Home Magyarország Balatonföldváron eltűnik a vízparti büfésor, városközpont lesz helyette
Forrás: Szerző: MTI / Fotó: A balatonföldvári kikötő (c) MTI Fotó: Varga György

Balatonföldvár önkormányzata hosszú évek után vásárlással és csereingatlanok biztosításával egyezségre jutott a helyi kikötő üzletsorának bérlőivel, akiknek büfésora jó ideje akadályozta egy új nyári városközpont megvalósítását.

Az egyezséggel egy várostörténeti fejlesztési cél valósulhat meg, hiszen a megegyezés lehetővé teszi, hogy közvetlen uniós forrásból fejlessze a település a Kvassay sétányt, a kikötő előtti teret és kialakítsa az új nyári városközpontot.

A városkép rendezésén túl lehetőség nyílik egy közúti kapcsolat létesítésére is, így újabb korszerűsítések valósulhatnak meg a Balaton legnagyobb hajópihenőjében .

Az előzmények az 1980-as évekig nyúlnak vissza. Akkor épültek a kikötő bejáratának előterében az ideiglenes árusító pavilonok, amelyek elbontása már a rendszerváltás után felmerült.

„Az akkori városvezetés nem volt elég eltökélt a bontás kérdésében, így az egykor különálló épületek elkezdtek összenőni, terjeszkedni, ezáltal megnehezítve eltávolításukat”- fogalmaz a balatonföldvári önkormányzat a közleményében.

Tovább nehezítette a helyzetet, hogy az előző városvezetés idejében, 2004-ben 99 éves földhasználati és bérleti szerződések köttettek az ingatlanon, illetőleg 2008-ban a földvári városháza feltétel nélküli örökös fennmaradási engedélyt adott ki a már akkor korszerűtlen felépítményekre.

A közleményben kiemelték: egyértelmű városépítészeti szakvélemény, hogy az úgynevezett Csigaház és a Kaszinó közötti térelválasztó büfésor rontja a városi látképet, mielőbbi elbontása indokolt. Felújításuk nem lehetséges, az jogszabályi akadályba ütközik.

Az önkormányzat mindezeket figyelembe véve a kikötői üzletsor évek óta elhúzódó ügyében 2022-ben megegyezést kezdeményezett a tulajdonosokkal, jogi képviselőjükön keresztül. Csereingatlan és/vagy pénzbeni megváltás volt az ajánlat, amelyet az érintettek aláírtak, miután a képviselő-testület is jóváhagyta azt.

A felajánlott vételárat és a csereingatlanokat igazságügyi értékbecslő értékelte és állapította meg.

Az aláírt szerződések a kormányhivatal jóváhagyását követően válnak érvényessé – áll a közleményben.

Kövess minket!