Home JóTudni Görögország súlyos adókat vett ki a turistákra
Szerző: Vízpartok

Sajtóértesülések szerint jövő szezontól emelik az idegenforgalmi adót: a legolcsóbb vendégéjszakák esetében 1,50 euróra, az ötcsillagos szállodákban pedig tíz euróra emelkedik éjszakánként

Az erdőtüzek és az árvízkatasztrófák ellenére Görögország rendkívül sikeres idegenforgalmi szezont tudhat maga mögött. A görög kormány ezt szeretné kihasználni. Egy alapot akarnak létrehozni a klímakárok esetén történő gyors segítségnyújtásra, amelyet az idegenforgalmi adó emeléséből kívánnak finanszírozni.

A görög pénzügyminisztérium számításai szerint a nyári erdőtüzek és az árvizek legalább 600 millió eurójába kerülnek az államnak. Csak az áldozatok kártalanításának megkezdése 150 millió eurót emészthet fel, a teljes összeget ennél jóval magasabbra becsüli.

Ezt Kyriakos Mitsotakis miniszterelnök jelentette be a nyári tüzek és áradások okozta klímakárokról szóló parlamenti vita során. Az alap volumene 600 millió euró lesz. A görög kormány az új adótól 2024-re akár 300 millió eurós többletbevételt vár.

A nyaralók számára ez azt jelenti, hogy hamarosan drágább lehet a Görögországba utazás. 2024-től az úgynevezett „éghajlati ellenállóképességi illeték” lép az idegenforgalmi adó helyébe. A költségek attól függően változnak majd, hogy mikor utazunk.

A jelenlegi ágyadó 50 cent és négy euró között van éjszakánként. 2024-től az új idegenforgalmi adó azt jelenti, hogy márciustól októberig az egy-két csillagos szállodákban éjszakánként 1,50 eurót kell majd fizetni (korábban 0,50 euró volt). A háromcsillagos szállodáknak ezután 3 euró (korábban 1,50 euró), a négycsillagosoknak 7 euró (korábban három euró), az ötcsillagosoknak pedig 10 euróval (korábban négy euró) is többet kell majd fizetniük éjszakánként.

Az új adót az internetes platformokon keresztül történő rövid távú bérbeadásra is kivetik. A lakások és apartmanok után szintén 1,50 eurót kell majd fizetni. Az házak vagy még fényűzőbb villák esetében az illeték tíz euró lesz, akárcsak a luxusszállodák esetében.

November és február között alacsonyabb az adó, csak 0,50 és 4 euró közötti összegű.

Jó hír, hogy a klímaadóért „cserébe” eltörlik az ugyancsak a szálláshelyen történő tartózkodás után fizetett idegenforgalmi adót, de a vendégeknek még így is 1-6 euróval többet kell fizetniük naponta, mint eddig. Az internetes platformokon keresztül kiadott lakások vagy házak bérlői pedig még ennél is rosszabbul járnak, mivel nekik eddig nem kellett idegenforgalmi adót fizetniük.

Az adó bevezetése ellen hevesen tiltakoznak a szálláshelyek, amelyek helyzetét tovább rontja, hogy január 1-jétől kétmillió eurónál magasabb árbevétel esetén kötelező lesz tűz, árvíz és földrengés elleni biztosítást kötniük.

Kövess minket!