Home Nyaralóhelyek Fuerteventura legszebb látnivalói
Forrás: Szerző: Vízpartok

A szörfösök szeretik Fuerteventurát az „európai Hawaii”-ként emlegetni. A Kanári-sziget azonban többet kínál a szélnél és a hullámoknál. Mutatjuk Fuerteventura legfontosabb látnivalóit.

A szigetet az UNESCO 2009-ben bioszféra rezervátummá nyilvánította és a partközeli élővilágot. Hihetetlen módon látszanak esténként a szigetről a csillagok, ezért a napi strandolás után itt szinte kihagyhatatlan esti program egy csillagvizsgáló meglátogatása.

A sziget őslakosai a mahók voltak, akiknek életét, szokásait bemutatják a helyi múzeumok egyikében, valamint van a szigeten Sómúzeum, Régészeti múzeum és Dr. Mena házát is megtekinthetik az érdeklődők.

A Kanári-szigetek egyik különleges természeti tüneménye egy kékes-vöröses fénygömb, amely Fuerteventura szigetének Mafasca nevű dűnéi közt szokott megjelenni, a vonatkozó krónikák szerint már évszázadok óta. A jelenségről a II. Világháború alatt több repülőgép pilótája is beszámolt: elmondták, hogy a fénygömb hosszasan kísérte gépüket, sőt a kabinba is behatolt.

Spanyol ufológusok szerint a Kanári-szigetek igen népszerűek a fénylő földönkívüliek körében.

Szörfözés Fuerteventurán

A 150 kilométernyi tengerpart ígér tökéletes tengerparti nyaralást ígér, a szél és a hullámok egyre több szörföst vonzanak. A szél-, sárkány- és hullámszörfözés annyira divatos Fuerteventurán, hogy e sportok kedvelői teszik ki az éves látogatók nagy részét.

Az északi Corralejo és a déli Costa Calma között működik a szigeten található mintegy 40 szörfiskola többsége.

Fuerteventura legszebb látnivalói

Fuerteventura első pillantásra kopárnak, a táj pedig sivatagosnak tűnik. A látszat azonban csalóka: bár a februári és márciusi esős évszakot kivéve nincs olyan zöld növényzet, mint Tenerifén vagy Gran Canarián, a szigetcsoport lélegzetelállító tengerpartja és az egész szigetvilág leghosszabb strandjai vannak.

Corralejo dűnéi

A sziget északkeleti részén található Corralejo Natúrpark a sziget egyik legimpozánsabb oldalát mutatja. A Kanári-szigetek legnagyobb dűnéi emelkednek a sivatagszerű tájban. Az El Jable változó homokdűnék tizenegy kilométer hosszúak, és a fuerteventurai szelek miatt folyamatosan mozgásban vannak.

A Parque Natural de Corralejo természetvédelmi terület 2700 hektáron terül el. Itt hosszú sétákat tehetsz a homokos tájban, és megmártózhatsz a kiterjedt strandokon. A Grandes Playas de Corralejo nemcsak a sziget, hanem egész Spanyolország legszebb strandjai közé tartozik.

A legmagasabb hegy: Pico de la Zarza

Fuerteventura legmagasabb hegye a Pico de la Zarza. 807 méter magas csúcsa a Jandia Natúrparkban, az azonos nevű félszigeten húzódik. A csúcsra a PR FV 54 túraútvonal vezet, és a fel- és leereszkedésre négy órát kell tervezni.

A csúcsra érve magasan a sziget fölött állsz, és nemcsak a Parque Natural de Jandia, hanem a sziget egész nyugati partvidéke fölé tekinthetsz. A túrára a tökéletes időpont a kora reggeli órák vagy a naplemente.

A sziget fővárosa Puerto del Rosario

Eltartott egy ideig, amíg a sziget fővárosa, Puerto del Rosario megtalálta jelenlegi szépségét. A várost régen Puerto de Cabrasnak, azaz kecskekikötőnek hívták, és a kalózjárások és járványok súlyosan érintették. Csak 1860-ban kezdett talpra állni. A várost felújították, és átnevezték Puerto del Rosario fővárosra: Rózsafüzér Miasszonyunk kikötője.

