Home JóTudni A magas infláció miatt nagyot drágulhat idén a nyaralás Törökországban

Törökország a világ egyik legnépszerűbb nyaralási célpontja. Ám az árak emelkednek, és az ország gazdasági helyzete egyre nehezebb. Mire kell felkészülniük idén a nyaralóknak.

Széles strandok, kék tenger és jó ételek. Sokan szeretnek Törökországban nyaralni. Világviszonylatban Törökország a negyedik leglátogatottabb ország., népszerűsége 25 éve folyamatosan nő.

Törökország sokáig a nyaralók első számú célpontja volt, lenyűgöző ár-érték arányt kínálva. Az infláció azonban nemkíméli a turizmust se.

A koronavírus-járvány előtt a törökországi  turizmus a GDP 11 százalékát tette ki. Az ágazat 2022-ben 41,4 milliárd dollárt termelt. A bevétel fontos az ország számára a folyó fizetési mérleg hiányának enyhítésére. Az ágazat emellett mintegy 2,3 millió munkahelyet is biztosít.

Decemberben az inflációs ráta 64,8 százalékra emelkedett. Különösen érintettek az éttermek és a szállodák. Az ország legfontosabb devizaforrása jelenleg viszonylag folyamatosan áramlik a gazdasági folyamatoktól, ám kérdés, hogyan alakul a helyzet a későbbiekben – írja a Wirtschaftswoche.

„Jelenleg azt látjuk, hogy a Törökországra irányuló foglalások még mindig magas szinten vannak. Ha azonban folytatódik az áremelkedés, akkor csökkenhet a versenyképesség” – összegzi a lapnak Bernd Eisenstein, a Német Turisztikai Kutatóintézet igazgatója.

Jelenleg nem várható, hogy a török turizmus idén összeomlik. Bár a nyaralóknak mélyebben kell majd a zsebükbe nyúlniuk, mint a korábbi években.  En anek oka, hogy török líra árfolyama rendszeresen bezuhant az euróhoz és a dollárhoz képest, miközben az árak csak lassan emelkedtek, így az utazók kifoghattak előnyös ajánlatokat. Mára azonban begyorsult az áremelkedés. A szállodai árak jelenleg régiótól függően 10-15 százalékkal magasabbak, mint egy évvel ezelőtt, a vendéglátóhelyek árai pedig a kétszeresére nőttek.

A líra gyengülése viszont tompítja az áremelkedéseket a külföldi turisták számára. A dollárhoz képest például csak tavaly 37 százalékkal gyengült a török fizetőeszköz. A csökkenő tendencia pedig folytatódik, egy euró jelenleg 33 török lírát ér, ami rekordalacsony érték a líra számára, és magas vásárlóértéket biztosít az eurónak.

A szakértők jelenleg az infláció további emelkedésére számítanak. Ennek oka, hogy a minimálbér idén 49 százalékkal emelkedik 2023 júliusához képest. Az erőteljes emelés újabb inflációs hullámot indíthat el. Ha az infláció olyan magasnak bizonyul, mint amilyet a szakértők jósolnak, a Törökországban nyaralóknak a szokásosnál magasabb költségekre kell felkészülniük.

Kövess minket!