Home JóTudni A legtöbb utas ezeken az útvonalakon repült 2023-ban
Szerző: Vízpartok / Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Melyik globális légi útvonalakon szállították a legtöbb utast 2023-ban? Ezt elemezte most a brit Official Airline Guide (OAG). Az eredményekből néhány meglepetés is kiderül.

Az OAG elemezte az összes vonatkozó adatot, beleértve a járatok menetrendjét és a repülőtéri információkat. A rangsor részben a várakozásoknak megfelelően alakult, de néhány új tendenciát is felfedeztek.

A 3 legtöbbet repült nemzetközi útvonal

Hol él a világ lakosságának többsége? Az ázsiai kontinensen (mintegy 59 százalék). Ezért nem meglepő, hogy a legtöbb nemzetközi utas oda repül.

A Kuala Lumpur-Szingapúr útvonal végzett az élen (az elfoglalt ülőhelyek számát tekintve), összesen közel 4,9 millió ember utazott.

A második hely viszont meglepetés: Kairóból a szaúd-arábiai Dzsiddába közel 4,8 millió utas repült, 42 százalékkal több, mint a 2019-es korona előtti évben.

A harmadik helyre a tajvani Hongkong – Tajpej útvonal került, amelyre bő 4,5 millió utas foglalt jegyet – 43 százalékkal kevesebb, mint 2019-ben!

Busiest-International-Flight-Routes-2023-2(c) https://www.oag.com/busiest-routes-world-2023

A 3 legtöbbet repült belföldi útvonal

A legtöbb utast szállító belföldi repülőútvonalak szintén Ázsiában vannak:

az első helyen a dél-koreai Jeju szigetéről Szöulba tartó járat áll (13,7 millió utazó).

A második helyen a japán Sapporóból Tokióba közlekedő járat áll (alig 12 utas), a harmadik helyen pedig a szintén japán Fukuokából Tokióba közlekedő járat (alig 11,3 millió utas).

A három legnépszerűbb útvonal Európában

Bár Európában közel sem utaztak annyian repülővel, mint Ázsiában, a népszerű európai útvonalakon több millióan utaztak.

A legtöbb utazó, 2,8 millióan Barcelona és Palma de Mallorca között repült.

Meglepő módon a második helyen a Bergen-Oslo útvonal (2,39 millió), a harmadik helyen pedig a Madrid-Palma útvonal (2,38 millió) végzett.

A legforgalmasabb repülőterek 2023-ban

A rangsor a világ repülőtereire vonatkozó adatok elemzését is tartalmazza. Eszerint a világ legforgalmasabb repülőterei az atlantai Hartsfield-Jackson, a dubaji nemzetközi repülőtér és a tokiói nemzetközi repülőtér (Haneda). Atlanta már 2019-ben is az első helyen állt.

London Heathrow, Isztambul és Párizs Charles de Gaulle az első-harmadik helyet foglalja el a legforgalmasabb európai repülőterek között. Frankfurt viszont csak a negyedik helyen landolt.

Kövess minket!