Ma mintegy 30 000 lakos él Puerto del Rosarióban, a hegyoldalakkal körülvett széles öbölben. Nemcsak a sok étterem és üzlet miatt érdemes ellátogatni ide, hanem mindenekelőtt a hangulatos városközpont és a felújított kikötői negyed miatt.

A Jandia-félsziget

Fuerteventura déli részén a Jandia-félsziget sok nyaralót vonz. Ez a gyönyörű strandoknak, a szörfösök számára ideális körülményeknek és az olyan üdülőhelyeknek köszönhető, mint Jandía, Morro Jable és Costa Calma. A félsziget azonban csak feltételezhetően turisztikai célpont.

Természetesen hatalmas fekvésű kastélyok, de ott vannak a természetvédelmi területek, a magányos és zord partszakaszok és a vad kavicsos utak is a kalandos autós kirándulásokhoz. Az út mentén szép megállók közé tartozik a Degollada de Agua Oveja kilátó és a Faro de Jandía világítótorony.

Oázis Park

Akár gyerekek, akár felnőttek: a Jandia-félszigeten található Oázis Park mindenkinek más kalandot tartogat. A 800 000 négyzetkilométeren afrikai állatokat csodálhat meg az állatparkban és egzotikus növényeket a botanikus kertben.

Összesen 3000 különböző állatot láthatsz 250 különböző fajból, köztük majmokat, krokodilokat, vízilovakat, gepárdokat, flamingókat és tengeri oroszlánokat. A helyszínen állatbemutatókat is tartanak, ahol sokat megtudhatsz az állatok lakóiról.

La Oliva település

Fuerteventura északi részén fekszik La Oliva település, ahol a név mindent elárul: számtalan olajfa nő mindenfelé. Az alig 1200 lakosú kisvárost a 17. században alapították, sőt 1835 és 1860 között Fuerteventura szigetének fővárosa volt.

Ma La Oliva kulturális kincseiről ismert. Az egyik kiemelkedő látnivaló a Casa de los Coroneles, azaz az „ezredesek háza” nevű egykori kastély, amely ma kulturális központnak és múzeumnak ad otthont. A gyarmati stílusú épület rengeteg ablakkal és erkéllyel varázsolja el a látogatókat. La Oliva ad otthont a Casa de la Cilla mezőgazdasági múzeumnak és a Casa Mané kulturális központnak is, ahol fiatal kanári művészek munkáit állítják ki.

Montaña de Tindaya

A Montaña de Tindaya 400 méterrel a tengerszint felett emelkedik La Oliva közelében. A sziget szent varázshegyeként is ismert. Mivel a csúcsot gyakran köd veszi körül, egykor úgy gondolták, hogy boszorkányok lakják, és senki sem akarta megmászni.

Fuerteventura őslakosai hittek a Montaña de Tindaya erejében, és számtalan sziklafaragást és sziklavésetet hagytak ott. Az egész területet 1987-ben természetvédelmi területté nyilvánították, ezért engedély nélkül nem lehet felgyalogolni a hegyre.

Isla de Lobos

Fuerteventurán egy nagyszerű egynapos kirándulás ígér nagyszerű szigetkalandot: a sziget északkeleti csücskénél fekszik a kevesebb mint öt négyzetkilométeres Isla de Lobos, amely Corralejo kikötőjéből vízitaxival pillanatok alatt elérhető.

Isla de Lobos 1982 óta természetvédelmi terület. A szigetre érve végigsétálhatunk a mintegy 14 kilométeres körgyűrűs túraútvonalon, meglátogathatjuk a Faro de Martino világítótornyot, úszhatunk a Playa las Conchas öbölben, megnézhetjük a Montaña Lobos krátert, vagy megcsodálhatjuk a Las Lagunas sós mocsarakat.

Betancuria gyarmati városa

Fuerteventura közép-nyugati részén fekszik Betancuria, a sziget legrégebbi települése, amely még műemléki védettséget is élvez. A várost 1404-ben Jean de Bethencourt normann hódító alapította. Betancuria 1834-ig Fuerteventura fővárosa volt.

Betancuriát Fuerteventura egyik legszebb falujának tartják.

