Home JóTudni Zakynthos legismertebb strandja ismét zárva a turisták előtt
Forrás: Szerző: Vízpartok

A népszerű Navagio strandon, a görögországi Zakynthos szigetén, egy régi hajóroncs fekszik. Állítólag ez a második legtöbbet fényképezett motívum Görögországban. Ennek ellenére idén nyáron zárva kell maradnia strandnak, mivel a téli viharok súlyosan megrongálták a hajóroncsot.

Görögország egyik legtöbbet fényképezett motívuma: a „Panagiotis” nevű teherhajó rozsdásodó roncsa a parton, amely 1980-ban egy viharban zátonyra futott a Jón-tengeren fekvő Zakynthos szigetén. A nyaralók azonban még idén nyáron is csak távolról láthatják a festői öblöt és a hajótöröttet. A strandra, amely egykor a sziget kedvenc fürdőparadicsoma volt a magasodó szikláival, fehér kavicsaival és kristálytiszta vizével, tilos belépni. Ott ugyanis életveszély van.

A strandot már tavaly nyáron bezárták a görög turisztikai minisztérium utasítására. Most a minisztérium úgy döntött, hogy meghosszabbítja a tilalmat. A látogatók már nem léphetnek be a strandra. A kirándulóhajók korábban naponta több ezer turistát vittek a strandra, amelyet a magas sziklák miatt csak a tenger felől lehet megközelíteni. A hajók továbbra is befuthatnak az öbölbe, de a látogatókat már nem hozhatják partra. Az öbölben úszni is tilos.

Az elmúlt években többször is nagy sziklák zuhantak le a sziklákról a tengerpartra. A legsúlyosabb baleset 2018 szeptemberében történt, amikor nagy sziklatömegek szabadultak el a szikláról és zuhantak a strandra és az öböl vizébe. Csodával határos módon nem temetett el senkit, de több turista sérüléseket szenvedett. Néhány kirándulóhajó felborult a sziklaomlás okozta árhullámok miatt.

A baleset után az öblöt több hónapra lezárták. A hatóságok 2019-ben nyitották meg újra a strand egyes részeit. Egy 2022 szeptemberében bekövetkezett földrengés után azonban ismét nagy sziklatömegek omlottak le. A szakértők ezután megvizsgálták a sziklákat. További sziklaomlásokra figyelmeztettek. A görög turisztikai minisztérium ezt követően 2023-ban elrendelte a strand bezárását. A sziklák feletti fennsíkot is lezárták.

A zakynthosi turisztikai vállalkozók számára ez súlyos veszteséget jelent. A „Panagiotis” roncsa, amelyet 44 évvel ezelőtt a kormánymű meghibásodása után csempészett cigarettával és szeszes italokkal megrakodva dobtak partra a heves hullámok, korábban a sziget fő látványossága volt. A zakynthosiak szerint csak az athéni Akropoliszt fényképezik gyakrabban a nyaralók, mint a „csempészöblöt”. A helyi politikusok és a helyi idegenforgalmi cégek most egy új geológiai felmérésben reménykednek, hogy legalább a strand egyes részeit újra megnyithatják a fürdőzők előtt.

De nem csak a sziklák instabilitása jelent problémát. A „Panagiotis” sincs jó állapotban. A téli viharok tavaly kettészakították a roncsot. A teherhajó rozsdás maradványai egyre mélyebbre süllyednek a homokba, vagy a hullámok a tengerbe sodorják őket.

„Ez egy tragédia” – mondja a sziget polgármestere, Giorgos Stasinopoulos. „A hajó a szemünk előtt süllyed” – panaszolja a polgármester, és figyelmeztet: „Ha nem teszünk semmit, elveszítjük a roncsot”.

A helyi politikus most az athéni kormánnyal tárgyal. Azt szeretné, ha átadnák a strandért való felelősséget a zakynthosi önkormányzatnak. Az önkormányzat ezután „mindent megtesz” a roncs „helyreállításáért”. Stasinopoulos polgármester azonban még nem árulta el, hogyan kívánja ezt elérni. Az Athéni Műszaki Egyetem szakértői tavasszal meglátogatták a strandot. Ők kevés reményt tudtak adni a zakynthosiaknak: szerintük a „Panagiotis” maradványai halálra vannak ítélve, és a tenger fokozatosan visszahódítja a hajót.

Kövess minket!