Home JóTudni Ínyenc hagyomány: Így kell lóhátról rákot halászni
Forrás: Szerző: Vízpartok

A Koksijde közelében fekvő belga tengerparti város, Oostduinkerke az egyetlen hely Európában, ahol még mindig gyakorolják a hagyományos lóháton végzett rákhalászatot. Az ínyencek esküsznek a frissen kifogott tengeri herkentyűkre, amelyeket itt ősi szokás szerint húznak ki a vízből. Ennek az egyedülálló, UNESCO által elismert kulturális örökségnek a csúcspontja az évente megrendezett rákfesztivál június utolsó hétvégéjén, 2024. június 29. és 30. között.

Ez szombat reggel kora reggel kezdődik: az érdeklődők reggel 7 órakor lovas sétát tehetnek a rákhalászokkal: sárga vízhatlan ruhába öltözve, fából készült nyeregben ülnek a hidegvérű lovakon, amelyek mellkasukig érő vízben száguldoznak, és a nehéz rákhálót húzzák maguk mögött.

A népművészeti vásáron pedig a halászatról és más hagyományos mesterségekről kaphatsz információt, és megkóstolhatod a Királyi Lovashalászrend által készített aromás ráklevest is.

A vasárnap 9.30-kor kezdődik a halászok istentiszteletével a Szent Mária kápolnában. Ezt követően a lóhalászokkal, támogató szervezetekkel, népi csoportokkal, mentőszolgálatokkal és mindazokkal, akik a tengerrel élnek és dolgoznak, együtt kerül sor a tengerszentelésre.

A látványosság vasárnap délután 15:30-kor a nagy rákparádéval zárul: az újonnan kinevezett „Mieke Garnaal” és díszhölgyei felvonulnak Oostduinkerke utcáin, a helyiek és a vendégek lelkesen ünnepelve.

Kövess minket!