Home Érdekes helyek Hallstatt legszebb látnivalói
Szerző: Vízpartok

Hallstatt az egyik legszebb és legromantikusabb kisváros Ausztriában, parányi főterét pedig méltán a legszebbnek tartják. Hallstatt és Dachstein-Salzkammergut régió az UNESCO világörökség része.

Salzkammergut Hallstatt - HallstätterseeHallstatti-tó és Hallstatt (c)  Österreich Werbung/ Cross Media Redaktion

Hallstatti-tó partján fekvő festői településen csaknem 800 ember él itt kis, színes, fából készült erkélyes házakban, közvetlenül az alpesi tó mellett. Ma már a világ minden tájáról közel egymillió turista zarándokol évente az idilli alpesi faluba. Mindannyian szelfit akarnak készíteni az álomháttér előtt.

A turisták beáramlása miatt a város bejáratainál mindennapos a közlekedési káosz, már késő délelőtt megtelnek a parkolók, a turisták a lehető leggyorsabban le akarnak parkolni, és gyalogolni a faluban.

Hallstatt régi – a hegyek és tópart közé szorított – a XV-XVI. századból származó házai kölcsönöznek a helynek különleges hangulatot, másrészt pedig a vidék régészeti leletei és a világ legrégebbi sóbányája tették híressé a környéket. Neve a kelta hagyományok szerint „a só helye” kifejezésből származik.

Történelmi piactér

HallstattFőtér Hallstattban (c) Österreich Werbung/Sebastian Stiphout

A piactér elrendezése a 14. századra nyúlik vissza. A piactér jobb oldalán kizárólag magánházak állnak. A bal oldalon található házak a Hallstatt község tulajdonát képezik. A tér közepén álló Szentháromságszobrot egy Hallstatt-i sókereskedő házaspár ajándékozta a városnak a 18. század közepén. A pestis oszlopok, más néven Szentháromság-oszlopok, olyan emlékművek, amelyek a pestis idejének emlékeztetőjéül szolgálnak, vagy amelyeket hálából adományoztak a pestis végetértéért.

50 méterrel a piactér irányába található Johannes Janu faesztergályos műhelye. Itt történik az esztergált kézművek gyártása, a cirbolyafenyő illata csalogatja a látogatókat, hogy elidőzzenek és megkóstolják a Dachstein Salzkammergut üdülőrégió saját égetésű snapszait.

Csontház (Beinhaus)

Fájl:Loved Ones.Festett koponyák (Totenschädel) és csontok. Beinhaus ("csontház", osszárium) római katolikus kápolna, Hallstatt, Salzkammergut, Ausztria 2019.jpgCsontház Hallstattban (c) wikipedia/H. Michael Miley

A helyszűkével küzdő kisváros különös és egyben bizarr nevezetessége a Mária Mennybemenetele gótikus plébániatemplom kertjében található teraszos temető, amely egy bizonyos határon túl már nem tudott továbbterjeszkedni, ezért a 16. század óta, ahogy a korábbi sírokat fokozatosan felszámolták, az azokból előkerült koponyákra díszes virágmotívumokat festettek. Az elhunyt nevét kalligrafikus betűkkel ráfestették és a Csontkamrában helyezték el. Összesen 610 koponya található a csontkamrában.

A katolikus templom egy római erőd maradványaira épült, amiről ma a 12. századi hatalmas torony tanúskodik. 1311-Ben Hallstatt megkapta a vásártartási jogot, 1320-ban megszentelték a kibővített, második román stílusú templomot. A kéthajós épület jobb hajójában található késő gótikus szárnyas oltár 1515-ben készült. A bal hajó oltára valamivel régebbi, 15. századi. Ennek négy szárnypaneljét 1987-ben ellopták. A műtárgyakat 30 évvel később találták meg Olaszországban és 2017-ben visszaszolgáltatták Ausztriának.

Salzberg

A Salzberg Hallstatt fölött magasodik. Itt található Hallstatt híres nevezetessége, a világ legrégebbi sóbányája.

A 7000 éve működő sóbánya 2002-ben nyílt meg múzeumként. A bányának a Mária Terézia korabeli tárnarendszerét, Johannes Saltzenberger eredeti tervei alapján alakították ki múzeumi látványossággá.

A sóbánya egyik látványossága a bronzkori 4K HD minőségű mozi. A filmben Udlo, a bronzkori kisfiú mesél a bronzkorról, a 35000 évvel ezelőtti bányászok életéről.

