Home Nyaralóhelyek Isztambul 7 legfontosabb látnivalója
Forrás: Szerző: Vízpartok

A török metropolisz, Isztambul számos különlegességet tartogat az utazók számára. A nyaralók például a mintegy 15 millió lakosú városon belül két kontinens között válthatnak, hiszen Isztambul részben Ázsiában, részben Európában található.

De még a földrajzi sajátosság mellett is számos látnivalót kínál a törökországi úti cél a kultúra iránt érdeklődő turistáknak.

1. Hagia Sophia

A kupolás bazilika, a Hagia Sophia Isztambul egyik világhírű látnivalója, amely lenyűgözően jellemzi a városképet. A Kr. u. 6. században épült, és sokáig a kereszténység egyik legfontosabb templomának számított.

Miután az oszmánok meghódították, mecsetté alakították át. 1935 és 2020 között múzeumként használták, de 2020 vége óta ismét mecsetként működik.

A mindössze 500 méterre található Szultán Ahmed-mecsettel együtt uralja a török metropolisz látképét, és sok látogató számára fontos látnivaló.

A turisták hétfő kivételével minden nap 9 és 17 óra között látogathatják a mecsetet. A belépő 25 eurónak megfelelő összegbe kerül.

2. Sultan Ahmed mecset

A Sultan Ahmed mecset a 17. században épült, és a világ egyik legszebb oszmán épülete. A legtöbb helyi lakos a köznyelvben Kék mecsetként emlegeti, ami az épület belsejében található kék és fehér csempéknek köszönhető.

A látogatók számos művészien megtervezett falat és kupolát is találnak. A fő kupola körülbelül 43 méter magas, és 260 ablakkal rendelkezik, amelyek fényárban úsznak a belső térben. De a mecset kívülről is szemet gyönyörködtető: a hat minaret pompásan emelkedik az égbe a nagy kupola körül, remek hátteret biztosítva egy nyaralási fotóhoz.

Ha belülről szeretnéd megnézni a mecsetet, mindenképpen tartsd be az öltözködési szabályokat. A vállakat takarni kell, a nőknek pedig tilos rövidnadrágot vagy szoknyát viselniük.

3. Topkapi-palota

A Topkapi-palota egykor a szultánok rezidenciája és az Oszmán Birodalom fontos közigazgatási központja volt. Ma az Aranyszarv és a Márvány-tenger közötti országcsúcson álló pompás palota népszerű múzeum.

A mintegy 70 hektáros területen a látogatók számos, az Oszmán Birodalomra emlékeztető kiállítási tárgyat találnak. A nyaralók sétálhatnak a kiterjedt kertekben, és felfedezhetik a jól megőrzött szobákat, ahol egykor körülbelül 5000 ember élt.

A helyszín a nyári szezonban naponta 9 és 18 óra között, a téli szezonban pedig 9 és 16 óra között tart nyitva.

4. Elsüllyedt palota

A Yerebatan Sarayi, vagyis az Elsüllyedt Palota Isztambul varázslatos alvilágába kalauzolja a turistákat. Az 532 és 542 között a nagy palota víztározójaként használták. Ma Törökország egyik legnépszerűbb látnivalója.

Ma összesen 336 nyolc méter magas oszlop tartja a mintegy 135 méter hosszú és 65 méter széles Elsüllyedt Palotát. A földalatti világ bejárata a Hagia Sophia közelében található.

Bármennyire is feltűnésmentesnek tűnik első pillantásra a bejárat, az Elsüllyedt Palota belsejében a látvány lenyűgöző: az oszlopok művészien emelkednek ki a vízből, a szobrok és a Medúza-fejek pedig teljessé teszik a hely ókori hangulatát. Ezt a varázslatos helyet naponta 9 és 17.30 óra között látogathatod.

5. Dolmabahce palota

A világhírű Boszporusz-szoros választja el Isztambul ázsiai részét a város európai részétől. A vízi út európai partján pedig a turisták a török metropolisz egy újabb kulturális helyszínét találják, amelyet érdemes megnézni: a Dolmabahce-palotát.

A 19. században a szultánok is ebben a pompás épületben laktak. A palota méreteit tekintve pedig a „pompás” kifejezés talán még túlságosan is szerény.

Az épület lenyűgöző 45 000 négyzetméteren terül el 600 méter hosszan, közvetlenül a tengerszoros partján. Belül 46 terem, 285 szoba, 68 fürdő és 6 hammam várja a látogatókat. Ezek egyébként ma reggel 9 és délután 4 óra között mind megtekinthetők.

De a palota kívülről is lélegzetelállító látványt nyújt, és remek kilátás nyílik Isztambul történelmi központjára.

6. Leander-torony

Isztambul egyik leghíresebb nevezetessége a Leander-torony. Körülbelül 180 méterre, egy kis szigeten található Isztambul Üsküdar kerületének partjától. A kis torony a nevezetességként betöltött funkciója mellett a 18. század óta számos területen is használták.

Volt már világítótorony, karanténállomás, vámállomás és tengerésztisztek nyugdíjas otthona. Ma pedig Isztambul egyik legnépszerűbb látnivalója. Isztambulból kompjárat közlekedik a toronyhoz, így a nyaralók testközelből is megtekinthetik.

7. Nagy Bazár

Egy igazi törökországi nyaraláshoz hozzátartozik egy tipikus török bazár meglátogatása is. Ha pedig Isztambulba utazol, meglátogathatod az ország egyik legnagyobb és legváltozatosabb piacát: a Nagy Bazárt.

A bazár a 15. század óta létezik, az egész ország egyik legfontosabb bevásárló- és kereskedelmi központja. Mintegy 20 000 négyzetméteren 4000 üzletet és bódét találnak a látogatók, amelyekben naponta közel 500 000 ember nyüzsög.

A „Nagy Bazártól” nem messze található az Egyiptomi fűszerbazár. A 17. századi hagyományos fűszer- és szuvenírpiac  színes asztalok keleti fűszerek hegyeivel remek fotózási lehetőséget kínálnak.

Kövess minket!