Home Nyaralóhelyek Hasznos tippek a Cinque Terre meglátogatásához
Forrás: Szerző: Vízpartok

Az Észak-Olaszország nyugati partvidékén fekvő Cinque Terre világszerte ismert. A tizenkét kilométeres partszakaszon öt falu sorakozik, amelyek a meredeken lejtő partvonal fölött látványosan magasodó színes kis házikóikról híresek. A falvakat és a környező területet 1997-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította.

Cinque Terre turista szezonon kívül

Cinque Terre kultikus úti cél. Az öt liguriai falu egész évben látogatott, divatos üdülőhely, így nehéz elkerülni a tömeget. Sok múlik azonban igazából azon, hogy mikor utazol – vannak hónapok, amikor a nyüzsgés kicsit alábbhagy.

A júliusi és augusztusi főszezonban érkezik a legtöbb turista. Ilyenkor a falvak gyakran zsúfoltak. Ha el akarod kerülni a nyüzsgést, akkor az előszezonban érdemes utazni. Késő ősszel és télen a legcsendesebb.

Hétközben mindig kevesebben vannak, mint hétvégén. Ennek oka, hogy sok helyi lakos szombaton és vasárnap is ellátogat a Cinque Terre-be.

Általános szabály: minél korábban, annál csendesebb. Ha kora reggel indulsz a falvakba, elkerülheted a nyüzsgést. A klasszikus nappali látogatók vagy hajóutasok ugyanis mindig később érkeznek – és késő délutánra el is mennek. Ezért van az, hogy estefelé kicsit üresebb a hely.

A megfelelő parkoló

Ha autóval szeretnéd bejárni az öt települést, tisztában kell lenned azzal, hogy nehéz lehet parkolóhelyet találni. A falvak kicsik, és szinte sosincs parkolóhely.

Az egyik trükk az, ha La Speziában kezdjük a túrát. A városban rengeteg parkolóhely van. Innen már csak egy kőhajításnyira van vonattal az öt falu. La Spezia vasútállomásán például van egy többszintes parkolóház.

Utazás vonattal

A Cinque Terre felfedezésének legjobb módja a vonat. Mind az öt települést vonat köti össze. A falvak közötti menetidő mindössze néhány perc. A Cinque Terre Express vonatok rendszeresen közlekednek a Levanto-Cinque Terre-La Spezia útvonalon.

A menetidőközök szintén rövidek. A nyári hónapokban a vonat körülbelül 15 percenként, szezonon kívül körülbelül 30 percenként közlekedik.

Praktikus: az egyes települések vasútállomásai mindig csak néhány lépésnyire vannak a központtól.

Cinque Terre kártya

A Cinque Terre Express vonatokhoz a Cinque Terre Card kártyára van szükség. Ezt vagy online lehet beszerezni indulás előtt, vagy a helyszínen, a falvak bármelyik vasútállomásán. A Cinque Terre Cardnak két változata létezik: a Cinque Terre Card Treno és a Cinque Terre Card Trekking. A Cinque Terre Nemzeti Park néhány fő túraútvonala díjköteles.

A kártyák különböző érvényességi időt és szolgáltatásokat kínálnak. A Trekking Card például egy napra 7,50 €-tól, illetve két napra 14,50 €-tól kapható. A Cinque Terre Card Treno a vonat- és túraútvonalakra érvényes, és egy napra körülbelül 18,20 eurótól, két napra 33 eurótól, három egymást követő napra pedig 47 eurótól kerül.

Hajóval a Cinque Terre mentén

Ha szeretnél más perspektívát, ne csak sétálj végig a falvakon, hanem nézd meg a Cinque Terrét a vízről. A vízről nézve a Cinque Terre falvai új arcukat mutatják.

A hajók március végétől november 1-jéig közlekednek a part mentén. Levantóból, La Speziából és Portovenere-ből indulnak személyhajók a Cinque Terre egyes falvaiba. A hajók megállnak Monterosso, Vernazza, Manarola, Riomaggiore és Portovenere településeken

A napijegy felnőtteknek 39 eurótól, gyerekeknek 15 eurótól kapható. Ez lehetővé teszi, hogy tetszés szerint szállj fel és le, és látogasd meg a falvakat. A jegyek az indulás napján közvetlenül a leszállóhelyek közelében lévő jegypénztáraknál kaphatók. Az online foglalás nem ajánlott, mivel a hajók rossz időjárási körülmények vagy magas hullámok esetén nem indulnak.

Kajakos túra

A turistaklasszikusoktól távol eső tevékenység a kajaktúra a Cinque Terre csodálatos hátterével szemben. Kajakkal evezhetsz végig a tengerparton, elhaladva a színes falvak és lenyűgöző sziklák mellett.

Különböző szolgáltatók különböző túrákat kínálnak. Ezek között vannak rövidebb kajakos kirándulások és egész napos túrák is tapasztalt vezetőkkel. Van idő a búvárkodásra is, és a liguriai partok víz alatti világának felfedezésére.

Búvárkodás

A Cinque Terre tengeri rezervátumot a fajok sokféleségének és életkörülményeinek védelme érdekében hozták létre. A víz alatt rengeteg felfedezni való van, mivel a látási viszonyok kiválónak számítanak. Láthatunk többek között sügéreket, homárokat, tengeri keszegeket, murénákat és polipokat.

Riomaggiore-ban, Monterossóban és Levantóban búváriskolák vannak, amelyek minden szintnek kínálnak merüléseket és tanfolyamokat.

Túraútvonalak

A legszebb panoráma a Cinque Terre falvai fölött sétálva tárul elénk. Mind az öt falut jól jelzett túraútvonalak kötik össze.  Összesen mintegy 120 kilométer hosszan húzódnak az ösvények a Cinque Terre Nemzeti Parkban.

Csak a Monterosso és Vernazza, valamint a Vernazza és Corniglia közötti két tengerparti túraútvonal fizetős. A többi ingyenes. A túraútvonalak egész évben nyitva vannak. A november 4. és március 15. közötti főszezonban az összes túraútvonal ingyenes, és a Cinque Terre-kártya nem szükséges.

Praktikus: a nemzeti park igazgatóság túraútvonal-alkalmazása létezik, amely minden információt megad az ösvények állapotáról.

A megfelelő cipő

Vigyázat: Cinque Terre területén törvényi előírás van a helyes lábbelire vonatkozóan. Ha szandálban vagy papucsban akarsz végigmenni a nemzeti park túraútvonalain, megbüntetnek.

A rendszert 2019-ben vezették be. A hatóságok ezzel szeretnék megelőzni a turisták által többször elszenvedett számos sérülést. Akit rajtakapnak, azt 50 és 2500 euró közötti bírsággal sújtják.

Gyakori, hogy a megsérült turistákat költséges mentőakcióval, helikopterrel kell a nemzeti park területéről kimenteni.

Újdonság 2024-ben

A Via dell’Amore túraútvonal 2012 óta volt lezárva egy földcsuszamlás miatt, és az elmúlt években teljesen helyreállították. Egy szakasza 2023-ban korlátozott időre újra megnyílt.

A Via dell’Amore 2024 júliusától várhatóan teljesen újra megnyitja kapuit. A túrázók akkor végre újra végigjárhatják a Riomaggiore és Manarola falvak közötti mintegy egy kilométer hosszú utat, és gyalogosan is élvezhetik a látványos panorámát.

Kövess minket!