Home Érdekes helyek Jesoloban ismét megrendezik a világ leglátványosabb homokszobor kiállítását
Szerző: Vízpartok

Idén is megrendezik Jesolóban a „Jesolo Sand Nativity” kiállítást: nemzetközi művészek 750 négyzetméteren mintegy 1000 köbméter homokból készült monumentális betlehemeket mutatnak be a karácsonyi időszakban.

A 13 homokjászol a központi Piazza Brescia téren felállított pavilonban kap helyet. 2023. december 8-tól január 7-ig tekinthetők meg. Az idei alkotások témája Assisi Szent Ferenc életének legfontosabb epizódjai.

Idén ünnepeljük a Szent Ferenc által 1223-ban az Umbria régióban található Greccio faluban készített első jászol 800. évfordulóját. A kanadai David Ducharm irányításával 14 nemzetközi művész készítette a homok betlehemek 21 éve vonzzák a turistákat a Velencéhez közeli tengerparti városba a karácsonyi szezonban.

Az egyik attrakció az Assisi kiságy, amelyet Krisztus születésének szentelték. A nyolc méter hosszú és négy és fél méter magas alkotás az umbriai város építészeti elemeivel készült, amelyet három szobrász készített 240 tonna homok felhasználásával.

A RAI olasz tévécsatorna bemutatta a betlehemek építését. A jesolói kiállítást gazdagítja az „Il Grido” („A sikoly”), Marco Martalar velencei művész impozáns faszobra. A 2021-ben készült alkotás a Veneto régió erdeinek jajkiáltását szimbolizálja, amelyeket az Asiago fennsíkon 2018-ban végigsöprő Vaia vihar széllökései pusztítottak el. A szobor sérült lucfenyő- és bükkfából készült, és egy felfelé nyúló kezet ábrázol.

Jesolo városa 2002 óta rendezi meg a Homokszobor-kiállítást, amelyet a világ legjobb művészei alkotnak a velencei tengerparti üdülőhely finom homokjából. Az esemény jelentősége és a közönség elismerése oda vezetett, hogy Olaszországban és külföldön is az egyik leghíresebb betlehemes kiállítássá vált.

Olaszországban fontos szerepet töltenek be a betlehemes jelenetek. A Rómától 80 kilométerre északra fekvő Greccio településen 1223-ban Szent Ferenc híres „élő születésjelenete” készült. Ferenc életrajzírója, Celanói Tamás beszámolója szerint Ferenc a történelemben először a grecciói barlangban állított betlehemet. Testvérei és falubeliek szolgáltak „figuraként”, a már meglévő ökör és szamár mellett. A greccói karácsonyi barlang ma kápolna.

Nápolyban 1534-ben állítottak fel először életnagyságúnál is nagyobb jászolt. Annak érdekében, hogy a lakosok megismerjék a figurákat, a kor hagyományos ruháit és jelmezeit adták nekik.

Kövess minket!