Home Érdekes helyek A Balaton legszebb helyén áll az ország egyetlen halászkápolnája
Szerző: Vízpartok / Címlapfotó. MTI/Varga György, Fotók: hetedhetorszag.hu

A vonyarcvashegyi Szent Mihály kápolna hazánk egyetlen halászkápolnája. A néphit szerint a kápolnát 1729-ben emelték, a pusztító balatoni viharból megmenekülő 40 halász emlékére. A kápolna környékéről gyönyörű kilátás nyílik a Keszthelyi-hegységre és a Balatonra, a keszthelyi öböltől a berényi partokig, de csodálatos a kilátás a „tanúhegyekre” Szigligettől Badacsonyig.

A 136 méteres dolomitképződmény, a mai a Szent Mihály-domb egykor sziget volt, a Balaton vizéből a földmozgásoknak köszönhetően emelkedett ki.

A területen egykor jelen levő rómaiak őrtornyot építettek ide, de itt állhatott az 1560-as években a györöki vár is. A vár később szinte teljesen elpusztult, s 1622-ben már kápolna állt itt.

A kápolnaépítés története igen kalandos. A legenda szerint 1729 telén 46 halász dolgozott a tó jegén, amikor rianás következtében egy jégtábla levált, rajta a halászokkal. Hat halász azonnal meghalt, a többiek pedig a táblán sodródtak a biztos halál felé. Ekkor hirtelen megfordult a széljárás, a jégtáblát pedig kisodorta a partra a szél.

A halászok csodás megmenekülésük után fogadalmat tettek, hogy kápolnát építenek a dombtetőn. Ez azonban valószínűleg csak átépítés volt, hiszen a dombon ekkor már régóta állt a Szent Mihály kápolna. Ez azért is tűnik biztosnak, mert a kápolna oltára mellett található két kriptán feljegyzések szerint az 1722-es és 1729-es évszám volt olvasható. Ezek a feliratok az évszázadok alatt lekoptak, ma már sajnos nem láthatóak.

A veszprémi püspök (Padányi Bíró Márton) 1755-ben engedélyezte ferences rendi szerzeteseknek, hogy letelepedjenek a dombon. A ferencesek koldulórend volt, így alamizsnából éltek, barlanglakásokban, valamint remetelakásokban laktak. Ezek a lakások feltételezhetően a domb keleti oldalán voltak, mára azonban már nyomuk sem maradt.

Az 1860-as években átépítésen esett át a kápolna. A neogótikus stílusban átépített épület nyolcszög alakú alacsony toronnyal és félköríves szentéllyel épült. A gótikus stílusjegyeket is magán viselő kápolna átépítése után nem sokkal súlyos rongálás áldozatává vált, belső berendezése szinte teljesen megsemmisült.

Az épület mellett egy régi temetőhely található, így a dombra felsétálva régi sírok, sírkövek adnak sejtelmes hangulatot az útnak.

Az út mellett találjuk a 40 halász emlékhelyet, amelyet az egykori temető halottasházából építettek át emlékhellyé. Az apró helyen Németh János kerámiája látható, amely a halászok megmenekülésének állít emléket. Itt minden évben koszorút helyeznek el a balatoni halászokra emlékezve.

1999-ben Balatoni Halászok parkja létesült a dombon. A kedvelt kirándulóhely hangulatos fenyőkkel, ösvényekkel és pihenőpadokkal várja a fáradt utazót kilátással a Balaton felé. A tisztás déli végében fából faragott Golgota-szoborcsoport látható.

2023 nyarán a Szent Mihály kápolnát felújították. Egy civil szervezet kezdeményezésére indult meg a rekonstrukció. Szükséges vált az épület statikai megerősítése, a tetőszerkezet felújítása, cseréje, és a homlokzat rendbetétele. A munkálatok első ütemében a külső felújítás történt meg. A munkálatok a belső tér felújításával folytatódnak. A legfontosabb a falak sótalanítása és a secco falfestmények megmentése, restaurálása lesz. A projekthez hozzátartozik a Szent Mihály domb alján lévő terület rendbehozása, hogy méltóképpen fogadhassák a látogatókat.

Kövess minket!