Home Érdekes helyek Kincses sziget a Bodeni-tóban
Forrás: Szerző: Vízpartok / Fotó: Reichenau, Szent György-templom (c) wikipedia/Gerhard Giebener

Reichenau a Bodeni-tó legnagyobb szigete Németországban. A sziget és kincsei 2000 óta az UNESCO világörökség része. 724-ben alapított Benedek-rendi kolostora a 10–11. századi európai művészettörténet jelentős emléke.

Aki szereti a virágokat, szeret kerékpározni vagy középkori városokban sétálgatni, az már régóta az Ausztria, Németország és Svájc határháromszögében fekvő Bodeni-tavat egyik kedvenc helyének választotta.

Reichenau kincses szigetét mindig érdemes meglátogatni.

A sziget Benedek-rendi kolostorát 724-ben alapították. Szent Pirmin püspök egyike volt ezeknek a messzi északról érkező misszionáriusoknak. A székesegyház 10. századi jól ismert alapító festménye őt ábrázolja, amint kiköt a hajójával és mindenféle „férgekkel” együtt menedéket keres. A kép egy későbbi legendára utal, mivel a sziget már korábban is lakott volt, és a „férgek” valószínűleg az alemann pogányok álcája voltak, akiket a szerzetesek igyekeztek elűzni. A Pirmin által alapított bencés kolostor négy évszázadra a Szent Római Birodalom egyik legfontosabb vallási, szellemi és kulturális központjává vált.

Ma már csak három templom és kápolna maradt meg a szigeten egykor állt 19 templomból és kápolnából: a Szent Mária és Szent Márk, az Egino Szent Péter és Szent Pál templom és a Szent György-templom. Három papi szerzetes és két apáca tartja a frontot.

A Szent Péter és Pál templomot 799-ben alapította Egino püspök, aki Veronából utazott ide. Neki köszönheti a sziget a lombard pompát arannyal és drágakövekkel, ami akkoriban a legújabb divat volt Itáliában. Mára csak a román stílusú bazilika maradt meg, egy lenyűgöző lelettel: az ókorban az emberek az oltárlapba halhatatlanná tették magukat, remélve, hogy a szigeten élő testvérek ezentúl imádkozni fognak értük.

A Szent György-székesegyház büszke Krisztus valódi vércseppjére és Szent Márk szentélyére, a Szent György-templom pedig Szent György fejére, amely állítólag 900 körül került Rómából a templomba. A templom azonban különösen híres fantasztikus falfestményeiről, amelyek a középkort elevenítik meg a szemünk előtt. Az egyik freskón az ördög egy tehénbőrre írta fel, hogy mit pletykáltak bűnösen a templomban.

Utazási tippek

Múzeumok. A jubileumi évben a Konstanzban „A középkor világöröksége – A reichenaui kolostorsziget 1300 éve”) c. kiállítás, egy új állandó kiállítás a reichenaui szigeten és három egyházi múzeum a megmaradt templomok mindegyikében látható. Ezek a szerzetesek örökségét és küldetését mint az átalakulás történetét mutatják be egészen napjainkig.

St. Gallen. A St. Gallen-i kolostor szintén a világörökség része, és vonattal könnyen megközelíthető Konstanzból. A Messkirchben található Campus Galli mintegy 50 kilométerre van Reichenau szigetétől. Itt egy középkori kolostorvárost építenek újjá a St. Gallen-i kolostor terve alapján és régi kézműves technikák alkalmazásával. Már most is rengeteg a látnivaló. Ha van egy szabad heted, te is csatlakozhatsz!

Biciklivel. A kerékpárosok körében népszerű a Bodeni-tó kerékpárút, amely mintegy 270 kilométernyi partszakaszt érint: ennek nagy része Németországban, negyede Svájcban, tíz százaléka pedig Ausztriában található.

Megközelítés. Reichenau a Konstanz és a Rajnán fekvő Schaffhausen közötti hajójárat egyik megállója; a hajóra és a szigetbuszra kombinált jegyet lehet váltani.

 

Kövess minket!