogosan is remekül felfedezhető, mivel számos túraútvonal található itt, a leghíresebb a Via dell’Amore, amely Riomaggiore-t Manarolával köti össze (az út azonban földcsuszamlások miatt gyakran le van zárva). Manarolába a Via Beccarán, a két falut összekötő ősi ösvényen keresztül is eljuthatunk; Portovenere felé pedig egy hosszú, panorámás útvonalon haladhatunk.

A Via dell’Amore túraútvonal 2012 óta volt lezárva egy földcsuszamlás miatt, és az elmúlt években teljesen helyreállították.  A Via dell’Amore 2024 júliusától várhatóan teljesen újra megnyitja kapuit. A túrázók akkor végre újra végigjárhatják a Riomaggiore és Manarola falvak közötti mintegy egy kilométer hosszú utat, és gyalogosan is élvezhetik a látványos panorámát.

Kövess minket!