Home Nyaralóhelyek Még sose nyaraltak ennyien Mallorcán
Szerző: Vízpartok

Idén várhatóan minden eddigi rekordot megdönt a szigetre látogató nemzetközi turisták száma. A helyiek örülnek a sikeres nyárnak, de a kritikus hangok fontos kérdéseket vetnek fel. A legégetőbb ezek közül: van-e határa annak a turistaszámnak, amit a sziget elbír?

Az ősz általában szeptember végére érkezik Mallorcára, de idén más volt a helyzet. A hőmérséklet még október első hetében is 30 fok fölé szökött, és a strandok még mindig tele voltak. Úgy tűnt, hogy a nyár még elhúzódik. Ennek eredményeképpen az idegenforgalom minden rekordot megdöntött a szigetre érkező turisták újbóli beáramlásával.

Mallorca 2023-ban várhatóan 12 millió látogatót fogad majd az év végéig, ami rekordot jelent. A korábbi rekordot 2018-ban állították fel 11,8 millióval.

A spanyol statisztikai intézet legfrissebb adatai szerint augusztusban 1 977 436 nemzetközi turista látogatott el a Baleár-szigetekre. Ez a szám mintegy 160 ezerrel több, mint az előző, 2018-as rekordévben. Emellett a szigetekre érkező külföldi látogatók száma 2023 első nyolc hónapjában meghaladta a 9,1 milliót, ami közel 600 ezerrel több, mint 2018-ban.

Augusztusban a Baleár-szigetek voltak a legnépszerűbb úti cél a Spanyolországba látogató nemzetközi turisták körében. Ennek oka, hogy 23 százalékuk a szigeteket választotta nyaralási célpontnak. Szorosan követte Katalónia 21 százalékkal.

Augusztusban a legtöbb turista német volt, őket követték a britek és a spanyolok. 2023-ban közel hárommillió német látogatott el a szigetre, ugyanannyian, mint a 2018-as rekordévben. A látogatók számának növekedése a spanyol, francia, olasz és amerikai látogatók növekvő számának köszönhető, akik egyre inkább Mallorcát választják nyaralási célpontnak.

A palmai repülőtéren új utasforgalmi rekord közeleg a láthatáron. A repülőtér csak augusztusban 4 371 606 utast kezelt, a hónap során 29 233 műveletet hajtottak végre. Ez azt jelenti, hogy minden 90. másodpercben felszáll vagy leszáll egy repülőgép. Az év első nyolc hónapjában a repülőtér közel 22 millió utast fogadott. Ez 3,5 százalékkal magasabb, mint az előző, 2019-es rekordévben. Annak ellenére, hogy az ország egyik legforgalmasabb repülőtere, a palmai repülőtér továbbra is a harmadik helyen áll Madrid és Barcelona mögött.

Mallorca szigetén konszenzus alakult ki arról, hogy a turizmus elérte a határait. Amikor 2018-ban rekordszámú nyaralóról számoltak be, ekkor a rekordértéket a sziget befogadóképességének abszolút felső határának nyilvánították. Azóta azonban a látogatók száma meghaladta a korábbi rekordot.

Kövess minket!