Érdekesség a világ legrégebbi lépcsője, amelyet itt, a Salzbergen találtak meg. A lépcsőt 2002-ben fedezték fel a sóbánya egyik járatában, a hegy nyomása miatt összetört állapotban. Bécsben, a Természettudományi Múzeumban konzerválták, majd visszaszállították a hallstatti sóbányába. A helyreállítás egy óriás vitrinben van, 400 méterre attól a helytől, ahol megtalálták.

Kelta sírok

A kelta sírok a vaskor egy teljes időszakának – a Hallstatt-korszaknak – adtak nevet.

A temető a Rudolfsturmnál, a Salzwelten felvonó hegyi állomása és a sóbánya bejárata között található.

Johann Georg Ramsauer volt az, aki először ismerte fel a Hallstatt feletti magas völgyben található temető jellegét. Az 1846 és 1863 közötti felfedezés között összesen 980 sírt tárt fel.

A lelet annyira fontos volt, hogy a 2800-2450 évvel ezelőtti vaskor felét Hallstatt-korszaknak nevezik.

A kelta sírokból származó leleteket a hallstatti Világörökség Múzeumban állítják ki. A felvonótól a sóbánya bejáratáig vezető ösvény mentén kis kiállításokkal rendelkező állomások találhatók.

Világörökségi Múzeum

A Világörökség Múzeumban a hallstatti kelta sírokból, a hallstatti római korból és a középkorból származó leleteket mutatnak be.

A csúcspontok közé tartoznak a kelta arany ékszerek, kardok és leletek a sóbányászat több ezer évvel ezelőtti múltjából. A hallstatti temetőből származó eredeti leletek mellett a múzeum az élet különböző területeit is bemutatja, mint például a vallás, a mindennapi kultúra és a turizmus.

A múzeumban azt is megtudhatod, hogyan éltek és kerestek pénzt Hallstattban.

Salzkammergut Hallstatt - HallstätterseeHallstatt a kilátókról (c) Österreich Werbung/Cross Media Redaktion

Rudolf-torony

A Hallstatt fölötti, 863 méter magas Himber-csúcson áll az 1284-ben épült Rudolf-torony (Rudolfsturm), amely a negyedórányi járásra lévő Salzbergwerk sómunkásainak biztonságáról volt hivatott gondoskodni. Ma éttermet találunk benne.

Salzkammergut Hallstatt - SkywalkRudolf-torony és Welterbeblick-kilátó (c) Österreich Werbung/Cross Media Redaktion

Welterbeblick-kilátó

A Welterbeblick kilátóról, 360 méterrel Hallstatt fölött a látogatót egy lélegzetelállító kilátás fogadja nemcsak Hallstattra, hanem az egész Hallstatti-tóra is. A kilátótó a nevét – Welterbeblick – onnan kapta, hogy Hallstatt a Világörökség része. A háromszögű kilátó a Salzbergen, a Rudolfsturm étterem mellett található.

Dachsteinsport Janu

Első ránézésre szuvenírbolt, második ránézésre római romok az alagsorban.

A Dachsteinsport Janu üzlet a piactér közelében található. A ház első pillantásra egy újabb ajándék- és sportboltnak tűnik.

Második pillantásra ingyenes régészeti feltárások láthatók az alagsorban különböző korokból, az őskortól és a korai történelemtől a modern időkig. A régészeti pince ma körülbelül 300 m²-en terül el.

A falmaradványokat és leleteket bemutató kiállítás 7000 éves múltra tekint vissza Hallstatt történetében. Ide tartoznak például az ókori Róma idejéből származó falak.

Az állandó régészeti kiállításon kívül különböző művészek változó kiállításai is láthatók.

Evangélikus templom

Hallstatt am Hallstätter SeeEvangélikus templom (c) Österreich Werbung/Lilly Freudmayer

A 16. században Martin Luther reformációs tanításai Inneres Salzkammergutban termékeny talajra találtak. Az ellenreformáció után II. József császár „Türelmi rendelete” (1781) lehetővé tette a protestánsok számára vallásuk gyakorlását. A hallstatti evangélikus templomot 1785. október 30-án imaházként építették. I. Ferenc József rendelete garantálta a protestánsok számára a teljes házhoz való jogot és az egyenjogúságot mind az egyházi, mind a politikai életben. 1863. októberében, mindössze öt évnyi építés után, befejezték az új templomot.

Kövess minket!