Home JóTudni Döbbenet: A Garda-tó a maffia fellegvára lett
Forrás: Szerző: Vízpartok / Fotó: (c) flickr/Thomas Kohler

Az észak-olaszországi Garda-tó régóta népszerű célpontja a külföldi turistáknak. A Garda-tó partján húzódó híres „James Bond út”, a Strada della Forra részleges lezárása ellenére ez nem változott. Sok út vezet ehhez az idilli helyhez, de az ORF osztrák tévécsatorna riportja szerint lehet, hogy nem is olyan idilli, mint amilyennek látszik. Ehelyett a régió a szervezett bűnözés és a maffiaklánok fellegvárává vált.

Az ORF erről a múlt héten számolt be „A maffia felkészül a Garda-tónál” címmel. A szervezett bűnözés egyre aktívabb Észak-Olaszországban. A műsor az elmúlt években a Garda-tó térségében a lefoglalások és letartóztatások számának növekedéséről számolt be, és komor képet festett a helyzetről ebben az egykor híres üdülőparadicsomban.

Kiderült, hogy maffiaklánok szivárogtak be a Garda-tó déli partján lévő közösségekbe – különösen Sirmione üdülőhelyre.

Az ORF szerint a COVID-19 kitörése óta a maffia gazdasági érdekei jelentősen megnőttek. A szervezett bűnözés széles körben elterjedt a térségben – erősíti meg Valerio Morabito, a Corriere della Serra újságírója, aki több mint 15 éve kutatja a témát. A négy jelentős klán letelepedett a térségben, és ingatlanok, éjszakai klubok és játéktermek megvásárlásával mossák tisztára a pénzüket, valamint beavatkoznak a turisztikai struktúrákba. Az ‘Ndrangheta maffiaszervezet nemrég vásárolt egy kempinget Sirmionéban, amely azóta lelepleződött.

A hatóság 286 ingatlant foglalt le, köztük lakásokat, telkeket és üzleteket. Morabito szerint ez a szervezett bűnözés jelenlétére utal. A maffiaklánok azonban fejlődtek, és ma már diszkrétebben, a háttérben tevékenykednek.

Eközben Paola Pollini, a Lombardia régió maffiaellenes bizottságának elnöke minden szinten ellenőrizni akarja a maffia tevékenységét. Úgy véli, hogy a bűnszervezetek folyamatosan változnak és alkalmazkodnak az új technológiákhoz, például a kriptopénzhez. Pollini hangsúlyozza, hogy számos illegális tevékenységet ma már digitálisan szerveznek.

Kövess minket!