Home Nyaralóhelyek A 8 legszebb nyaralóhely Egyiptomban

Egyiptom álomstrandokat és búvárparadicsomokat kínál. De az ország városait is érdemes meglátogatni, hiszen ezek a városok bővelkednek kultúrában és történelemben. Mutatjuk Egyiptom legszebb nyaralóhelyeit.

El Gouna

El Gouna üdülőhely a hegyek és a Vörös-tenger között fekszik. A hurghadai repülőtértől mintegy 22 kilométerre fekvő város az utóbbi években igen népszerű üdülőhely lett. Az El Gouna körüli táj egyedülálló, mesterségesen létrehozott lagúnákkal és öblökkel, valamint egy hét kilométer hosszú homokos tengerparttal.

Mint a világ szinte minden üdülőhelyén, itt is számos szálloda mellett éttermek, kávézók, bárok, diszkók és különböző üzletek is találhatók. Két kis kikötő is található itt. A luxusnyaralók pedig magánrepülővel szállhatnak le a kis repülőtéren. El Gouna gyógyszertárral és modern kórházzal is rendelkezik, sőt, búvárbalesetek esetére még nyomókamrával is.

Ez viszont azt jelenti, hogy ha búvárkodni vagy sznorkelezni szeretne, itt jól fog szórakozni a vízben, különösen a házi zátony koralljain. Innen indulnak hajókirándulások más víz alatti célpontokhoz is Sharm El-Sheikh vagy Hurghada irányába.

Rengeteg vízi szabadidős tevékenység közül is választhat, többek között egy kifejezetten vízisízésre kialakított lagúnát. A vízi sportok mellett El Gounában tevegelhet, strandröplabdázhat, teniszezhet vagy golfozhat – vagy egyszerűen csak pihenhet a tengerparton.

Hurghada

Hurghada – az egyiptomi tengerparti nyaralás megtestesítője. Finom, hosszú, lankás homokos strandok, napozóágyakkal és napernyőkkel, valamint a vízben és a víz alatt folyó különféle tevékenységek magától értetődőek. Itt például állítólag több mint 100 búvárklub működik.

Nem volt mindig ilyen: Hurghada eredetileg egy álmos halászfalu volt két szállodával, amely aztán 20 év alatt turisztikai mekkává fejlődött. Ennek ellenére a Vörös-tenger partján fekvő város keleti bájjal, az élénk és az idilli hangulat keverékével vár.

Ez különösen az óvárosban érhető tetten, ahol helyi specialitásokat kínáló kávézók és boltok várják a látogatókat. Hurghada kiváló kiindulópont egynapos kirándulásokhoz is, például a Níluson fekvő Luxor és Karnak városába, ahol lenyűgöző templomok találhatók.

Marsa Alam

Az egyiptomi kisváros, Marsa Alam egyre népszerűbb a világ minden tájáról érkező turisták körében. Összehasonlítva más felkapott nyaralóhellyel, mint például Hurghada vagy Sharm El-Sheikh, Marsa Alam még mindig képes megőrizni kisvárosi báját. Mégis, mert amióta a várostól délre a múlt század végén feloldották a katonai tilalmi övezetet, fokozatosan egyre több szálloda és üdülőhely települ ide.

Ennek egyik oka lehet, hogy Marsa Alam egy olyan főútvonalon fekszik, amely a Níluson fekvő Edfuba vezet – amely mindig is népszerű turistacélpont volt az ókori Egyiptom egyik főistenének, Hórusz templomának romjai miatt. A növekvő népszerűség másik oka az lehet, hogy a városnak immár saját nemzetközi repülőtere van, ahová nyaralójáratokkal lehet repülni.

Marsa Alamból érdemes egy kitérőt tenni a Gebel Elba Nemzeti Parkba. Ez a Marsa Alamtól mindössze néhány kilométerre fekvő terület a növény- és állatvilág nagy biodiverzitásának ad otthont. És természetesen a helyszín nagyszerű búvárkodási területet is kínál, az Elphinstone-zátony és a Dolphinhouse különösen népszerű célpontok.

Itt csodálatos korallokat, valamint érdekes halfajokat találhat – a más régiókból érkező turisták nagy bánatára, akik bennfentes tippként látogatják ezt a zátonyt.

Sharm El-Sheik

Sharm El-Sheikh egy másik felkapott üdülőhely Hurghada mellett. A Sínai-félsziget déli részén, a Vörös-tengeren található. Itt is szinte egész évben süt a nap, sekély strandok és meleg, kristálytiszta víz hívogat úszásra, valamint búvárhelyek színes víz alatti világgal.

A Sínai-félsziget hátországa is számos kirándulási célpontot kínál, például quadozás a sziklás sivatagban vagy túrázás az impozáns hegyekben. A várostól északra található a Nabq Nemzeti Park is. Itt mangroveerdők nőnek, és megcsodálhatja a tengerbe zuhanó meredek hegyeket és a fehér zátonyokat.

