Home JóTudni Törökország a világ harmadik legnépszerűbb turisztikai célpontja szeretne lenni
Forrás: Szerző: MTI / Fotó: pixabay

Törökország célja, hogy a közeljövőben a világ harmadik legnépszerűbb turisztikai célpontja legyen, a turista szezon egész évben tartson, ne csak a tengerpartot, hanem az egész országot ismerjék meg a látogatók, akik között emelkedjen a tehetősebb utazók aránya – közölte a Török Turisztikai Promóciós és Fejlesztési Ügynökség.

2023-ban 10 százalékkal 56,7 millióra nőtt a Törökországba látogatók száma, ezen belül a magyar turistáké jóval nagyobb arányban, 165 842-ről 222 327-re nőtt. Miközben a látogatók száma 10 százalékkal nőtt tavaly, a turisztikai bevétel 17 százalékkal 54,3 milliárd dollárra emelkedett, ami jelzi az elmozdulást a tehetősebb turisták felé.

Törökország mára már nem csak a családi nyaralások népszerű célpontja, hanem a közelmúltban a nagyszámú beruházásnak és a stratégiaváltásoknak köszönhetően a magas minőséget és kulturális kikapcsolódásokat kereső utazók számára is kedvelt célpont lett. A  sikeres és innovatív fejlesztésekből a magánszektoron kívül a Török Kulturális és Idegenforgalmi Minisztérium is kivette a részét.

Mehmet Nuri Ersoy kulturális és idegenforgalmi miniszter tervei között szerepel, hogy a turisztikai szezont 12 hónapra, azaz egész évre kiterjessze Törökország, és bővüljön a turistákat vonzó területek száma is.

„Törökország márvány-tengeri és a mediterrán régiói termelik az ország turisztikai bevételeinek 80 százalékát. Az égei-tengeri régió körülbelül 10 százalékot tesz ki, míg a fennmaradó 10 százalékon a fekete-tengeri régió és Anatólia más részei osztoznak. … Az egyik legfontosabb célkitűzésünk, hogy az égei-tengeri partvidék is vonzó legyen a turisták számára” – mondta a minisztert.

Mivel a tehetősebb réteg nagy hangsúlyt fektet a környezettudatosságra és a fenntarthatóságra, ezért a minisztérium szorgalmazza, hogy a turisztikai létesítmények fenntarthatósági tanúsítványokat kapjanak. A mintegy 21 000 törökországi szálloda közül több mint 16 000 már megszerezte a  tanúsítványt. A különféle sportversenyek és fesztiválok szervezését is segíti a minisztérium.

Nőtt az UNESCO világörökségi listáján szereplő helyszínek száma is Törökországban olyan helyekkel, mint például Ankara és Gordion ókori városa.

Repülőjáratok a hét minden napján

A nagyobb légitársaságok áprilistól naponta üzemeltetnek közvetlen járatokat Isztambulba és Antalyába, nem csak Budapestről, hanem Debrecenből is.

Wizzair a hét minden napján, összesen 9 járattal repül Isztambulba. Debrecenből április 14-től 2-szer egy héten indítja járatait. Júliustól pedig a legkedveltebb üdülőhelyre, Antalyába Budapestről és Debrecenből hetente kétszer indul.

Turkish Airlines egész évben, heti hét napon, mindennap 3 járattal közlekedik Isztambulba.

Az AnadoluJet heti három járattal, csütörtökön, pénteken és vasárnap közlekedik a legnagyobb török városba.

SunExpress már januártól indít járatokat Antalyába, heti 2-3 alkalommal, márciusban heti kétszer, de áprilistól már heti 5-6-szor repül a tengerparti városba, valamint heti kétszer az Égei-tenger partján fekvő Izmirbe is eljuthatunk a SunExpressel. A légitársaság egész nyáron, heti 8-szor indít járatokat Antalyába és kétszer Izmirbe, egészen október végéig.

A Pegasus pedig a hét minden napján repül Isztambulba, vasárnap két járatot is indít a török városba.

Kövess minket!