Betancuria ma is fontos gyarmati városnak számít, és egy festői völgyben, hegyekkel körülvett fekvésével, valamint a szűk sikátorokkal és aranyos kis fehér házakkal tarkított festői városkával varázsolja el a látogatókat. A város számos temploma mindennek a közepén trónol.

Különösen érdemes megnézni az Iglesia de Santa María és az Iglesia de la Concepción templomokat, az Ermita de Santa Inés és az Ermita de Nuestra Señora de la Peña kápolnákat, valamint a Convento de San Buenaventura régi ferences kolostort.

Cuevas de Ajuy barlangok

Betancuriától nem messze található egy titokzatosságba burkolózó hely. Ajuyban, a nyugati parton fekvő kisvárosban, egy fekete homokos öbölben találhatóak a Cuevas de Ajuy barlangok, amelyek akár 600 méter mélyek is lehetnek.

A Cuevas de Ajuy-barlangok említésekor még ma is mesélnek kalóztörténeteket. A kalózok egykor állítólag a barlangokban tárolták zsákmányukat. Ma a barlangok ingyenesen látogathatók. Az Ajuy-i parkolóból egy ösvény vezet a fekete tengerpartra, majd tovább a sziklák mentén a barlangokhoz.

Salinas del Carmen és a só

Fuerteventura keleti partján minden a só körül forog. Las Salinas del Carmenben található a sziget egyetlen, ma is működő sógyára. A terület gigantikus: 26 100 négyzetméteren tíz termálmedence és mintegy 1000 kristályosító medence található. Itt készül a „sal de espuma”, más néven sal de espuma.

A sziget kormánya 1995-ben vásárolta meg a sógyárat az alapító örököseitől, a helyszín pedig 2002 óta műemlékvédelem alatt áll. Egy túra során mindent megtudhatsz a sómunkások munkájáról és a sókitermelés folyamatáról. A főépületben állandó kiállítás is található.

El Cotillo halászfalu

A sziget északnyugati részén található El Cotillo a tengerpart egyik legszebb helye. Bár sok turista érkezik ide, a halászfalu megőrizte eredeti báját. A falu központja szűk sikátorokkal és a kikötőben horgonyzó halászhajókkal varázsolja el a látogatókat.

El Cotillo környékén több nagyszerű természetes strand is található, a Castillo del Tostón őrtorony pedig tökéletes hely egy nagyszerű kilátáshoz: a tetejéről az Atlanti-óceánra nézhetünk, belül pedig egy művészeti kiállítást tekinthetünk meg. El Cotillo különösen népszerű a szörfösök körében a magas hullámok miatt.

Faro de Tostón világítótorony

A közvetlen közelben található egy másik világítótorony, amely szintén sokat kínál, a Faro de Tostón. A világítótorony alig négy kilométerre van El Cotillótól, és építészetileg is izgalmas: a Faro de Tostónnak három tornya van!

De nemcsak a kilátás és a környezet izgalmas, hanem a világítótorony belseje is. Az épületben ugyanis egy halászati múzeum kapott helyet, ahol rengeteg információt találsz a fuerteventurai hagyományos halászatról.

Faro de la Entallada világítótorony

Egy másik világítótorony, amelyet feltétlenül érdemes megnézni, Fuerteventura keleti partján található. A Faro de la Entallada lenyűgöző a külsejével: Carlos Alcon építész tervezte, és természetes kőtömbökkel van burkolva.

A kilátóról remek kilátás nyílik, és különleges helyen áll: innen légvonalban mindössze 100 kilométerre van Afrika. Ezzel a Faro de la Entallada a Kanári-szigetek Afrikához legközelebbi pontja.

Morrovelosa kilátóterasz

A sziget közepén, dombok sokaságával körülvéve Morrovelosa remek hely a megállásra. Itt található a Mirador Morrovelosa, Fuerteventura egyik legszebb kilátópontja. A kanári-szigeteki művész, César Manrique üvegezett épülete látványos kilátást és egy hangulatos kávézót kínál.

A kilátó közelében a Morro Velosa-szobrokat is meglátogathatja. Ez két életnagyságú bronzfigura, amelyek a fuerteventurai őslakosok egykori királyait ábrázolják. A szobrok 4,5 méter magasak és 1,5 méter szélesek.

Kövess minket!