Home Érdekes helyek Fergeteges kelta fesztivállal ünneplik Szent Brigid napját Írországban
Forrás: Szerző: Vízpartok / Fotó: Irland Information Tourism Ireland

Február 1. Írországban különleges ünnep. Hagyományosan ezen a napon ünneplik Szent Brigid (Brigitta) napját és a tavasz kezdetét jelző Imbolc kelta ünnepet.

Szent Patrik és Szent Columba mellett Szent Brigid egyike Írország három védőszentjének. Írország legfontosabb női szentje halálának 1500. évfordulója alkalmából a Brigid 1500 ünnepségsorozat Szent Brigid rendkívüli életét ünnepli. Az írországi Kildare-ban megrendezésre kerülő többnapos fesztivál fénypontja a Szent Brigid-napi koncert, amelyen vezető ír művészek, Eleanor McEvoy, Moya Brennan a Clannadból, Mary Coughlan, Gemma Hayes, Una Healy, The Henry Girls, Lisa Lambe és Nell Mescal lépnek fel. A fesztivál teljes programja a Szent Brigid által képviselt értékekre összpontosít: hit és spiritualitás, biológiai sokféleség és fenntarthatóság, művészet és kultúra, társadalmi igazságosság, béke, vendégszeretet és oktatás.

Az észak-írországi Derry~Londonderryben megrendezésre kerülő IMBOLC Fesztivál február 1-jén szintén Szent Brigid tiszteletére kerül megrendezésre. Itt az Armagh Rhymers, egy tradicionális zenei és színházi együttes különleges előadást tart. A város különböző helyszínein tartott foglalkozásokkal és a Fesztiválklubban tartott késő esti előadásokkal a nap minden órájában lesz zene, és aki szeretné, kipróbálhatja a hagyományos sztepptáncot is egy workshopon, majd megnézheti Mary McGuiggan előadását. A fesztivált az A Deep Ravine, Reflections on a Divided Ireland című előadás zárja a város történelmi városházáján.

A koncertek és rendezvények között a Derry~Londonderrybe látogatóknak érdemes felfedezniük a város gazdag örökségét. Ez az egyetlen teljesen fallal körülvett város Írország szigetén, és az egyik legszebb Európában. A 400 éves városfalak mentén tett séta során a számos falfestményen keresztül betekintést nyerhet a város közelmúltbeli történelmébe.

Szent Brigid napja

A Szent Brigid napja, amely a kelta Imbolc fesztivál részeként is ismert, a tavasz első napját jelzi Írországban, és minden évben február 1-jén kerül megrendezésre, hogy megünnepeljék a növekedés, a természet, a színek és a kreativítás új évszakát. A tűz és a termékenység istennőjeként Brigid a természet újjászületését, valamint a tavasszal előbukkanó természet színeit és élénkségét ünnepli.

A kelta naptár négy legfontosabb ünnepének egyike (a többi a Bealtaine, a Lughnasa és a Samhain), Imbolc hagyományosan a legrövidebb nap és a tavaszi napéjegyenlőség közé esik, és az emberek ilyenkor remélik, hogy jó új év kezdődik. Ez egyben a jövőbe tekintés és a régi dolgok eltakarításának ideje is – innen ered a „tavaszi nagytakarítás” fogalma.

A hagyományos Szent Brigid-tevékenységek közé tartozik a híres Szent Brigid-kereszt elkészítése, amely egy kézzel készített szimbólum, amelyet február 1-jén készítenek rozsból vagy szalmából, hogy megvédje az otthonokat a gonosz szellemektől. Írország nyugati részén egyes helyeken a lányok szalmából Brídeóg-babákat szőttek az ő tiszteletére, amelyeket aztán jelmezes „Biddy Boys” vittek körbe a faluban.

Szent Brigid

Brigid egyike Írország három védőszentjének (a híres Szent Patrik és Szent Columba mellett), akit az ír történelem és mitológia keresztény szentként és az ír kelta pogányság fontos alakjaként egyaránt ünnepel. Híres gyógyító csodáiról (nem kevesebb, mint 46!), és gyakran hozzák kapcsolatba az írországi korai keresztény egyházzal. Több kolostort alapított, köztük egyet Kildare-ban, amely Írország egyik tanulóközpontjává vált.

A Louth megyében született Brigidet a kreativitás és az inspiráció istennőjeként tisztelik, aki a művészi kifejezésre és a tudás megszerzésére ösztönöz. Végső nyughelye Kildare volt, ahol a Szent Brigid-katedrális és a Szent Brigid-kút található. Az Írország történelmi keleti részén fekvő Kildare az a hely, amelyet a legtöbben kötnek a szenthez, mivel ott alapított zárdát. Ha Kildare-ba látogat, érdemes megnézni a székesegyházat és a Szent Brigid-kút kerek tornyát, valamint a város történelmét bemutató virtuális valóságtúrát a Heritage Centre-ben.

Kövess minket!