Home Érdekes helyek „Ostréapolis”: Bretagne-ban megnyílt az első osztrigaközpont
Forrás: Szerző: Vízpartok

Az osztriga a breton kultúra része. Február 17-én megnyílik Bretagne első osztrigaközpontja, amely a tengeri herkentyűnek szenteli magát.

Franciaország az ínyencek számára igazi tejjel-mézzel folyó kánaán. Különlegességei közé nemcsak a finom croissant-ok és macaronok, a kitűnő sajtok és borok tartoznak, hanem a tenger gyümölcsei, például az osztriga is.

Franciaország teljes osztrigatermelésének több mint a fele Bretagne-ban történik. A régió Franciaország északnyugati részén, az Atlanti-óceán partján található, és Morbihan, Ille-et-Vilaine, Côtes-d’Armor és Finistère megyékből áll. A Tourisme Bretagne szerint Bretagne déli részén évente 17 000 tonna osztrigát termelnek.

Az osztrigát a „breton gasztronómia szimbólumának” tartják, és a breton kultúra szerves részét képezi. A cancale-i osztrigakultúrák még a francia kulturális örökség részét is képezik. A régió északi részén fekvő kisváros mellett a Belon folyó és a Morbihan-öböl az osztrigák melegágyai Bretagne déli részén.

A morbihani Le Tour-du-Parc tengerparti kisvárosban most nyílik Bretagne első, a tengeri herkentyűknek szentelt osztrigaközpontja, az „Ostréapolis”. A központ 1000 négyzetméteren terül el. A látogatók egy állandó kiállításon mindent megtudhatnak az osztrigatenyésztésről.

Tájékoztatást nyújtanak az osztrigák fejlődésének különböző szakaszairól, valamint a Morbihan-öböl tájáról és ökoszisztémájáról. A látogatók mindent megtudhatnak az osztrigahalászok munkájáról is.

A „Discovery Centre” kiállításai multiszenzorosak, láthatunk, hallhatunk, tapinthatunk és szagolhatunk. A Tourisme Bretagne szerint az ötödik érzék, az ízlelés is fontos szerepet játszik az „Ostréapolis”-ban: a gasztronómiai központban főzőtanfolyamokat és kóstolókat kínálnak. A látogatók megismerkedhetnek az osztriga változatos ízeivel.

Míg a borok esetében fontos szerepet játszik a terroir, azaz a környezet, a körülmények és a bor készítésének hagyományai, addig

az osztriga ízét az úgynevezett meroir határozza meg: az osztriga mindig annak a tengernek az íze, amelyben felnőtt.

Az „Ostréapolis” a régió szakácsaival működik együtt, akik megismertetik a látogatókkal a helyi specialitásokat és a morbihani konyha sajátosságait. Nemzetközi specialitásokat is felszolgálnak, például Japánból származó párolt osztrigát.

A tenger gyümölcseinek október és húsvét között van szezonja. Ezért érdemes szezonon kívül is ellátogatni Bretagne-ba, hogy minden érzékszervünkkel megtapasztalhassuk a régió természetét és kultúráját.

Kövess minket!