A többi egyiptomi tengerparti üdülőhelyhez hasonlóan Sharm El-Sheikh is csak néhány évtizeddel ezelőtt még egy feltűnésmentes halászfalu volt. Ma már káprázatos tengerparti és parti város, számos szállodakomplexummal és a nappali és éjszakai szórakozási lehetőségek széles skálájával. Vannak modern bevásárlótemplomok és hagyományos bazárok, ahol alkudozhat az árból.

Az autómentes vízparti sétány ideális egy esti sétához, mivel a városban számos étterem, bár és kávézó található.

Alexandria

Alexandria világítótornya egykor a világ hét ókori csodájának egyike volt, és egy fontos kikötő bejáratát jelezte. Hihetetlen mennyiségű ókort és történelmet fedezhet fel itt.

A város a Földközi-tenger partján és a Nílus deltájában fekszik. Alexandria még ma is a maga közel négymillió lakosával az ország egyik gazdaságilag legfontosabb városa. Ez már Kleopátra idejében is így volt, amikor itt élt és uralkodott, sőt Alexandria volt Egyiptom fővárosa. Látnivalók a városban:

Alexandria történelmi könyvtára i. e. 49-ben esett áldozatul a lángoknak, a régi kéziratokat és a városról készült történelmi fotókat tartalmazó másolatát érdemes megnézni.

A Qait Bey erőd a 15. századból származó erődítmény, amely egy haditengerészeti múzeumnak ad otthont. Az egykor híres világítótorony helyén áll, amelyet a 14. században egy földrengés pusztított el.

Az Alexandriai Nemzeti Múzeum három emeleten iszlám, kopt és görög-római tárgyakat mutat be.

Kairó

Ha szereti a városlátogatásokat, Egyiptom fővárosa, Kairó természetesen kihagyhatatlan. Oldalakat lehetne olvasni arról, hogy mi mindent lehet felfedezni ebben a kultúrák és vallások olvasztótégelyében. Ha egyszer itt van, rá fog jönni, hogy akár heteket is eltölthet itt anélkül, hogy unatkozna. Ez részben a metropolisz elhelyezkedésének köszönhető: a Nílus keresztülfolyik a városon, és alig néhány kilométerre tőle találhatók a gízai piramisok. Ezek önmagukban is megérnek egy egynapos kirándulást.

Kairó iszlám történelmi központja különösen érdekes ebben a 16 milliós metropoliszban. Ez az UNESCO világörökség része. A fellegvár és a Mohammad Ali-mecset fontos épületek itt, akárcsak az óváros városkapui. Természetesen a modern Kairó kontrasztja is felfedezésre vár a felhőkarcolókkal és üzletekkel.

És természetesen érdekes múzeumokat is talál egy ekkora városban. Ezek közé tartozik az Arab és Iszlám Művészet Mahmoud Khalil Múzeuma, ahol még van Gogh és Rubens festményeit is kiállítják, valamint az Egyiptomi Múzeum, ahol testközelből ismerkedhet meg az ország történelmével.

Luxor

A Kairótól mintegy 700 kilométerre délre fekvő Luxor városképét is a Nílus formálja. Nagyon kényelmes kiindulópont az ország felfedezéséhez, mivel a Vörös-tenger mindössze 160 kilométerre van, és számos nílusi hajóút indul Luxorból. Felső-Egyiptom turisztikai központjának is tekintik, mivel ez a „paloták városa”. Közvetlen szomszédságában találhatók Théba, az egykori egyiptomi birodalom fővárosának régészeti lelőhelyei.

Luxor városközpontjának legnagyobb látványossága a Nílus partján magasodó Luxori templom. A 250 méter hosszú épületet Amon isten tiszteletére emeltette III. Amenophisz. A templomhoz vezető utat számos szfinxfigura szegélyezi.

A templomtól a Nílus sétányon sétálva eljuthat a Luxori Múzeumba, ahol számos egyiptomi régészeti lelet látható. Ha egy kicsit élénkebb dolgokat szeret, mindenképpen látogasson el a bazárba.

Asszuán

Asszuánban úgy tűnik, az idő sokkal nyugodtabb tempóban telik: Kairó nyüzsgése mérföldekre van, Luxor és a tengerparti üdülőhelyek turistatömegei mintha eltűntek volna. Itt, Egyiptom déli részén a sivatag a Nílus nyugati partjáig húzódik.

Maga a folyó buja szigetekkel tarkított, és csónakok hajóznak a vízen. A víz általában véve fontos a város számára: Asszuán korábban a Közép-Afrikával folytatott kereskedelem fontos átrakodóközpontja volt, és a közeli gát megépítése után számos iparág települt ide.

Az élet főként a folyóparti úton zajlik, ahol számos szálloda, étterem és bank található. Ezzel párhuzamosan fut Asszuán híres soukja, vagyis bevásárlóutcája.

Asszuán modern köntösben mutatja meg magát, de számos ókori nyomot is találunk benne, például a város déli részén, a fatimidák temetőjének közvetlen közelében található templomot, amelyet egykor Ízisznek szenteltek. Ott van a Qubbet el-Hawa sziklás hegy is, ahol ősi sírokat láthatunk.

Kövess minket!