Home Érdekes helyek Romantika és megszállottság: Versailles a bajor tengerben
Forrás: Szerző: Vízpartok

A Chiemsee-tó a Herrenchiemsee és a Fraueninsel szigeteivel Bajorország egyik legnagyobb látványossága. Nem utolsósorban II. Lajos királyi palotája miatt, amely évente mintegy 350 000 látogatót vonz. A Herrenchiemsee-palotát II. Lajos számára építették Versailles stílusában.

A versailles-i kastély másolatának szánták a francia „Napkirály”, XIV. Lajos „dicsőség templomának” – Herrenchiemsee az úgynevezett Bajor-tengerben lévő azonos nevű szigeten. 1873-ban a tulajdonosok el akarták adni a szigetet egy fakereskedőkből álló konzorciumnak, amely fakitermelésre szánta. A Neuschwanstein építőjeként legismertebb bajor királynak, II. Lajos bajor királynak azonban más tervei voltak. Megvette a szigetet, és 1878-ban elkezdett itt kastélyt építeni.

Georg Dollmann építésznek Versailles-t kellett tanulmányoznia, hogy Herrenchiemsee-t ennek megfelelően újraalkossa. Még olyan szobákat is rekonstruált, amelyek Párizsban már nem léteztek. A király, aki nagy Franciaország-rajongó volt, az összes szobát francia nevekkel látta el. Időközben elfogyott a pénz, a 70 szobából csak 20 készült el az építkezés végére.

A király 1885-ig mindössze tíz alkalommal tartózkodott itt, de az éjszakát mindig az augustinus kanonokok kolostorában töltötte, bár a kastélyban két hálószoba is rendelkezésre állt volna, soha nem állt szándékában a kastélyban lakni. Esténként egyedül szemlélte meg a kész szobákat, amelyeket 54 csillár világított meg – mindet a bécsi Lobmeyr készítette – mintegy 5000 gyertyával.

A mesebeli király 1886-os rejtélyes halála után az építkezést leállították, és a csak részben megvalósult palotát megnyitották a nagyközönség előtt. Kezdetben főként a müncheni felső középosztály vett részt a drága tárlatvezetéseken. A látnivalók megnyitásával a Chiemsee hajózása is visszanyerte jelentőségét. A München és Salzburg közötti vasútvonal megépítésével az 1860-as években azonban a hajózás hanyatlásnak indult, és a társaság csődbe ment.

A Herrenchiemsee-vel ellentétben a Fraueninselt mintegy 300 ember lakja, és a tó másik fénypontja. Vannak itt üzletek, éttermek és szálláshelyek, és szinte minden lakos csónakos, így a vízen is mobil. A sziget a 19. században a festők paradicsomává vált, számos művész telepedett le itt. Különleges látványosság a mintegy 20 bencés apáca által működtetett női kolostor, amely sok látogatót vonz, mivel vendégházként szolgál a szemináriumok résztvevőinek, akik szeretnék megtapasztalni a sziget különleges hangulatát. Vagy megvásárolhatják az apácák házi készítésű specialitásait a kolostorboltban.

Utazási tippek

Herrenchiemsee kastély. A dísztermek csak vezetett túra keretében látogathatók. A parkban vagy különleges témákban vezetett túrákat is kínálnak.

Fraueninsel. A hagyományos fazekasműhelyek, halászati vállalkozások és a bencés apácazárdák mellett a szigetlakók szép házai és kertjei, vendéglők és sörkertek, valamint az öreg faállomány két 1000 évnél idősebb hársfával is megtekinthető.

Frauenwörth kolostor. Maga a kolostor nem látogatható, de a kolostortemplom, a kapucsarnok, a kápolna és a temető igen. A kolostorboltban hagyományos fából készült modellekbe öntött házi marcipánt, likőrt és szakirodalmat árulnak.

Chiemsee hajókirándulás. A hajók egész évben összekötik a szigeteket és a szárazföldet.

Kövess minket!