VÍZPARTOK Hírek a forrástól a tengerig

Jövőre vége az olcsó tunéziai nyaralásoknak, így tudsz spórolni

2023. november 18.

Szerző: Vízpartok

Egyre drágulnak a tunéziai nyaralások, egy családi nyaralás Tunéziában akár néhány száz euróval többe kerülhet.
hetedhetshop.hu

Tunézia népszerű nyaralási célpont – különösen a szervezett nyaralók találják itt a legjobb feltételeket. A turistákra kivetett tervezett magasabb adók azonban hamarosan megváltoztathatják ezt.

Fantasztikus strandok, változatos táj és számos kulturális kincs: a tunéziai nyaralás szinte minden utazó számára kínál valamit. További nagy előnye, hogy az ország repülővel két-három óra alatt elérhető. Tunéziában a magas hőmérséklet és a garantált napsütés miatt szinte mindig szezon van, így nem csoda, hogy az ország sok nyaraló számára nagyon népszerű úti cél.

Ez azonban a jövőben megváltozhat, az ország 2024-es költségvetési helyzete miatt jelentős turisztikai adó emelést tervez. Az idegenforgalmi adó jelentős emelése érezhetően drágábbá tenné a tunéziai nyaralást, és csökkenthetné az ország népszerűségét a szomszédos országokhoz képest.

A tunéziai nyaralás a következő területeken drágul

Az ágyadó vagy idegenforgalmi adó körülbelül a négyszeresére emelkedik minden turistaszállás esetében. Függetlenül attól, hogy ötcsillagos szállodáról, üdülőházról vagy bármilyen más típusú szállásról van szó. A négy- vagy ötcsillagos szállodákban a jelenlegi 3 dinár (kb. 90 cent) helyett 12 dinárt (kb. 3,50 euró) kell majd fizetni személyenként és éjszakánként. A háromcsillagos szállodákban 2024-től 2 dinár (kb. 60 cent) helyett 8 dinár (kb. 2,40 euró) lesz.

Egy 14 napos családi nyaralás Tunéziában gyorsan néhány száz euróval többe kerülhet. Az új díjakat ugyanis nem legfeljebb hét egymást követő éjszakára kell fizetni, mint eddig, hanem a jövőben akár 15 éjszakára is.

És nem ez az egyetlen díj a turistáknak. A repülő- és hajójegyek CO₂-adója is emelkedik – ezután turistaosztályon 40 dinárt (kb. 11,80 euró), business osztályon pedig 60 dinárt (kb. 17,80 euró) kell majd fizetni. Emellett a turistákat kiszolgáló éttermek, kávézók és bárok, valamint a szénsavas és alkoholos italok gyártóinak és előállítóinak forgalmi adóját is megháromszoroznák.

Az adók egyébként a tunéziai nyaralók számára alacsonyabbak lesznek. A tizenkét év alatti gyermekek pedig teljesen adómentesek lesznek, függetlenül attól, hogy honnan érkeznek.

A tunéziai idegenforgalmi ágazat riadalmat keltett

A tunéziai idegenforgalmi szakemberek szerint azt kockáztatják, hogy a családok a jövőben elkerülik őket, hiszen a szomszédos észak-afrikai országok is családbarátok és népszerűek az utazók körében, azzal a különbséggel, hogy ott nincsenek ilyen adók és illetékek.

A többletbevételt a tunéziai állam által a turisztikai létesítményekbe fektetett támogatások refinanszírozására kívánják fordítani. Ennek egyik oka az országban tapasztalható magas infláció. A hivatalos inflációs ráta 2023 májusában 9,6 százalék volt – adta hírül a Maghreb Post. A 2024-re tervezett díjak azonban túl magasak, ami veszélyeztetné a tunéziai turizmus versenyképességét.

Ez is érdekelhet >

Legfrissebb hírek >