Home Érdekes helyek A thaiföldi turisztikai hivatal szerint ez a skót strand Thaiföldön van
Forrás: Szerző: vízpartok / Fotó: pixabay

Annak ellenére, amit a Thai Idegenforgalmi Hivatal szeretne elhitetni veled, ez a fehér homokos strand valójában egy skót szigeten található.

Mikor Skócia tájképét elképzeljük, a legtöbb embernek valószínűleg a Felföld zöld dombjai, talán egy tőzegláp vagy egy sziklás tengerpart jut eszébe. Skócia több ezer mérföldnyi tengerparttal rendelkezik, amelyek közül sokan a trópusi úti célokhoz hasonlítanak finom, fehér homokjuknak és tiszta kék vagy türkizkék vizüknek köszönhetően. Ez sehol sem egyértelműbb, mint a Külső-Hebridákhoz tartozó Berneray szigetén. A sziget két fő strandja a keleti és a nyugati strand, az utóbbiról készült kép egyszer tévesen szerepelt az egyik thaiföldi turisztikai hivatal weboldalán.

A weboldal azt állította, hogy a 2009-ben közzétett kép a Ko Chang körzetben található Kai Bae strandról készült. A tévedést először Ian McNamara, Kai Bae brit lakosa ismerte fel, aki észrevette, hogy a fotó hátterében látható hegyek nem látszanak a tényleges strandról. Némi kutatás után kiderült, hogy a Kai Bae Beach reklámozására használt képet John Kirriemuir készítette 2005-ben, Berneray nyugati strandján. A háttérben látható hegyek végig a Harris-hegyek voltak.

Bár a fehér homok és a víz színe alapján a strandok holtversenyt jelenthetnének egymás számára, közelebbről megvizsgálva kiderült az igazság: a képen egyértelműen hiányoznak a pálmafák, mangrovefák és az úszkáló emberek. Thaiföldön a víz átlaghőmérséklete több mint 20 Celsius-fok, míg a Külső-Hebridák éves csúcshőmérséklete a 10 fok alatti tartományban van.

Kövess minket!