Home JóTudni Meglepő eredmény: Ezek Európa legpiszkosabb strandjai
Forrás: Szerző: Vízpartok

Közeleg a nyár, és sokan tervezik, hogy valahol a tengerparton töltik. Egyesek számára azonban nagy a csalódás, amikor odaérve rájönnek, hogy a víz túlságosan is piszkos ahhoz, hogy úszni lehessen benne.

A The Telegraph című brit lap a közelgő nyári szezont arra használta fel, hogy közelebbről is megvizsgálja az európai strandokat tisztaságuk (vagy éppen szennyezettségük) szempontjából. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség hivatalos adataira hivatkozva, amely több mint 21 000 helyszínen ellenőrzi a fürdővíz minőségét, azonosították Európa legpiszkosabb strandjait.

Bár az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint a Côte d’Azur strandjainak túlnyomó többsége „kiváló” vízminőségű, a Plage de la Gravette még mindig Európa egyik legpiszkosabb strandja. Ez főként annak köszönhető, hogy a víz itt sziklafalakkal van körülvéve, ezért nem tud jól keringeni. 2023 júniusában be kellett tiltani a fürdőzést, mert a vízben nagyon magas volt az enterokokkuszok aránya. Ezek a baktériumok általában főleg a szennyvízben fordulnak elő. Furcsa módon ez nem befolyásolja a strand népszerűségét.

Playa del Forum, Barcelona, Spanyolország

A Barcelona külvárosában található Playa del Forum a közeli szennyvíztisztító és hulladékégető üzem ellenére a helyiek és a turisták kedvelt fürdőhelye. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség azonban már négy éve kéri a strand bezárását a rossz vízminőség miatt – eddig sikertelenül. A katalánok szerint erre semmi okuk nincs.

Pellaro Lume, Reggio Calabria, Olaszország

Pellaro a dél-olaszországi Reggio Calabria település legdélebbi kerülete, élénk kikötőváros és a Szicíliába irányuló átszállások fontos csomópontja. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség hét ottani strand, köztük a népszerű Pellaro Lume vízminőségét „rossznak” minősíti. A Telegraph szerint egy fekáliaszennyezés okozta fertőzés még 2019-ben okozott felháborodást a fürdőzők körében.

Praia do Camilo, Algarve, Portugália

A Portugália déli partján fekvő Camilóban még 2020-ban húzták fel a piros zászlót a kólibaktériumok miatt, és megtiltották a fürdést. Azóta sem javult a vízminőség Portugáliában. A Praya de Camilónál ez elsősorban a Lagos városhoz való közelségének és az ottani ellenőrizetlen szennyvízelvezetésnek köszönhető.

Furcsa módon a strandot még mindig sok turista tartja bennfentes tippnek, pedig ez Európa egyik legpiszkosabb strandja.

Saint-Michel-en-Grève, Bretagne, Franciaország

A bretagne-i Saint-Michel-en-Grève strandján a fürdőzés különösen veszélyes lehet az ott keletkező gázok miatt.

Bretagne számos festői strandját évtizedek óta zöld algák fertőzik – köztük a Saint-Michel-en-Grève-i strandot is. A vízben lévő nitrátok miatt ezek az algák bomlásuk során kénhidrogént választanak ki. Ez a mérgező gáz fejfájást, hányingert és szemirritációt okozhat. A „Standard” szerint a régióban már több ember és állat halálát hozták összefüggésbe ezzel a gázzal. Emiatt a strand vízminősége 2021 óta folyamatosan „rossz” minősítést kapott. Ezért szerepel Európa legpiszkosabb strandjainak listáján is.

Lido Olimpo, Szicília, Olaszország

Miközben Palermo ma már feltörekvő turisztikai célpontnak számít, a város strandjainak vízminősége meredeken romlott. Az elmúlt öt év során több strandszakaszon is romlott, sőt a Lido Olimpo strandot az Európai Környezetvédelmi Ügynökség „rossznak” minősítette, és ezzel felkerült Európa legpiszkosabb strandjainak listájára.

Palermo polgármestere a szennyvízben található fekáliabaktériumok és a szemétlerakókból eredő esetleges talajvízszennyezés miatt gyakran rendelt el fürdőzési tilalmat. Időközben átszervezték a csatornarendszereket és megtisztították a strandokat. A vízminőség javulásáig azonban még eltart egy ideig.

Ha itthon strandolnál, nézd meg, hol koszos a víz a magyarországi fürdőhelyeken

Kövess minket!